Mi se pretinde achitarea unei restanțe a fostului proprietar, în condițiile în care la cumpărarea apartamentului acesta a adus adeverință de la asociație cu 0 datorii. Vă rog să mă lămuriți în această problemă
Buna ziua, in luna august 2017 am achizitionat un apartament. In momentul incheierii contractului de vanzare cumparare vanzatorii mi-au adus ca si documente pentru utilitati, aviz de la Electrica ca sunt cu plata la zi, aviz de la asociatia de locatari ca sunt cu plata la zi. Am intrebat atunci referitor la incalzire si mi s-a spus ca incalzirea este la comun si se calculeaza de o firma externa pe baza repartitoarelor din apartamente si se achita cu cheltuielile lunare la bloc. In luna noiembrie am dat citirea pentru repatitoare si am primit o factura in valoare de 670 ron cu explicatia ca nu s-au mai citit repartitoarele din 2015. Intrebarea mea este, In momentul in careasociataia de proprietari mi-a dat acea adeverinta in care mi se spune "datorii de bloc: NU" nu era de datoria lor sa verifice daca apartamentul este la zi si cu citirea incalzirii? Mi s-a spus de catre presedinta asociatiei ca ea prin adeverinta semnata "a inteles ca e vorba de fondul de rulment si reparatii". Va rog sa ma lamuriti in aceasta problema. Multumesc Alexandra
Dle Adam Grecu, din cate stiu eu, sper sa ma combateti, un proprietar care nu este membru in asociatie are aceleasi drepturi si obligatii ca orice alt membru cu exceptia dreptui de a vota si a fi ales.
In rest are toate celelalte drepturi, sa conteste toate cheltuielile, sa solicite toate documentele asociatiei, sa participe la adunarile generale si sedintele CEx, sa faca orice propuneri, sa fie ascultat.
Ca se intampla altfel pe campia asociatiilor unde presedinti si administratori fac ce-i duce capul este alta problema.
Este adevarata si vorba cu "limba pasarii" dar mai este una "cea mai buna aparare este atacul"!
@solomonalexa sa isi pregateasca cat mai explicit plangerea si sa o depuna in instanta inainte sa treaca cele 3 luni cu care a fost amenintata de presedinta.
Are destule argumente sa o faca praf pe presedinta!
Sa depuna copia scrisorii cu confirmare de primire cu precizarea in plangere ca s-a ajuns la aceasta metoda de comunicare din cauza refuzului presedintei de a inregistra cererea prin care solicita explicatii la lista de plata, are astfel un punct "in plus" fata de presedinta.
Sa solicite in plangere si explicatii pentru refuzul inregistrarii cererii.
Astfel o va obliga pe presedinta sa depuna intampinare in care sa justifice solicitarea de a fi achitate datoriile fostului proprietar de catre noul proprietar.
Iar cum nu va avea temei legal sa justifice asociatia va pierde procesul.
Asa vad eu lucrurile, asa as proceda eu daca as fi in situatia relatata dar este alegerea userului cum va proceda.
Daca va uitati atent la ce-am scris, o sa intelegeti, la acest capitol nu prea gresesc.
Trebuie sa recunoastem ca la obligatii - suntem egali, insa la drepturi, nu, si aici m-am referit la participarea cu drept de vot in cadrul AG.
Aveti dreptate, multe conduceri ale as. prop. confunda marfa cu ambalajul, dar pentru orice eventualitate, am sfatui userul sa procedeze regulamentar (inscrierea in as. prop. fara alte formalitati - daca asta inseamna ca tre' sa faca o cerere, sa semneze un act aditional, sa prezinte copia dupa actul de proprietate...).
In rest toate completarile dvs. sunt ok!
Stima, A. Grecu
M-am uitat mai atent, slashul ala l-am interpretat eronat! :)
Sigur ca virgula calitatea de membru ar fi un plus in actiunea din instanta insa un judecator nu stiu daca ar inclina balanta functie de calitate de membru sau nemembru al asociatie avand in vedere ca cheltuielile sunt "pe" proprietar si nu "pe" ne/membru al asociatiei.
Mai ales ca justitia are ochii legati!;)
Iar calitatea de membru ii ofera si unul dintre drepturile "importante", cel de vot.
Se poate inscrie in asociatie, e simplu si nu doare. Daca se inscrie in asociatie, in cazul in care nu a facut-o pana acum, o poate pune pe ganduri pe presedinta, asta in situatia in care aia e constienta ce reprezinta voturile in a.g..
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
As mai adauga:
- este clara o necunoastere a sarcinilor de serviciu din partea as. prop.(administrator, com. ex., cenzor);
- chiar daca apartamentul a fost nelocuit, pe timp de iarna (perioada dec 2015 - aug. 2017), apartamentul a ramas bransat la sistemul centralizat de incalzire, poate chiar cu robinetele termostatice inchise 9cine garanteaza?); ei, si in aceste conditii, apartamentul a generat cheltuieli de incalzire, poate minime, dar care trebuiau sa fie repartizate fostului proprietar:
- se stie ca aceste dispozitive numite repartitoare de costuri inregistreaza toate consumurile si le stocheaza intr-o memorie temporara pentru tot sezonul de incalzire, iar asociatia trebuia sa colaboreze cu proprietarul (de fapt proprietarul trebuia sa colaboreze cu as. prop.) pentru decontarea cheltuielilor; daca proprietarul nu a fost prezent in toata aceasta perioada (lucru destul de dubios), si nu se puteau face citirile, impreuna cu firma de resort, trebuia sa-i repartizeze costuri in pausal pentru intreaga perioad si atunci nu ar mai fost atatea discutii;
- autoarea topicului sa ceara explicatii scrise, nu vorbe in vant privind motivarea sumei la incalzire; pentru mine este clar ca greseala apartine as. prop. in colaborare cu firma care face calculul costurilor cu incalzirea locuintelor; aici as sugera sa mergeti la firma si sa solicitati o situatie cu sumele repartizate apartamentului respectiv; daca firma a transmis costuri cu zero, atunci as. prop. nu putea sa repartizeze costuri pe lista de plata si fostul proprietar nu avea ce sa achite; cum am spus situatia este provocata in primul rand de catre firma, dar as. prop. trebuia sa se intereseze si sa solutioneze legal situatia apartamentului nelocuit.; daca firma a transmis costuri si asociatia nu le-a repartizat pe lista de plata - este o cu totul alta situatie; oricum la transmiterea proprietatii, as. prop. trebuia sa solicite vanzatorului aceste costuri 9parerea mea este ca sunt facute din pix) si nu dvs. in luna noiembrie 2017.
Poate ca aceste explicatii sunt oarecum incurcate, dar asa am gasit eu le exprim in scris. Sunt sigur ca ati inteles!
Succes!
marius_tita
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Treaba cu crezutul merge la biserica. Cand este vorba de bani se merge numai pe scris. Simplu Nu inteleg cum vine cineva dupa 2 ani ( firma sau altcineva si spune ca nu s-a facut citirea unor contoare ( de apa, gaze, caldura etc). Ce au facut pana atunci presedintele, administratorul, comitetul, cenzorul ? Pt. ce au luat bani ?
Citire repartitoare
Roger25
Buna ziua,
Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)