avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până la urmă?! Există vreo firmă la care se poate apela pentru citire individuală?

Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Revin. Ce am mai facut eu intre timp... am facut cate un dosar identic pentru fiecare dintre ceilalti 7 proprietari al apartamentelor fara centrale si in 2 cazuri le-am inmanat personal iar celorlalti le-am pus dosarele in cutiile postale. Dosarul continea o explicatie pe larg a situatiei, ca sa inteleaga exact ce si cum + un model de contestatie necompletat, pe care sa si-l completez cu propriile date. Le-am dat numarul de telefon si adresa de e-mail pentru a ma contacta daca au intrebari sau nelamuriri, pana acum nu m-a contactat nimeni pentru nimic.

Sambata seara am avut o discutie mai lunga cu doamna Presedinta a Asociatiei Proprietarilor. Bine, de fapt, a fost o discutie extrem de lunga dar incerc sa ma rezum la ce tine de problema semnalata in acest topic deschis de mine. Chipurile dupa discutia avuta acum 2 saptamani intre mine, doamna Presedinta si domnul Administrator, ar fi sunat pe cei cu centrala sa le spuna ce si cum si sa le ceara parerea si astia toti foarte ofuscati, gen "Domne, nu ma intereseaza, eu nu platesc nimic !". Ma rog, n-am cum sa probez chestia asta, si de altfel putin ma intereseaza. Eu i-am spus ca in urmatoarea Adunare Generala ( ce va avea loc la inceputul lunii Martie, peste o luna ) voi cere nu doar modificarea calculului ci si recalcularea pe ultimii 3 ani. Cand am spus asa doamna Presedinta extrem de ferm mi-a raspuns ca in niciun caz nu o sa accepte recalcularea, ca nu recalculeaza nimic, doar sa propun un procent la Adunarea Generala si sa vedem daca este aprobat sau nu.

Eu pot sa merg pana in panzele albe cu chestia asta, daca imi pun ambitia, insa sa dau in judecata doar eu singur Asociatia Proprietarilor si sa stau sa-mi pierd timp, eventual sa pierd si ceva bani si sa umblu de colo pana colo si sa ma cert si cu cine stie cati vecini... chiar nu prea am chef. Era cu totul altceva daca din astia 8 cati suntem in situatia asta, macar 2-3 erau la fel de inversunati ca si mine si se inhamau sa se lupte pentru chestia asta. In momentul de fata am luat decizia ca voi propune un procent in Adunarea Generala, habar n-am ce procent si nici nu sunt foarte convins ca sunt de acord sa renunt la recalculare. Ar fi de mentionat si 2 aspecte destul de importante ce ar veni, oarecum, in favoarea celor cu centrale si anume :

1) Caloriferele de pe scara blocului, dintre etaje, au fost efectiv scoase acum cativa ani ( undeva intre 2009 si 2012, nu stiu exact cand ) in urma unui scandal intre proprietari tot pe tema incalzirii, ma rog n-am inteles exact ce s-a intamplat ideea este ca nu sunt calorifere pe scara. In conditiile astea, ca si parti comune, singurul calorifer despre care stiu eu cel putin ar fi cel din spalatorie, care arde mereu, e dat la maxim, ori de cate ori am intrat eu acolo ( am cheie ). Nu cunosc ce alte surse de incalzire ar mai intra la categoria spatii comune.

2) In ceea ce priveste tevile verticale, exista o coloana ( pe care, la ultimul etaj, locuieste chiar doamna Presedinta a Asociatiei Proprietarilor ) pe care toate apartamentele au centrala, initial dansa a spus asta de la prima discutie insa ulterior am verificat si eu si asa este. Acum na, nu stiu daca asta inseamna ca nu mai sunt tevile verticale deloc pe coloana respectiva sau sunt dar nu vine caldura pe ele, habar n-am, ideea este ca mi-a fost spusa ca si cum... domne, la mine nu se pune.

Eu sunt genul de om care incearca sa rezolve o problema cat mai pasnic posibil, dar daca cineva ma calca putin pe coada este indeajuns incat sa nu mai tin cont de absolut nimic. Momentan desi probabil toata lumea din bloc este pusa in tema, nimeni nu a schitat nimic, inca. Probabil la Adunarea Generala din Martie o sa fie cativa cu gura mare. Eu oricum o sa proprun procentul si daca nu se aproba o sa dau in judecata Asociatia, doar ca sa se faca dreptate nu ca mi-ar conveni, ca deja daca fac asta cred ca ma asteapta o perioada in care o sa-mi fac o mie de nervi, o sa pierd o gramada de timp si asa mai departe. Deocamdata incerc sa ma concentrez pe ce procent sa propun, ca sa fie echitabil, luand in calcul toate informatiile. Oscilez intre a spune direct 20% sau sa o las mai moale si sa spun 1% per apartament cu centrala, ceea ce in momentul de fata ar inseamna 12% dar cu fiecare centrala adaugata creste cu inca 1%. Cam aceasta este situatia in momentul de fata deci.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
TzapInferno, utilizator
Coloana si tevile din subsol intra la partile comune,la fel caloriferele din spalatorie si de pe scara.De unde intra teava in subsolul blocului,unde este un ceas, pana ajunge sa urce inspre apartamente,tot teava comuna este.Daca intra pe la o scara si blocul are 3/4/5 scari...traverseaza toata lungimea blocului.Acea teava degaja caldura si se pune la plata.
Doamna presedinta nu cunoaste legea...ce credea? ca daca ii intreaba pe cei cu centrala aia spun,daaa...va dam cat vreti!!??Toata lumea,cu centrala sau fara, plateste partile comune.
Nu trebuie sa propuneti dvs un procent...Sa va dea scris,pana la AD, ca refuza recalcularea si ca nu vrea (poate sa scrie ca nu vor cei cu centrale) sa ii puna la plata si pe cei cu centrale.
La AD o sa fie o mare harmalaie,cine va fi pus sa scrie procesul verbal probabil nu o sa consemneze si va treziti ca nu aveti nicio dovada ca ati cerut recalcularea.Si in instanta se va cere procesul verbal.Insist pe aceasta tema pentru ca am avut AD in care nu s-a inteles om cu om,multi au plecat inainte sa se voteze ceva si cine scria,s-a gandit ca nu are rost sa aminteasca toate propunerile...
Care recalculare o hotaraste insanta...nu este dupa dna presedinta.
Nu inteleg de ce va agitati pentru ceilalti care sunt in aceeasi situatie.Mergeti singur mai departe si cereti reclaculare pt dvs,
Sunt de acord cu @vali m, trebuie sa mergeti singur mai departe si sa cereti recalcularea numai ptr dvs..
Dimpotriva, aveti dreptul sa solicitati in instanta recuperarea prejudiciului pe ultimii 3 ani.
In AG nu propuneti un procent ci inventarierea tevilor si calcularea procentului de catre o firma specializata, daca in ultimii 3 ani situatia corpurilor de incalzire de pe partile comune a ramas aceeasi cu cea prezenta atunci sa va recalculeze in conformitate cu procentul actual.
Dom'le, cand ai dreptate mergi dincolo de panzele albe indiferent de efortul psihic si financiar, e chestie de participat la sedintele instantei de judecata, nu e mare scofala, pierzi o zi, doua, cateva, nu mori pe salile judecatoriei din asta. Asociatia va fi obligata sa raspunda prn intampinare la solicitarea instantei, si atunci vor da din colt in colt si cu hotararile abuzive ale celor cu CT.
Dvs nu cereti aprobarea presedintei sa accepte recalcularea, poate sa se dea cu capul de pereti, ii cereti sa faca recalcularea!
Tocmai ce am ajuns acasa, jos la avizier s-a afisat intretinerea pe luna Decembrie. Ma uitam si mi-a mai iesit in evidenta o chestie... si vroiam sa intreb daca este ok. Pe o coloana denumita "Contract Administrare, curatenie, cenzor" eu am de platit 60 Lei. M-am uitat si pe luna anterioara, la fel, deci atat platesc in fiecare luna. Ideea este ca alta apartamente platesc 30 Lei, respectiv 47 Lei. Practic garsonierele platesc 30 Lei, apartamentele cu 2 camere 47 Lei si apartamentele cu 3 camere 60 Lei. Deci se calculeaza in functie de suprafata. Intrebarea mea este foarte simpla : Asa se calculeaza in mod normal aceasta coloana ? Intreb fiindca deja orice mi se pare suspect prefer sa ma interesez daca este asa sau nu... la modul asta am ajuns...

Referitor la problema mare, deja incep sa am senzatia ca toate drumurile duc spre instanta de judecata, cat timp se incapataneaza sa nu ma ia in serios. Sa presupunem ca se ajunge la asta, cum procedez, mai exact ? Trebuie sa apelez la un avocat sau pot da in judecata Asociatia si fara, eu de capul meu ? Imi asum nervii, imi asum drumurile, imi asum timpul pierdut dar chiar n-as vrea acum pe langa toate astea sa scot si bani din buzunar...

Oare as putea apela la ajutorul cuiva chiar si pentru a fi prezent la Adunarea Generala de la inceputul lunii Martie ? Un fel de consilier sau ceva, nu stiu...
TzapInferno, utilizator
Daca nu ati aprofundat legislatia specifica asociatiilor de proprietari, gasiti mai jos "bibliile", Legea 230/2007 si HG1588/2007 normele de aplicare ale legii unde sunt descrise in detaliu cheltuielile si modul de repartizare, pe nr pers, pe cota parte indiviza, pe beneficiari, etc.

Legea 230/2007
[ link extern ]
HG1588/2007
[ link extern ]

Ideea este ca daca veti cunoaste prevederile legii si ale normelor veti avea numai de castigat in fata presedintelui(ei) si administratorului(rei).
Le puteti printa si sublinia cu un marker ce cititi, vorba unui cunoscut clasic patron de echipa de fotbal, ati inteles ce trebuie subliniat, drepturile si obligatiile proprietarilor, repartizarea cheltuielilor, atributiile presedintelui, administratorului, mebrilor CEx, cenzorului, adunarii generale! :) Eventual faceti extrase numai cu ce este important si le printati..Si cu astea le dati in cap.

HG1588/2007
SECTIUNEA 4: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44
(1)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2)Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)