avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până la urmă?! Există vreo firmă la care se poate apela pentru citire individuală?

Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Copia procurii o dati la asociatie, cu mentiunea: CONFORM CU ORIGINALUL;
Scrieti in clar numele si prenumele dvs.: data si semnatura;
Puteti sa mai mentionati: pentru uzul asociatiei de proprietari...
Sa-i de-a nr. de inregistrare intern (registratura as. prop.), va notati si dvs. data si nr. de inregistrare, ca maine-poimane se schimba admin-ul sau presedintele si daca documentele nu sunt gasite, iar o sa va ceara documente, situatii.
Noi la asociatie am intocmit cate un dosar, asa-zis dosar personal pentru fiecare proprietar unde sunt adunate, de la inceput toate documentele, de proprietate, fise de tot felul, cereri, etc., astfel ca niciodata nu se pot pierde documente...

Acum ca sunteti cu acte in regula, mai verificati daca mama dvs, proprietarul este membru al as. prop. Dvs. poate ca ati mentionat in topic acest lucru, dar eu nu am retinut - scuze!
Daca nu este membru a asociatiei,mama sa mearga la asociatie si sa solicite acest lucru, de fapt intocmeste o cerere in acest sens; probabil ca a depus in copie documentele de proprietate (actul de mostenire), copii dupa actul de identitate si procura prin despre care vorbim, si tre' sa mai semneze niste documente pe-acolo - acord de asociere, tabel, etc.
Legea spune in acest caz ca inscrierea ulterioara in as. prop. se face fara formalitati, dar observam ca totusi niste formalitati tot mai sunt...
Stima,
Chiar daca mama nu ar fi membru in asociatie obligatiile proprietarilor sunt aceleasi.

Insa calitatea de membru asigura dreptul de participare la adunarile generale unde iti poti exprima opiniile.

Convingerea mea este ca mama detine calitatea de membru in asociatie intrucat altfel "membrii" nu numai ca nu l-ar fi primit sa participe la adunarea generala dar l-ar fi si scos in shuturi, "ia uite frate la nemembru, are pretentii sa participe ala AG, du-te dom'le de aci cu pretentiile matale, nu esti membru, ushchea!"
As mai vrea sa multumesc inca o data pentru interesul si ajutorul acordat, @ cyan @ Adam Grecu @ vali m, sincer chiar apreciez enorm de mult.

Acum, revenind la problema. Maica-mea nu o sa faca nimic ea personal mai mult decat ce face saptamana viitoare Miercuri, adica sa mearga impreuna cu mine la notar sa facem acea procura generala. Am explicat in interventia mea anterioara de ce. Daca nu este deja membru al Asociatiei, cu procura in mana o voi inscrie eu, urmand cursul. Dupa decesul bunicii mele, mama mea s-a ocupat de ce tinea de noi, de familie... de inmormantare, de acte si de inchiriat dupa ceva timp apartamentul, dar nu-si aduce aminte daca a facut sau nu vreo cerere pentru a face parte din Asociatie.

Referitor la ce s-ar fi intamplat in cazul in care maica-mea nu ar fi detinut calitatea de membru, sincer, la un moment dat cam asta s-a si intamplat de fapt, dupa ce au tras concluzia ca nu sunt proprietar au inchis subiectul si au trecut la altele. Daca eu eram mai plapand si daca blocul era dintr-o zona mai spre periferie, probabil ca fix la ""membrii" nu numai ca nu l-ar fi primit sa participe la adunarea generala dar l-ar fi si scos in shuturi, "ia uite frate la nemembru, are pretentii sa participe ala AG, du-te dom'le de aci cu pretentiile matale, nu esti membru, ushchea!"" s-ar fi ajuns, cam asta ar fi singurul meu atuu, faptul ca n-are cine din acest bloc sa se "incordeze" mai mult decat trebuie la mine fiindca nu m-ar clinti catusi de putin. Repet, eu chiar nu mi-am imaginat ca va decurge asa discutia in Adunarea Generala, adica sa-mi vorbeasca cum mi-au vorbit cativa vecini cu care nu am avut niciodata nimic de impartit. Mi-am dat seama ca n-am nicio putere sa rezolv nimic pana nu am procura. O sa intru in posesia ei, o sa fac copii dupa ea, o sa iau si 2-3 copii dupa actul de mostenire si cel de identitate, o sa fac ce trebuie pentru a o inscrie in Asociatie si apoi voi face contestatii peste contestatii, voi cere copii dupa listele de intretinere din anii 2009-2012 doar ca sa le arat tuturor ca Presedinta a mintit cu nerusinare ( singura alta alternativa ar fi ca administratorul din perioada respectiva sa nu fi fost corect si atunci sa-l caute si sa-i reproseze lui ce mi-au reprosat mie ), voi merge si la Primarie sa cer o verificare si bineinteles cel mai important voi da in judecata Asociatia pentru problema cu caldura pe parti comune.

Am o intrebare, fiindca chiar ma "apasa" si ma "apasa" tare de tot ( poate ca pana la urma este mai mult in detrimentul meu faptul ca am inregistrat discutia ). Acuzatiile acestea cum ca am fost eu incorect si acum deodata m-am trezit sa fiu corect, bazate mai mult ca sigur pe o minciuna, nu se incadreaza cumva la categoria calomnie ? Nu stiu, intreb fiindca Miercuri seara chiar m-au luat prin suprindere, mai ales ca eu nu stiam mai nimic despre perioada respectiva deci in cel mai rau caz acuzatiile ar fi fost directionate catre maica-mea, dar acum ca stiu despre ce este vorba la prima acuzatie de genul asta care o mai aud nu stiu cum reactionez. Incerc sa-mi pastrez calmul si sa fac ceea ce trebuie, dar nu pot nici sa le permit orice. Si o alta intrebare, daca dupa ce fac rost de procura si dupa ce o inscriu pe maica-mea in Asociatie ( daca nu este deja inscrisa ), cand cer copiile dupa Listele de Intretinere dintre anii 2009 si 2012, Presedinta refuza sa mi le puna la dispozitie, ce fac ? Unde reclam asta ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
TzapInferno, utilizator
Tot umbland pe adresa de e-mail a Asociatiei, tocmai am avut norocul chior de a gasi absolut singura Lista de Intretinere existenta, atasata alaturi de alte lucruri in Februarie 2012 cand doamna Presedinta abia ce preluase Asociatia si vroia, chipurile, sa fie transparenta si extraordinar de onesta. Bineinteles ca dupa aceasta Lista de Intretinere nu a mai fost adaugata niciuna pana in ziua de astazi. Bineinteles ca exista foldere separate cu 6 categorii de Registru ( Fond Reparatie Terasa, Fond Rulment, Index Apa Rece / Apa Calda, Intrari / Iesiri Documente, Penalitati, Procese Verbale ) in care nu exista absolut niciun document. S-a creat cat sa ia ochii lumii ca mama ce se mai implica, ce se mai ocupa si dupa aia... la revedere.

Revenind, atasez Lista de Intretinere din Noiembrie 2011, luna din perioada in care am fost eu acuzat de Presedinta si nu numai ca nu am declarat numarul corect de persoane si in acelasi timp luna care, conform spuselor doamnei cenzor, n-ar fi trebuit sa faca parte din lunile in care deja se platea caldura "0 Lei" de catre cei cu centrale, intrucat dansa a spus ca acest lucru a fost hotarat in Adunarea Generala de pe nu-stiu-cat Martie 2012. Minciuni peste minciuni, dovada clara se vede pe aceasta Lista de Intretinere din Noiembrie 2011. Apartamentul meu este Nr. 31, unde sunt trecute 5 persoane ( desi eu din cate stiu era vorba de 4, deci deja exista posibilitatea ca de fapt sa fi trecut 1 persoana in plus ). A se observa de asemenea suma totala pentru luna respectiva, "ieftin" ce sa mai, nu mai spun ca am avut luni de iarna cand s-a ajuns aproape de 800 Lei ( in 3 persoane, nu 5 ).

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A trecut mai bine de 1 an de la problema pe care o aveam si... deoarece imediat dupa perioada respectiva am avut o primavara si o vara plina de probleme personale dupa care am schimbat job-ul si m-am scufundat in munca, munca si iar munca ( 10 ore / zi, 5 zile / saptamana ) pe langa care mai am si un proiect personal in care investesc zilnic 2-3 ore. Chiar nu am mai avut timp sa ma ocup de problema respectiva si sincer, intr-un fel m-am resemnat cu ideea si am lasat-o balta la un moment dat.

Totusi, inainte de a renunta, m-am tinut de cuvant si am obtinut procura generala cu care pot face demersuri in numele mamei mele ( care este proprietarul apartamentului ). M-am asigurat ca procura acopera toate potentialele actiuni pe care ar urma sa le demarez impotriva Asociatiei de Proprietari. Pe baza procurei urmeaza sa o inscriu pe mama mea in Asociatie, undeva cumva inca figureaza bunica mea ( cel putin asa mi s-a spus, nu am vazut cu ochii mei ). De asemenea, extrem de important si nu stiu daca mentionat in discutiile de acum 1 an, am primit raspunsuri oficiale atat de la Primaria Sectorului 5 cat si de la RADET, ambele institutii invocand legea si dandu-mi practic dreptate in ceea ce priveste plata Incalzirii pe Parti Comune. Nu stiu daca regulile forumului imi permit sa postez aceste 2 raspunsuri aici, dar, daca da, cu cea mai mare placere voi face asta in interventia mea urmatoare !

Si totusi, ce s-a intamplat ? De ce "resurectez" acest topic dupa atat de mult timp ? Acum o saptamana a avut loc din nou Adunea Generala, care in acest bloc se tine o data pe an desi, conform numarului de probleme discutate, cred ca ar fi nevoie sa fie tinuta macar de 2 ori pe an daca nu de 3 ori, in fine asta nu tine de mine. S-au votat anumite lucruri, administratorul m-a contactat sa ma intrebe daca particip ( pentru ca avea nevoie de 50%+1 ). Initial nu am vrut, avand in vedere ce s-a intamplat in Adunarea Generala de anul trecut... insa pana la urma am zis sa ma duc si sa mai incerc o data sa atrag atentia asupra acestui aspect. M-am "inarmat" cu multa rabdare si calm + 6 "mini dosare" continand raspunsurile oficiale de la Primarie si RADET pe acest subiect, pentru a le inmana contestatarilor vehementi. De data aceasta am avut rabdare ca administratorul sa discute tot ceea ce isi propusese, am stat cuminte, cand a fost de votat nu am votat nici DA nici NU, m-am abtinut si am avut grija sa specific ca efectiv nu imi pasa. Ma rog inafara de 2-3 lucruri la care am spus NU si NU va ramane pana cand se va rezolva aceasta problema a mea, sunt satul sa platesc bani la fondul de reparatii pentru tot felul de traznai care mai de care mai inutile pe cand problema mea este pur si simplu bagata sub pres.

Bun, la un moment dat am preluat cuvantul. Am spus ce aveam de spus. Am fost intampinat cu contre din partea Presedintei ( evident ) si a unei doamne din comitet, restul s-au abtinut ( am uitat sa specific, la sedinta au fost in total 12 resprezentati pentru fiecare apartament, din 20 ). Initial am fost intrebat de Presedinta : "Auzi, dar tu esti proprietar ?", recunosc ca am raspuns pe un ton relativ rastit "Da, sunt, am procura !", nu a mai comentat. In fine de aici discutia a degenerat intr-o cearta intre mine, Presedinta Asociatiei, doamna aceea din comitet. Mici interventii din partea administratorului care a fost scurt si concis, dandu-mi dreptate, cand era cazul si sa zic ca s-ar mai fi implicat putin inca 2-3 persoane. O sa incerc sa reproduc, nu neaparat in ordine cronologica, care au fost lucrurile spuse de ceilalti si care a fost raspunsul meu ca sa va puteti face o idee... asa, in mare.

Presedinta : "Mie nu imi convine sa platesc nimic, pe coloana mea nu exista nimic, nu am ce sa platesc !" Se refera la faptul ca, intr-adevar, pe coloana respectiva ( singura din bloc in aceasta situatie ) toate apartamentele au centrala. Asta nu inseamna ca este scutita de la plata caloriferului din spalatorie sau a tevilor din subsol ( de unde incep sa se calculeze partile comune ) insa. Am incercat sa explicat asta, am fost ignorat.

Doamna din comitet ( aici voi incerca sa citez cat mai aproape de adevar ) : "Mihai ( administratorul ), are dreptate, asa este ? Ce conteaza mai mult, ce scrie in lege sau ce a hotarat Asociatia Proprietarilor in sedinta de atunci ?". Recunosc ca am ramas socat si mut pret de cateva secunde. Doamna are in jur de 55-60 de ani. Cum este posibil ca un om cu o asemenea experienta de viata sa puna o astfel de intrebare, cum ?! Cat de ignorant sa fii, ce iluzie a grandorii sa ai ?! Sa crezi ca hotararea unor oameni este mai presus de lege ?! In fine, administratorul i-a raspuns scurt si concis sa am dreptate, fara loc de interpretare, legea este mai presus ( evident ).

Vecina de sub mine : "Hai atunci sa chemam firma sa calculeze ce este de calculat si sa vedem ce avem de platit, nu ? Mie nu imi convine sa platesc cat spui tu !" Aici trebuie sa explic la ce anume s-a referit. Desi initial, anul trecut, eu am venit din start cu legea in mana si am spus cum trebuie procedat corect / legal si ca trebuie o firma sa vina sa calculeze SET-ul, la un moment dat la propunerea nu mai stiu a cui ( sincer ) a intrat in discutie si sa varianta in care eu sa propun un procent pe care sa-l plateasca fiecare. Initial, mai ales luand in calcul sfaturile primite aici pe Avocatnet, am refuzat sa fac asta. Insa pana la urma, strict in incercarea de a solutiona situatia pe cale amiabila si fara absolut niciun alt interes ascuns, am zis sa propun cate 1% pentru fiecare apartament. Nu am stat sa calculez daca e mult sau putin, a fost o cifra din burta. Nu s-a vrut, cica era prea mult. Cand spun ca nu s-a vrut spun strict ca nu a vrut Presedinta, ma foarte indoiesc de faptul ca ar fi avut vreodata loc o discutie cu proprietarii cu centrale despre asta. Acum insa Presedinta a tot inceput sa bata moneda pe chestia asta, timp in care eu evident am explicat ca intentia mea initiala nu a fost de a propune niciun procent, ci de a se rezolva corect. Pana la urma vecina de sub mine cred ca a inteles, nu sunt sigur sigur, dar asa cred.

O fata ( pe care nu o vazusem niciodata dar ulterior am aflat ca este fiica celor de la parter de pe coloana mea, care pesemne este chiar proprietarul apartamentului, ea este trecuta in acte ) : "Pe mine nu ma intereseaza domne tevile tale, vino, taie-le si iati-le !" Nu am avut ce reactie sa am decat sa rad, evident, nici nu stiu cum as putea sa raspund la asa ceva... e mult prea infantila afirmatia, am preferat s-o las asa.

Un alt vecin : "Hai sa facem atunci aceste calcule, sa cheme firma sa si-o plateasca si apoi platim ce e de platit !" Asta a fost afirmatia pe care instant au luat-o cam toti cei prezenti in brate, in special Presedinta. Domne vrei asa ? Cheama firma si plateste ! Aici sincer, deja, nici eu nu mai stiu cum ar fi corect de fapt, aici ar fi prima mea intrebare deci... in situatia asta, sa chem eu firma si sa o platesc din banii mei ?! Corect nu era sa faca Asociatia asta ori de cate ori au avut loc debransamente, in vederea montarii centralelor termice ? Nu stiu, doar intreb.

Doamne cenzor ( la finalul sedintei ) : M-a tras pur si simplu la o parte fiindca avea ceva personal sa-mi spuna si pe langa asta sa imi spuna ca am dreptate si ca intr-adevar legea asa spune si ca la ea in bloc asa este, dar ca aici e un caz mai complicat dar ca ea nu vrea sa se mai implice in aceasta discutie - atentie, asta pe fondul faptului ca anul trecut s-a implicat, chiar mult, dar mai mult in calitate de mediator partinitor punctului de vedere al Presedintei.

Pe tot parcursul acestei dispute am incercat in repetate randuri sa inmanez acele "mini dosare" celor vehemeni impotriva mea, in special Presedintei ( cred ca de vreo 10 ori ) si acelei doamne din comitet. A se nota ca un alt vecin ce face parte din comitet si care anul trecut a fost printre cei mai vehementi de data asta, nu stiu exact din ce motiv, s-a abtinut in totalitate. Eu sincer ma asteptam sa se ajunga chiar la o altercatie intre mine si domnul respectiv de data asta, se pare ca m-am inselat. Spun asta fiindca eu si dansul si vecinul de sub mine suntem cei mai temperamentali din bloc ( de departe ) in cazul unor conflicte, restul oamenilor sunt mult mai calmi si rezervati. Presedinta tot stramba din nas de cate ori o rugam sa ia mini-dosarul fara absolut niciun fel de argument, pur si simplu refuza.

Intr-un final, vazand ca atitudinea este in linii mari aceeiasi de anul trecut, am inceput sa intreb : "Deci in continuare nu vreti sa faceti nimic in legatura cu asta, da ? Sa stiu ce am de facut, daca sunt nevoit sa dau in judecata Asociatia !", Presedinta si cealalta doamna m-au invitat sa fac asta, ceilalti nu prea au comentat nimic, s-au abtinut. Motivul principal din spatele intregii acestei postari dupa atat de mult timp este ca sunt hotarat in proportie de 100% sa dau in judecata Asociatia, fara dar si poate, incerc doar sa obtin informatii utile pe acest subiect. De ce ? Fiindca mai presus de absolut orice, nu vreau sa ajung in ipostaza de a pierde intr-un caz in care cred ca am dreptate absoluta si apoi sa mai fiu luat si in deras de catre diverse personaje ! Ma cunosc si stiu ca asta m-ar afecta si probabil situatia ar escala spre alte lucruri. Intrebarea mea este... concret, sunt sanse ca in instanta sa pot pierde procesul, avand in vedere ca legea este clara de partea mea ? Intr-o lume ideala probabil ca nu, dar trebuie sa raman realist, am vazut multe la viata mea si suntem totusi in Romania. Mi-este foarte foarte frica ca persoanele cele mai vehemente impotriva mea, Presedinta si membrii comitetului, sa nu recurga la metoda mai putin ortodoxe si... o s-o spun pe romaneste, sa dea spaga, unde ( nu stiu unde ca nu am dat niciodata in viata mea ) si sa ma trezesc cu cine stie ce decizie aberanta si sa de fapt sa ajung sa-mi pun tot blocul in cap, sa platesc si cheltuieli de judecata si pe deasupra sa mai fiu luat si la misto de unii pe tema asta.

Cu ocazia asta, desi bineinteles voi fi proactiv si voi initia si eu la randul meu dialogul, semnalez avocatii specializati pe civil, in special in probleme cu Asociatiile de Proprietari de pe forum, sa ma contacteze ( prin mesaj privat, aici, pe Avocatnet, in prima faza ), daca sunt interesati sa preia acest caz. De asemenea, daca decideti sa faceti acest lucru, va rog mult sa mentionati inca de la bun inceput care ar fi onorariul si, obiectiv, procentajul sanselor de reusita, bazat pe intreaga poveste ( deja este o poveste, din pacate ). Astept bineinteles, cu maxim interes, orice fel de sfaturi si sugestii, chiar si corectari / mustrati cat timp sunt formulate intr-un mod constructiv, sunt aici pentru a incerca sa solutionez cu succes aceasta regretabila situatie, atat si nimic mai mult. Va multumesc sincer pentru rabdarea si atentia acordata !

( P.S. Imi cer scuze in prealabil pentru eventualele greseli de ortografie / punctuatie, timpul efectiv nu imi permite sa redactez textul, abia mi-am facut timp sa-l scriu... )

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)