avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până la urmă?! Există vreo firmă la care se poate apela pentru citire individuală?

Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
In cazul montarii centralelor termice este necesara o echilibrare hidraulica, o redimensionarea a tevilor, aceasta nu se face in cele mai multe cazuri.

Sunt multe discutii pe aceasta tema, una o gasiti mai jos, altele prin search pe forum
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Din astfel de motive la repararea partilor comune participa si cei care s-au debransat.

Suplimentar, ca informatie, cei care s-au debransat ar trebui sa fi avut o documentatie tehnica pentru debransare, documentatie care ar trebui sa se afle in mod normal in copie si la asociatie cand au solicitat acordul asociatiei, puteti sa il intrebati pe administrator.

Hotararile ad gen sunt legale atata timp cat, logic! indeplinesc conditiile de legalitate. Ad gen nu poate adopta hotarari care sunt ilegale, de ex. sa isi vopseasca toti usile in maro!

Hotararile ad gen pot fi contestate in instanta, in legea 230/2007 la art. 26 era prevazut un termen de 45 de zile pentru contestare dar articolul respectiv a fost declarat neconstitutional prin Decizia nr. 670 din 18 mai 2011 a Curtii Constitutionale

Articolul 26-L23/2007
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

(...)În aceste condiţii, Curtea apreciază că proprietarii care nu au avut cunoştinţă de adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art.26 din Legea nr.230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate.

[ link extern ]

Astfel ca hotararea ad gen ca cei cu CT sa nu plateasca parti comune si tevile care trec prin apart lor poate fi atacata in instanta de orice proprietar care s-a mutat ulterior adoptarii hotararii respective.

Discutati cu presedintele si cu administratorul sa rezolve problema cu vecinul de deasupra, sa readuca in timpul verii instalatia in conditiile anterioare altfel veti da asociatia in judecata si din acest motiv, pe langa modul de calcul al caldurii. Cand i-au dat acordul sa isi monteze CT nu i-au dat acord si pentru taierea tevilor!

Le mai aruncati, asa din mers, cateva prevederi din legea 230/2007:

Articolul 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Articolul 14-L230/2007
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
cyan a scris:
Daca se plateste la pausal ... oricum se plateste pe suprafata utila.

Poate sunteți amabil să-mi explicați și mie cum se calculează acest "paușal" pentru că nu aș vrea să existe confuzii:
- pe suprafața utilă a apartamentului sau
- pe SET (acel SET inițial din proiectare) care de mult nu mai corespunde la unii cu "standardul" inițial după care s-a construit și dotat blocul, în speță, spre exemplificare unul are 3 (trei) elemenți radianți din construcție iar altul 10 (zece) pentru că așa a vrut mușchii lui să-și monteze și avea tot dreptul.
Pentru domnul TzapInferno: poate dumneavoastră nu folosiți deloc sistemul de încălzire centralizat dar pereții, tavanul și mai ales planșeul nu-s izolați termic deci un transfer de căldură există către apartamentul dumneavoastră (eventual dinspre) dacă vecinul locuiește în acel spațiu, chiar dacă are sau nu centrală termică!
Problema care o ridicati este cu dus și întors și personal nu cred că veți rezolva ceva decât poate dacă "vă alăturați" posesorilor de CT sau vă debranșați total și treceți pe "electric" spre exemplu și nu locuiți decât rareori în acel apartament.
Citiți și aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
icealinutza, utilizator
BUNA..pe luna dec intr-un ap similar am platit cu repartitoare .90 ron caldura ....in onditiilie in are am facut economie....Bloc reabilitat ...zi frumoasa ///...!
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
extazian, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@icealinutza, calculul la pausal depinde de "interesul" proprietarilor exprimat in adunarea generala, platesc toti pe cpi sau platesc o firma sa calculeze SET actualizat.
Faptul ca unii si-au schimbat caloriferele cu unele mai performante sau cu mai multi elementi nu ii poate decat "motiva" pe cei care nu au facut-o sa isi exprime opinia prin vot in AG cu privire la modul de repartizare a caldurii. Dar cum multi considera adunarile generale niste pierderi de timp, nu participa la AG si raman cu cpi.
Revin. Pana la urma a avut loc aseara discutia cu administratorul si am avut norocul sa fie acolo si Presedintele Asociatiei Proprietarilor. Pentru administrator era o banala zi de strans intretinerea, insa pana la urma s-a transformat totul in 45-50 de minute de discutii aprinse intre noi 3, din ce am sesizat cu coltul ochiului cel putin 2-3 alti colocatari ai blocului au renuntat efectiv sa-si mai plateasca intretinerea, nevrand probabil sa fie atrasi in discutie. Voi incerca sa reproduc pe cat posibil discutia astfel incat sa pot primi niste pareri / sfaturi / sugestii cat mai utile posibil pe acest subiect. Per total administratorul pe toata durata discutiei fie a zambit cu subinteles, ca si cum as stii eu ceva si nu aberez pe tema asta, fie era foarte implicat sa citeasca pe net ce gasea si el pe acest subiect. Mi-a dat dreptate de mai multe ori pe durata discutiei chiar combatand in mod direct anumite lucruri pe care le spunea Presedintele Asociatiei. In cazul acesteia din urma aceasta fie empatizata ( chipurile ) cu situatia mea si imi spunea din cand in cand "si eu as fi facut la fel daca eram in locul tau", fie probabil satula de atata empatizat avea o atitudine si un ton dismisiv, care cel mai rau a culminat cu fraza in urma careia am luat decizia de a merge pana-n panzele albe cu chestia asta : "Tu tot citesti ( se referea ce spune legea pe acest subiect ), dar nu intelegi nimic !". Din punctul meu de vedere, atitudinea tipica a cuiva prins cu mata-n sac si in general a cuiva ce are ceva de ascuns, la modul... noi suntem destepti, voi sunteti prosti si nu intelegeti nimic !

Pana la urma se pare ca baza in care se calculeaza Incalzirea in acest fel, adica in proportie de 100% impartita la apartamentele fara centrala termica si cei cu centrala termica nu platesc ABSOLUT NIMIC ( 0 ) de ani de zile, reprezinta decizia luata in cadrul unei Adunari Generale ce a avut loc tocmai in 2009 ( in conditiile in care bunica mea a decedat in decembrie 2008 si pana nu cu mult inainte de deces ea era administratorul acestui bloc ) in cadrul careia de fapt s-ar fi intalnit doar cei cu centrale ceilalti fiind acuzati de dezinteres si absenta. Eu m-am mutat in bloc abia in 2012. Expresia Presedintelui Asociatiei referitoare la aceasta hotarare este : "Ce se hotaraste in cadrul Adunarii Generale e cuvant de lege !".

Voi enumera in continuare diverse afirmatii care mi s-au parut ciudate / dubioase / incorecte, atat cele spune de catre administrator cat si de Presedintele Asociatiei.

1) Administrator : Chiar daca s-ar lua in calcul incalzirea pe parti comune, aceasta ar reprezinte o suma foarte mica ( bate apropo spre un procent de 5% ) si intr-un final n-as avea de platit eu decat cu cativa Lei mai putin decat platesc acum. - Ceea ce mi se pare complet gresit, comparand cu sumele pe care le-am vazut in alte Liste de Intretinere la care am facut si poze, de la blocurile din jur si mi-am rugat inclusiv prietenii sa faca poze cu listele lor de intretinere, pentru a putea face comparatie. Apropo de procente, eu personal pe luna Noiembrie platesc pur si simplu 20% din intreaga factura a blocului !

2) Administrator : Daca se invoca o Adunare Generala pe tema asta, va trebui eu sau noi cei fara centrale, sa propunem un procent care ni se pare noua echitabil, care sa reprezinte incalzirea pe parti comune. - Mi se pare aiurea, adica vin eu pur si simplu cu ce mi se pare mie ca ar fi ok si ori se voteaza ori nu ?! Din cate am inteles chestiile astea ar trebui calculate de o firma, nu sa propun eu o cifra asa "din burta" cum se spune, de unde sa stiu eu cat ar fi corect ?!

3) Presedintele Asociatiei : A repetat de vreo 3 ori cum s-a tot dus dansa la RADET fix pe tema asta si aia de la RADET cica ii radeau in nas, ca de ce vine cu astfel de probleme la ei, ca asta hotaraste Asociatia nu tine de ei. - Ca si cum n-ar contravine acea hotarare luata in 2009 cu absolut nicio lege, ca si cum ar fi in regula ca cei cu centrale sa nu plateasca absolut nimic.

4) Presedintele Asociatiei : Pe un ton foarte indignat, tot de vreo 3 ori a mai repetat si sa dansa spre exemplu si-a izolat tevile la cererea fostului administrator ( bunica mea ), si pe coloana dansei toti au centrala si deci nu mai beneficiaza de nicio caldura de la tevile verticale. - Lucru pe care bineinteles n-am cum sa-l verific si pe deasupra chiar daca ii inteleg punctul de vedere aici nu este vorba despre cum vrea dansa sau cum vreau eu, este vorba despre ce scrie in lege.

5) Ambii, doar ca administratorul afisand atitudine de om realist care ar mai fi avut parte de cazuri similare pe cand Presedintele Asociatiei razand cu pofta si superioritate : Eu sustinand ferm ca doresc sa aibe loc o Adunare Generala in care sa fie dezbatut acest subiect, mi s-a ras in nas ca avand in vedere ca in bloc din 20 de apartamente 13 apartamente au centrala si doar 7 nu, e clar ca nu o sa obtin absolut nimic, adica lucrurile vor ramane la fel ca si pana acum.

Acum ce nu inteleg eu este cum este posibil ca in lege sa scrie foarte clar ceva si totusi in cadrul unei Adunari Generale sa se ia o astfel de hotarare care, din cate inteleg eu cu toate limitele pe care le am, contravine in mod fraudulos. Cum spuneam am facut poze eu personal la avizierele a 3 blocuri ( cei drept cu 8 etaje ) din jur, am mai primit de la prieteni inca 3 cu alte blocuri din alte zone, pe absolut nicio lista pe coloana cu Incalzirea nu apare la vreun apartament cifra 0. Administratorul mai sustinea si faptul ca blocul nostru are o situatie mai inediat, in sensul ca sunt foarte multi cei cu centrale. Eu stiu asa : exista tevi verticale, exista calorifer in boxa aceea a scarii cum intrii in scara, s-au scos ce-i drept caloriferele de pe scara ( cate unul la fiecare etaj ). Astea nu produc caldura ? Astea de ce le platesc tot eu impreuna cu ceilalti "amarati" fara centrale ?

Din cauza atitudinii dar mai ales a acele afirmatii a Presedintelui Asociatiei ( "Tu tot citesti ( se referea ce spune legea pe acest subiect ), dar nu intelegi nimic !" ) din care n-am cum altfel sa deduc decat ca "Esti prost, nu stii ce vorbesti !", sunt extrem de hotarat sa parcurg intreg traseul din punct de vedere legal pentru a se face dreptate in acest caz, indiferent cat timp si bani am de pierdut, si cati nervi o sa-mi fac ( inevitabil ). Am luat in considerare si varianta fara prea mare tam tam de a propune pur si simplu in Adunarea Generala un procent, dar mi se pare si incorect si ilegal, suna fix ca si cum as negocia un kilogram de mere la piata si pe deasupra mie personal imi mai suna si a solutie de compromis ca sa nu provoc probleme mult mai grave, urmand calea legii, calea corecta.

De asemenea desi am incercat sa subliniez de cateva ori asta, efectiv nu am fost luat in seama... pe mine nu ma intereseaza ca de azi incolo sa se calculeze corect, pe mine ma intereseaza ca eu personal de cand locuiesc aici am platit mai mult decat trebuia, sunt 5 ierni full si asta deja este a - 6 - a, deci vreau sa se recalculeze cel putin din anul 2012 desi ma gandesc ca ceilalti fara centrale care erau deja aici platesc asa din 2009 deci +3 ierni in total 8. Din acest moment incolo ma intereseaza mai degraba sfaturi despre cum ar trebui sa procedez din punct de vedere legal, imi este clar ca altfel nu voi rezolva nimic. Poate... doar ca sa vad ce se va intampla, sa propun un procent de 20% in Adunarea Generala dar chiar mi se pare gresita din punct de vedere moral / etic aceasta solutie. Astept feedback-ul dvs., va multumesc si totodata apreciez timpul alocat citirii acestor mesaje imense...

Avand in vedere situatia, deja imi permit sa fac publice Lista cu Intretinerea si Explicatiile Cheltuielilor. Astfel poate este mai clara situatia. Eu locuiesc in apartamentul 31. Am 335 Lei pe luna Noiembrie, practic ~ 20% din totalul facturii la Radet pentru tot blocul ( 1714 Lei ).

( Lista Intretinere Noiembrie 2017 )
[ link extern ]

( Explicatiile Cheltuielilor Noiembrie 2017 )
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)