avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Interzicerea accesului pe stadion
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Interzicerea accesului pe stadion

Dupa cum multi stiti, in acest moment exista la Steaua Bucuresti un conflict intre suporterii echipei si patronul George Becali.
Acesta, pentru a scapa de contestatari, doreste ca la urmatoarele meciuri ale echipei Steaua Bucuresti pe teren propriu sa interzica accesul unui numar de 1000 de suporteri in stadion. Nu exista o hotarare judecatoareasca prin care nici unul dintre respectivii sa fie interzis pe vre-un stadion de fotbal sau la orice alta manifestare. Clubul Steaua este doar gazda a manifestarii sportive, organizarea apartinand UEFA sau dupa caz, Federatiei Romane de Fotbal, organism care se incadreaza la art.145 C.P. Deci, daca functionarul de la casa de bilete refuza sa elibereze bilet unei persoane, pe motiv ca se afla intre cei 1000, fapta acestuia se incadreaza la 247 C.P.? Daca acesta nu poate elibera bilet deoarece sistemul informatic a fost programat in asa fel incat sa nu poate fi emis bilet pentru unul din cei 1000, poate fi tras la raspundere cel care a programat sistemul ? Daca sistemul a fost programat la dispozitia lui George Becali, acesta poate fi tras la raspundere pentru instigare la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi ? Sau direct pentru 247 C.P. - in acest caz, patronul unei firme/societati poate fi asimilat unui functionar ?
Astept raspunsurile voastre si o dezbatere pe forum cat mai productiva.
Eu cred ca este o problema care poate fi lamurita doar in instanta.
Cine considera ca ii sunt incalcate dreptrurileare dreptul de a se adresa justitiei care sa ii faca dreptate.
Se vor face aparari concrete in fapt si in drept de catre partile din proces si apoi instanta va decide.
In presa nu se pot da verdicte.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Eu cred ca este o problema care poate fi lamurita doar in instanta.
Cine considera ca ii sunt incalcate dreptrurileare dreptul de a se adresa justitiei care sa ii faca dreptate.
Se vor face aparari concrete in fapt si in drept de catre partile din proces si apoi instanta va decide.
In presa nu se pot da verdicte.


Perefect adevarat,cu un singur amendament,in presa exista jurnalisti de investigatie,iar acestia daca sunt corecti,iar informatiile prezentate reale,acestea pot constitui adevaruri de la care se poate porni si care pot servi in procese ca probatorii,atata timp cat se face dovada unei surse perfect independente.
De asemeni,in instanta daca suporterii nu vor fi uniti si nu vor fi aparati profesionist,este posibil,cum spune romanul,"sa moara cu dreptatea in mana".Ca in orice situatie de acest fel,exista si suporteri care au incalcat sau incalca deliberat legea,dar nu toti 1000 se afla in aceasta situatie.
Chiar daca nu se recunoaste aceasta,eu consider-si nu numai eu,chiar si presa intr-un recent sondaj- ca sunt multe zeci de mii,de alti suporteri ,daca nu mai multi,care sunt intrigati si vadit deranjati , in legatura cu ce spune sau cu ce face patronul clubului.
Ca o parere personala,consider ca acest individ trebuie oprit prin toate mijloacele legale sa "profaneze"viata publica romaneasca,sa fie mai presus de lege,sa batjocoreasca oameni,sa isi faca dreptate,sa incerce impreuna cu rudele lui sa fie un fel de "stat in stat".
Clubul "steaua" este un brand,mai ales prin ce a fost si mai putin prin ceea ce este,iar acest brand,in numele unor suporteri cinstiti si corecti,in numele gloriilor sale,atat de batjocorite si umilite de "marele patron",trebuie sa iasa de sub "dictatura" arbitrariului,a incompetentei crase , a unei"veroase" afaceri de familie.
r.gabi
Am stat si am privit infocarea celor care au scris pe marginea acestui subiect si am constatat ca fiecare a argumentat mai mult sau mai putin punctul sau de vedere.
=D> Ideile sunt corecte si fiecare are dreptate in felul sau....
Parerea mea sincera este ca accesul pe stadion al persoanelor cu probleme grave de comportament ar trebui interzis dar numai in baza unei hotarari judecatoresti de condamnare a acestor persoane. Nu uitati ca exista si masuri asiguratorii si de siguranta care pot fi luate de catre instanta de judecata! Ce inseamna asta?Inseamna ca , in cazul in care ,10-50 sau 1000 de persoane turbulente aflate pe stadion , savarsesc diverse infractiuni(lovire , vatamare corporala , distrugere, etc) clubul pe stadionul caruia s-au intamplat acele evenimente trebuie sa sesizeze de indata organele abilitate care sa procedeze la identificarea acelor persoane si sa se faca plangere penala impotriva lor. Odata trimisi in judecata si condamnati , instanta va lua si masura interzicerii accesului acestora pe stadioane!
In Anglia sau in tarile civilizate asa se procedeaza! Intai este condamnat si dupa aceea ii este interzis accesul pe stadion. Iar in zilele cand joaca echipa al carei suporter este , la ora meciului , este chemat la unitatea de politie din raza teritoriala in care domiciliaza sau , daca se afla in alta localitate , i se indica o sectie de politie la care este obligat sa se prezinte! In caz contrar sunt amendati foarte sever la prima abatere , iar la a doua sunt condamnati! Asta inseamna sa actionezi cu cap si sa nu te inflacarezi prea tare fiindca savarsesti la randu-ti ilegalitati( a se vedea cazul cu sechestrarea hotilor de masini! ) Exact aceasta este situatia si in cazul interzicerii accesului diferitor persoane pe stadion! Pana la proba contrarie toti sunt nevinovati! Numai instanta de judecata poate decide cine este vinovat si cine nu! Iar pentru asta , reprezentantii clubului de fotbal respectiv trebuie sa actioneze legal: sa sesizeze organele abilitate , sa fie identificati faptuitorii , sa se faca plangere penala impotriva lor , clubul sa se constituie parte civila vatamata cu suma X reprezentand prejudiciile aduse , sa fie judecati , condamnati si sa le fie interzis accesul pe stadion!B-)
Poate gresesc dar eu asa vad situatia !
Orice alt mod de a actiona (interzicere acces la peluze , tribune , pe camp sau mai stiu eu unde) este incorect si ilegal! Iar daca persoana careia i s-a interzis accesul face plangere la instanta de judecata va castiga garantat!
Pentru cei care au spus ca la o petrecere privata daca nu esti invitat nu poti sa intri le atrag atentia ca meciurile de fotbal se organizeaza sub tutela Ligii Profesioniste de Fotbal si UEFA si nu sunt petreceri private ,ci evenimente organizate de foruri sportive si gazduite de catre cluburi ! Cluburile nu sunt for tutelar! Ei sunt doar cei care respecta un anumit sistem de joc , organizeaza desfasurarea evenimentului , respecta regulamentele si le pun in practica ! Este ca o loterie! Poti sa organizezi LOTO cu fransiza dar trebuie sa respecti regulamentul! Si nu poti interzice participarea in mod discriminatoriu!
Oricum , in prezent , mai bine iti educi copilul inscriindu-l la un sport individual (tenis , inot , atletism) decat mergand cu el pe un stadion de fotbal unde in afara de injuraturi , huiduieli si comportament jenant nu au ce sa invete!B-)Pacat de sport caci fotbalul este un sport colectiv foarte frumos cand se organizeaza , practica si sustine in mod profesionist!
Distractie placuta!
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Deci eu ca administrator stiu ca X este un om care vine la meciuri si intotdeauna face ravagii - Nu pot sa ii interzic accesul pe stadionul meu- atunci de ce tot eu platesc amenzi pentru ca X a facut ravagii? Pai daca nu pot sa-l opresc legal de ce sunt amendat? Trebuie sa pun bodyguard langa X sa imi apar proprietatea?
La noi infractorul la intrare ii spune administratorului: -"Ba du-te si cumpara scaune ca azi rup vre-o 10 si mai ia si niste garduri de sarma ca is nervos rau..." Legal nu poti sa-i faci nimic meciul e " sub tutela Ligii Profesioniste de Fotbal si UEFA". E ca si cum vine hotul la tine acasa si politia tine de 6.
Sunt mii si mii de plangeri impotriva unor asfel de oameni... nimeni nu face nimic. Sunt "suporteri" si azi...
Domnul Mihai Grigore, post-ul dumneavoastra m-a uns pe suflet. Corect legal si total impartial. Nu zice nimeni ca pe un stadion de fotbal nu sunt multe persoane dubioase care vin numai pentru a face scandal si a injura si acelora le trebuie interzis accesul la meciuri si in general la orice eveniment sportiv. Doar instanta le poate decide interzicerea accesului, dar cum domnul Becali este si Jandarmerie, si Politie si Instanta de Judecata si dupa cum am observat intr-un alt dosar penal pe care-l detine, obisnuieste sa-si faca singur dreptate, nimic nu este de mirare.
Domnule felix, ma bucur ca aveti informatii "din interior" si cunoasteti ca sunt mii de plangeri impotriva unor astfel de oameni. Dar eu ce stiu este ca au fost vre-o 40 de dosare penale impotriva unor astfel de elemente, care au si fost interzise pe stadioane. DAR DECIZIA DE INTERZICERE A APARTINUT INSTANTE DE JUDECATA si nu unei persoane fizice.

Alte discuții în legătură

Drepturile si obligatiile jandarmilor Am fost la meciul de fotbal steaua - dinamo. vis-a-vis de hotelul marriot este un fast food si am zis ca sa intru si sa manac ceva (ajunsesem mai devreme) si ... (vezi toată discuția)
Condamnarea patronului echipei steaua - un abuz? toppp toppp Buna ziua, As vrea sa supun atentei si sa aducem argumente juridice pentru eliberarea D-lui B. din inchisoare. Scriu aceste randuri deoarece consider un ... (vezi toată discuția)
Incalcarea articolului 30 din constitutie de catre politia locala narcis08 narcis08 In contextul tulburentelor politice vizavi de coruptie, tentativa de legalizare partiala si de sustinerea pe care unii batrani o acorda unor oameni corupti ... (vezi toată discuția)