Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Revin dupa ce tocmai a avut loc "minunata" Adunare Generala. Am inregistrat tot ce s-a discutat pe baza problemei mele, m-am gandit ca o sa ma ajute pe viitor. Nu am mai stat sa decupez fisierul, l-am uploadat fix asa cum este, [Este interzisa incarcarea fisierelor care pot permite identificare de persoane sau institutii] Vreau mai intai sa clarific anumite aspecte pe care am rugamintea la dvs. sa le cititi INAINTE de a asculta inregistrarea. Am fost acuzat ca nefiind proprietar in acte n-am niciun drept sa comentez nimic, si da nu sunt proprietar in acte - este mama mea, insa eu locuiesc aici si eu ma ocup de tot de mai bine de 5 ani, este doar o tehnicalitate pe care o pot rezolva si pe care o voi rezolva. Am vorbit cu maica-mea si saptamana viitoare mergem impreuna la notariat sa facem o procura generala, banuiesc ca este suficienta... nu ? Suficienta pentru a da in judecata Asociatia, dupa cum s-a desfasurat Adunarea Generala nu ma mai intereseaza absolut nicio alta solutie, maine voi vorbi si cu avocatul.
La sedinta s-au prezentat 12 persoane ( din 20 total ), 9 dintre cei 12 cu centrale si 3 dintre cei 8 fara centrale ( dintre care unul am fost eu ). Dintre ceilalti 2, un domn - cel cu care am vorbit primul si i-am expus problema, crezand ca il va interesa si se va implica, in toata sedinta nu a spus absolut nimic decat la un moment dat cand i-am cerut sa-si expuna parerea a spus scurt ca el este de acord cu cum se plateste caldura. Si mai era o doamna care sincer era prea in varsta, a ajuns si tarziu de tot si mai mult ca sigur n-a inteles absolut nimic, doar zambea, chiar n-am vrut sa o mai implic in chestia asta mai ales ca garsoniera ei nici macar nu este locuita, ea doar vine si o plateste, la un moment dat chiar ii spune cineva ca ar putea sa ia 200-250 Euro chirie pe ea, in fine. Deci pe romaneste, discutia ( desi numai discutie nu o pot numi ) a fost intre mine vs. 9 oameni cu centrala, dintre care-i cei drept 3-4 au cam tacut, ceilalti 5 au fost vehementi, in frunte cu Presedinta. De multe ori abia apuc sa-mi exprim o idee si sar toti, de aproape nu se mai intelege nici pe inregistrare nimic. Administratorul maxim de pasiv posibil la toata discutia, doar spre final a luat cuvantul si a spus ca Listele de Intretinere se pot contesta doar intr-o saptamana de la afisarea lor. La un moment dat se observa faptul ca deja eram plin de nervi, raspuns la ceva cu "Mi se rupe", cred ca singura scapare de altfel, regretabila ce-i drept dar cand te certi singur cu 5 oameni e mai greu sa faci fata. Sunt acuzat la un moment dat ca as fi "ironic" cand aproape pe toata conversatia cei 5 imi vorbesc cu "tu / tie / ba / ma", ce sa mai, maxim respect, eu n-as cuteza niciodata sa ma adresa la per tu niciunuia dintre ei si de altfel nici n-am facut-o vreodata de cand locuiesc in acest bloc, insa dupa aceasta Adunare Generala ma gandesc foarte serios daca o sa mai dau "Buna ziua !" celor 5. De asemenea s-a vazut clar ca Presedinta i-a pus in tema pe ceilalti 4, cand discutia s-a aprins cei 4 aveau deja speech-ul pregatit, ceilalti pareau simpli spectatori. Stiu foarte bine in ce relatii este Presedinta cu cei 4 asa ca nu ma mira catusi de putin, totusi nu ma asteptam sa fie atat de vehementi din moment ce nu am avut niciodata nici cel mai minuscul incident cu niciunul dintre ei, doar "Buna ziua - Buna ziua" si cam atat.
Referitor la acuzatiile ce-mi sunt aduse, in mod evident pentru a devia de la problema si a ma scoate pe mine "oaia neagra". Sunt acuzat ca nu am dat numarul corect de chiriasi, atunci cand apartamentul a fost inchiriat. Sa ne intelegem, Apartamentul a fost inchiriat din vara lui 2009 pana in vara lui 2012, perioada in care maica-mea a fost cea care s-a ocupat de gestionarea sa, de aceea reactiile mele sunt cele care sunt in cadrul conversatiei, fiindca efectiv nu stiam. Ca sa ma asigur totusi, am sunat-o pe maica-mea dupa si am intrebat despre asta si mi-a spus foarte clar ca administratorul din vremea respectiva ( nu cel de acum ) i-a cerut copie dupa buletinele chiriasilor, chiriasii au facut copiile, maica-mea le-a luat si le-a dat administratorului, asa cum a cerut. Eu intre timp am reascultat toata inregistrarea si m-au apucat o mie de draci pe tema asta, i-am trimis mesaj administratorului ca vreau maine sa verificam listele de intretinere din perioada respectiva ca sa vad si eu pe ce sunt acuzat. A se nota sa Presedinta tot ma acuza ca cica era trecuta 1 persoana in loc de 5 ( eu stiu ca au fost 4 chiriasi ) si spre sfarsit se incurca si spune ca 4 in loc de 5. Din momentul in care eu am preluat apartamentul si m-am mutat in el, am fost... nici nu stiu cum sa spun, imaculat, cu absolut tot, citiri apometre, schimbat numarul de persoane la intretinere cand a fost cazul in maxim o saptamana de cand avea loc schimbarea, tot tot tot. Nu mai zic de faptul ca la un moment dat Presedinta zice de o chestie cum ca aia nu au platit dar eu nu stiam, "ca sa vezi cat de compotent e", adica jignire pe fata. Chestie pe care o stie de la mine cand am fost la ea acasa si am vorbit, intr-adevar, am fost tras in teapa de chiriasii respectivi si a trecut ani buni sa platesc din urma, fiindca ma lasasera cu ~ 2500 Lei restanta, maica-mea a mers pe incredere nu i-a verificat iar eu cand au eliberat apartamentul am fost total aerian ( sau naiv, sau ambele ) si nu am verificat Lista de Intretinere, stiu, prostie la cel mai inalt nivel, imi asum greseala.
In cadrul discutiei am spus ( sau am incercat sa spun ) ca am vorbit la RADET si RADET a spus ca da, pot veni sa faca inventarierea tevilor si caloriferelor cat timp li se cere asta de catre Asociatia Proprietarilor, ba chiar spuneau ca ar fi in avantajul lor sa fie la curent cu ultimile modificari. Am facut rost de o oferta pentru repartitoare de la TECHEM la care obtinusem ca si bonus inventarierea tevilor si caloriferelor gratuita, nu m-a bagat nimeni in seama, unul dintre cei 4 a inceput sa zica ca ce nasol e cu repartitoare, ca aoleo, ca platesti si mult ca e si frig in casa, blablabla. Se aude pe inregistrare clar cum se impotrivesc vehement variantei cu RADET, repartitoarelor si in general a propunerii de a se plati caldura pe parti comune. Toti cei 5 se lauda la un moment dat, cum si-au izolat ei tevile. O doamna care nu am inteles extrem de bine cine este INSA cred ca are calitatea de CENZOR ( sunt destul de sigur ) este cea care spune ca hotarerea luata de Adunarea Generala este "cuvant de lege", eu am incercat sa o contrazic dar... sincer nu am putut sa spun mai nimic, cum vroiam sa spun ceva cum sarea un cor de voci sa ma contreze. Am luat hotararea ferma in seara asta ca voi da in judecata Asociatia Proprietarilor, imediat dupa ce obtin avea procura generala de la notariat.
M-au deranjat mult cateva lucruri. Se vrea a fi un bloc in care domneste pacea si prietenia si vai cum sa facem sa fie mai bine dar nu exista de fapt pic de corectitudine, mi s-a tot spus ca ce obtin cu asta, cu 2 Lei ?! Si eu am tot spus ca nu despre asta este vorba ci despre faptul ca vreau sa platesc cat am de platit calculat corect. Pentru 2 Lei ( daca ar fi 2 Lei ) cred ca au vociferat cam mult si cam tare. Nu am avut de fapt sansa sa-mi expun problema asa cum mi-as fi dorit pentru ca m-am luptat singur vs. toti si m-au acoperit. Dar cel mai rau ma deranjeaza cum mi s-a vorbit la per tu in nenumarate randuri ca si cum ei erau cine stie cine si eu Neica Nimeni, desi de fapt am fost in blocul asta dinaintea tuturor celor 5 si faptul ca am fost acuzat pe nedrept de niste chestii de care nici macar nu stiam, si carora nu puteam da un raspuns in necunostiinta de cauza insa dupa ce am vorbit cu maica-mea si mi-a zis de faza cu copiile de buletin, m-am convins. Pana sa dau Asociatia in judecata scopul meu prioritar a devenit sa vad si eu Listele de Intretinere din 2009 - 2012, sunt ferm convins ca au fost acuzatii false. Cam atat, pun link cu inregistrarea Adunarii Generale si astept sfaturi / sugestii / orice forma de ajutor. Mentionez ca pentru mine nu va mai fi niciodata la fel relatia cu acesti 5 vecini, sunt genul care poarta ranchiuna ( mult timp ) cand sunt atacat asa de nicaieri, cel mai probabil relatiile dintre mine si acestia vor degenera incet si sigur catre o antipatie destul de mare.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018 cyan, moderator
Daca ati fi citit cu atentie legea 230/2007 si stiati ca nu sunteti proprietar in acte, pana acum nu ati precizat acest lucru, v-am fi indicat sa va duceti pregatit, era suficient ca mama dvs sa va scrie o imputernicire si sa o reprezentati cu drepturi depline in AG, inclusiv sa votati in numele ei.
Articolul 25
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
Nu trebuie sa fie autentificata la notariat, in schimb pentru a initia actiune in instanta aveti nevoie de procura autentificata.
parca avem aici povestea cucului care a fost primit in cuib apoi i-a dat jos pe cei care l-am gazduit. Asadar, sa moara cei care au mai ramas la RADET ! Nu mai conteaza acum ca, fara ei, locatarii nu aveau azi centrale termice proprii.
Inregistrarea audio nu are nicio relevanta in instanta, o tineti pentru arhiva persoanala. Ce este scris ramane scris.
Asa cum v-am spus, v-ati dus nepregatit, fara imputernicire, si le-ati dat apa la moara celorlati.
Intrebare, ati votat ceva pe acolo si s-a consemnat pe undeva? Pentru ca daca ati votat hotararea nu este valabila, nu aveati imputernicire.
In instanta va fi cu totul altceva, puteti solicita ca asociatia sa prezinte hotararile ag, modalitatea de repartizare a cheltuielilor cu caldura, dovezi ale acordului pentru montarea CT de ceilalti, etc.
Cine a locuit cu chirie acum n-spe ani, cati ori cum, cu sau fara contract, nu are nicio relevanta in caz.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mergeti in instanta.Aveti scris de la presedinte ca refuza recalcularea,nu?Sa contestati si listele de intretinere(de cate ori sunt afisate,pana la primul termen in instanta) in termenul de 10 zile de la afisare ÎN SCRIS.
O astfel de cerere făcută la timp de către proprietar este importantă, deoarece:
- Atrage atenţia asupra unor greşeli din listele de plată;
- Justifică refuzul proprietarului de a achita sumele introduse nejustificat;
- Atrage obligaţia preşedintelui în a realiza o verificare şi a da un răspuns în termen de 7 zile;
- Atrage obligaţia administratorului în a remedia greşeala;
- Pune presiune pe cenzor, căruia i-a scăpat greşeala;
- Poate determina Comitetul Executiv în luarea unor decizii;
- Face dovada în faţa instanţei de judecată asupra atenţionării din partea proprietarului asupra greşelilor strecurate în lista de plată;
- Poate constitui temei pentru anularea unor eventuale penalităţi de întârziere;
- Face dovada punerii în întârziere a asociaţiei cu privire la aspectele sesizate;
- În cazul în care se va efectua o expertiză contabilă, aspectele sesizate pot determina expertul în a analiza cu o mai mare atenţie un anumit tip de repartizare sau poate constitui un obiectiv al expertizei.