avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Încheiere de rectificare la notar motivată ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Încheiere de rectificare la notar motivată ca eroare materială, dar prin care în realitate s-a mărit masa succesorală. Pot reclama acest lucru la Uniunea Națională a Notarilor Publici?

De curand s-a deschis succesiunea dupa moartea mamei. S-au impartit bunurile. Dupa o perioada aflu ca notarul alaturi de ceilalti mostenitori a facut o incheiere de rectificare prin care aduce in masa succesorala inca 2 camere la o casa care era deja supusa masei succesorale. In urma rectificarii camerele au fost atribuite unui mostenitor. Eu am primit citatia dupa ce s-au intalnit si au semnat. Nu mi-am dat nici acordul nici dezacordul ca renunt la acele camere. Am fost acuzata ca daca nu m-am prezentat s-a prezumat ca renunt la acele camere si au fost atribuite cuiva. Notarul a spus ca trebuia de la inceput sa treaca 3 camere la casa si nu 1 si ca doar a remediat o greseal materiala. Insa eu nu vreau sa renunt la camerele nou introduse. Ce pot face in aceasta situatie? Ma gandeam la o reclamatie la uniunea notarilor publici. Dar unde isi au sediul?
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna
Dvs trebuie sa va asumati in primul rand faptul ca din relatarile dvs anterioare, notarul v-a citat si nu v-ati prezentat( din x motiv), ati fost acolo la succesiune, apoi la partaj si nu ati citit actele inainte sa le semnati( ca "nu vedeti scrisul mic")., ca nu puteti sa va judecati cu partile ca nu dispuneti de bani etc., nu sa va resemnati.
Din cate cunosc eu la succesiune imparteala masei succesorale se face catre mostenitori ,fiecare cu cota ce i se cuvine , conform Cod Civil.
Nu va spune nimeni sa nu va duceti la Camera Notarilor, o puteti face (cauati pe internet Camera Notarilor ....si orasul unde va trebuie),faceti hartie cu nemultumirea dvs si o duceti acolo, este alegerea dvs si este gratis.
Eu v-am spus doar ca s-ar putea sa aveti surprize si sa constatati ca va inflamati degeaba,ca dvs nu intelegeti niste termeni din aceste proceduri si spuneti ca sunteti nedreptatita.
Cei ce v-au raspuns au incercat sa va lamureasca atat cat s-a inteles din spusele dvs si v-au prezentat si ceva variante de rezolvare, de care sa tineti cont,sau nu.


Toata discutia s-a indepartat de ceea ce eu voiam sa aflu. Sunt constienta ca este vina mea ca nu am citit actul.
Pe mine ma interesa de fapt daca modificarea numarului de camere al unui imobil in incheierea de rectificare reprezinta o indreptarea unei erori materiale sau introducerea de bunuri in masa succesorala.
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Doamna, in principiu, daca e vorba de o simpla eroare materiala, adica fara consecinte, atunci da, se poate modifica numarul de camere si este chiar indicat sa se faca deoarece o asemenea eroare poate atrage dupa sine alte probleme, cum ar fi cele de la intabulare, de exemplu. La dvs. se pare ca eroarea are consecinte asupra partajului succesoral facut si, in consecinta, dupa parerea mea, ar trebui sa mergeti in instanta; va atrag, insa atentia, ca intregul dvs. dezinteres aratat in timpul dezbaterii succesorale va atarna foarte greu in fata instantei care va considera ca ati fost extrem de lipsita de diligenta in a va proteja drepturile; nimeni nu e obligat sa va protejeze pe dvs., cu atat mai putin notarul; acesta e obligat sa va informeze si sa va aduca la cunostinta ate, fapte, stari de fapt, etc; este datoria dvs. sa fiti atenta ce semnati si daca nu vedeti scrisul mic, sa cereti notarului sa sctie cu litere mai mari, sa va puneti ochelari, sa luati sa cititi cu o lupa sau sa cereti sa fie consemnat in incheiere ca nu ati putut distinge scrisul si, asadar, nici continutul actului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamnă, din vorbele dvs. (pentru că n-am văzut vreo hârtie) tind să-l cred pe notar.

Iată ce ați scris:

Florentina C. a scris:

Daca stiam ca este vorba de o vila cu 3 camere sigur nu as fi fost de acord cu imparteala care a fost facuta din simplul motiv ca nu era egala.
:( ca sa vedeti cat de fraiera am fost eu am luat o bucatica de pamant de 1300 mp atat...pe cand ceilalti,fiecare au luat 2500 mp ,actiuni si camere la casa.

Notarul a spus ca trebuia de la inceput sa treaca 3 camere la casa si nu 1 si ca doar a remediat o greseal materiala.


Ați scris că ceilalți au luat camere!

Și acum lămuriți-mă și pe mine cum ar fi putut ceilalți să ia, prin împărțeală CAMERE (la plural!) dintr-una sigură conținută în descrierea inițială a casei de la rubrica masa succesorală!?

Altfel spus, dacă iau de bun ceea ce scrieți, atunci îmi rezultă și în ce parte era eroarea de îndreptat.
Dacă vreți să ajung la alte concluzii, pot. Însă ar trebui să plec de la premisa că ... ne cam amețiți în tot ce scrieți.

Zic și eu ca notarul: la ce v-ar fi trebuit casa aceea folositoare pentru 7 copii (nepoții dvs., adică) dacă nu știați nici măcar câte camere are? Și să nu uităm că vorbim despre moștenirea/casa mamei dvs.! Pot să pricep că n-ați văzut scrisul mititel. Dar o casă se vede de departe. Pare că nu v-a interesat nici măcar să vedeți cum arată. Dar ați fi vrut-o.

Dacă acolo NU era o eroare, atunci tot ce veți putea obține după îndelungi strădanii (care costă, evident) este o ... diferență de bani. Dacă veți obține alteceva, să-mi ziceți și mie.
Și atunci, ar trebui să vă faceți niște calcule corecte și să vedeți căt v-ar fi datorat acela care a luat un lot de o valoare mai mare. (eu am luat un lot de 10 lei și mi se cuveneau 12, el a luat un lot de 14 lei si i se cuveneau tot 12, deci ar fi avut sa-mi dea 2 lei). Și, după ce vreți scădea și cheltuielile, să vedeți dacă merită strădania ori ... îi lăsați nepoților de bogdaproste.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
romascanu, moderator
Ideea nu era sa ma duc sa locuiesc acolo dar nici sa fiu indusa in eroare. Am spus plural camere pt ca m-am referit la camera de locuit si bucatarie. In fine, orgoliile si relatiile de familie sunt complexe si nu pot fi intelese in totalitate cu exceptia situatiei daca esti implicat in mod direct.
Nu am avut o relatie buna cu surorile fapt ce a condus la certuri de fiecare data cand imi vizitam mama. Astfel,am renuntat sa mai merg acolo. De aceea nu cunosc bunurile din masa succesorala. In timpul vietii mamei au primit bunuri si bani pt ca au avut grija de ea si nu am contestat acest lucru. Insa bunurile ce au ramas ar fi fost normal sa se imparta egal intrucat aceasta era vointa mamei.
Nu este normal sa faci copii pe banda rulanta cu diversi indivizi si sa ai pretentia sa ti-i creasca statul si familia,sa consideri ca ti se cuvine totul in conditiile in care nu faci nimic. De aici au si pornit diferendele in familie ce au condus la scindarea ei.
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala florance01 florance01 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Indreptarea de eroare materiala la un contract de vanzare cumparare se poate face de catre cumparator? La ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor Raluca marcu Raluca marcu Buna dimineata, Exista un certificat de mostenitor din 1992 pe care sunt trecute o casa si o suprafata de teren pe care e si casa!Toate aceste au fost donate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei ... Tina122000 Tina122000 Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei mele moarte am dobândit prin partaj cota de 1/1 din imobil, urmând sa dau sulta tatălui ... (vezi toată discuția)