Revin. Pana la urma a avut loc aseara discutia cu administratorul si am avut norocul sa fie acolo si Presedintele Asociatiei Proprietarilor. Pentru administrator era o banala zi de strans intretinerea, insa pana la urma s-a transformat totul in 45-50 de minute de discutii aprinse intre noi 3, din ce am sesizat cu coltul ochiului cel putin 2-3 alti colocatari ai blocului au renuntat efectiv sa-si mai plateasca intretinerea, nevrand probabil sa fie atrasi in discutie. Voi incerca sa reproduc pe cat posibil discutia astfel incat sa pot primi niste pareri / sfaturi / sugestii cat mai utile posibil pe acest subiect. Per total administratorul pe toata durata discutiei fie a zambit cu subinteles, ca si cum as stii eu ceva si nu aberez pe tema asta, fie era foarte implicat sa citeasca pe net ce gasea si el pe acest subiect. Mi-a dat dreptate de mai multe ori pe durata discutiei chiar combatand in mod direct anumite lucruri pe care le spunea Presedintele Asociatiei. In cazul acesteia din urma aceasta fie empatizata ( chipurile ) cu situatia mea si imi spunea din cand in cand "si eu as fi facut la fel daca eram in locul tau", fie probabil satula de atata empatizat avea o atitudine si un ton dismisiv, care cel mai rau a culminat cu fraza in urma careia am luat decizia de a merge pana-n panzele albe cu chestia asta : "Tu tot citesti ( se referea ce spune legea pe acest subiect ), dar nu intelegi nimic !". Din punctul meu de vedere, atitudinea tipica a cuiva prins cu mata-n sac si in general a cuiva ce are ceva de ascuns, la modul... noi suntem destepti, voi sunteti prosti si nu intelegeti nimic !
Pana la urma se pare ca baza in care se calculeaza Incalzirea in acest fel, adica in proportie de 100% impartita la apartamentele fara centrala termica si cei cu centrala termica nu platesc ABSOLUT NIMIC ( 0 ) de ani de zile, reprezinta decizia luata in cadrul unei Adunari Generale ce a avut loc tocmai in 2009 ( in conditiile in care bunica mea a decedat in decembrie 2008 si pana nu cu mult inainte de deces ea era administratorul acestui bloc ) in cadrul careia de fapt s-ar fi intalnit doar cei cu centrale ceilalti fiind acuzati de dezinteres si absenta. Eu m-am mutat in bloc abia in 2012. Expresia Presedintelui Asociatiei referitoare la aceasta hotarare este : "Ce se hotaraste in cadrul Adunarii Generale e cuvant de lege !".
Voi enumera in continuare diverse afirmatii care mi s-au parut ciudate / dubioase / incorecte, atat cele spune de catre administrator cat si de Presedintele Asociatiei.
1) Administrator : Chiar daca s-ar lua in calcul incalzirea pe parti comune, aceasta ar reprezinte o suma foarte mica ( bate apropo spre un procent de 5% ) si intr-un final n-as avea de platit eu decat cu cativa Lei mai putin decat platesc acum. - Ceea ce mi se pare complet gresit, comparand cu sumele pe care le-am vazut in alte Liste de Intretinere la care am facut si poze, de la blocurile din jur si mi-am rugat inclusiv prietenii sa faca poze cu listele lor de intretinere, pentru a putea face comparatie. Apropo de procente, eu personal pe luna Noiembrie platesc pur si simplu 20% din intreaga factura a blocului !
2) Administrator : Daca se invoca o Adunare Generala pe tema asta, va trebui eu sau noi cei fara centrale, sa propunem un procent care ni se pare noua echitabil, care sa reprezinte incalzirea pe parti comune. - Mi se pare aiurea, adica vin eu pur si simplu cu ce mi se pare mie ca ar fi ok si ori se voteaza ori nu ?! Din cate am inteles chestiile astea ar trebui calculate de o firma, nu sa propun eu o cifra asa "din burta" cum se spune, de unde sa stiu eu cat ar fi corect ?!
3) Presedintele Asociatiei : A repetat de vreo 3 ori cum s-a tot dus dansa la RADET fix pe tema asta si aia de la RADET cica ii radeau in nas, ca de ce vine cu astfel de probleme la ei, ca asta hotaraste Asociatia nu tine de ei. - Ca si cum n-ar contravine acea hotarare luata in 2009 cu absolut nicio lege, ca si cum ar fi in regula ca cei cu centrale sa nu plateasca absolut nimic.
4) Presedintele Asociatiei : Pe un ton foarte indignat, tot de vreo 3 ori a mai repetat si sa dansa spre exemplu si-a izolat tevile la cererea fostului administrator ( bunica mea ), si pe coloana dansei toti au centrala si deci nu mai beneficiaza de nicio caldura de la tevile verticale. - Lucru pe care bineinteles n-am cum sa-l verific si pe deasupra chiar daca ii inteleg punctul de vedere aici nu este vorba despre cum vrea dansa sau cum vreau eu, este vorba despre ce scrie in lege.
5) Ambii, doar ca administratorul afisand atitudine de om realist care ar mai fi avut parte de cazuri similare pe cand Presedintele Asociatiei razand cu pofta si superioritate : Eu sustinand ferm ca doresc sa aibe loc o Adunare Generala in care sa fie dezbatut acest subiect, mi s-a ras in nas ca avand in vedere ca in bloc din 20 de apartamente 13 apartamente au centrala si doar 7 nu, e clar ca nu o sa obtin absolut nimic, adica lucrurile vor ramane la fel ca si pana acum.
Acum ce nu inteleg eu este cum este posibil ca in lege sa scrie foarte clar ceva si totusi in cadrul unei Adunari Generale sa se ia o astfel de hotarare care, din cate inteleg eu cu toate limitele pe care le am, contravine in mod fraudulos. Cum spuneam am facut poze eu personal la avizierele a 3 blocuri ( cei drept cu 8 etaje ) din jur, am mai primit de la prieteni inca 3 cu alte blocuri din alte zone, pe absolut nicio lista pe coloana cu Incalzirea nu apare la vreun apartament cifra 0. Administratorul mai sustinea si faptul ca blocul nostru are o situatie mai inediat, in sensul ca sunt foarte multi cei cu centrale. Eu stiu asa : exista tevi verticale, exista calorifer in boxa aceea a scarii cum intrii in scara, s-au scos ce-i drept caloriferele de pe scara ( cate unul la fiecare etaj ). Astea nu produc caldura ? Astea de ce le platesc tot eu impreuna cu ceilalti "amarati" fara centrale ?
Din cauza atitudinii dar mai ales a acele afirmatii a Presedintelui Asociatiei ( "Tu tot citesti ( se referea ce spune legea pe acest subiect ), dar nu intelegi nimic !" ) din care n-am cum altfel sa deduc decat ca "Esti prost, nu stii ce vorbesti !", sunt extrem de hotarat sa parcurg intreg traseul din punct de vedere legal pentru a se face dreptate in acest caz, indiferent cat timp si bani am de pierdut, si cati nervi o sa-mi fac ( inevitabil ). Am luat in considerare si varianta fara prea mare tam tam de a propune pur si simplu in Adunarea Generala un procent, dar mi se pare si incorect si ilegal, suna fix ca si cum as negocia un kilogram de mere la piata si pe deasupra mie personal imi mai suna si a solutie de compromis ca sa nu provoc probleme mult mai grave, urmand calea legii, calea corecta.
De asemenea desi am incercat sa subliniez de cateva ori asta, efectiv nu am fost luat in seama... pe mine nu ma intereseaza ca de azi incolo sa se calculeze corect, pe mine ma intereseaza ca eu personal de cand locuiesc aici am platit mai mult decat trebuia, sunt 5 ierni full si asta deja este a - 6 - a, deci vreau sa se recalculeze cel putin din anul 2012 desi ma gandesc ca ceilalti fara centrale care erau deja aici platesc asa din 2009 deci +3 ierni in total 8. Din acest moment incolo ma intereseaza mai degraba sfaturi despre cum ar trebui sa procedez din punct de vedere legal, imi este clar ca altfel nu voi rezolva nimic. Poate... doar ca sa vad ce se va intampla, sa propun un procent de 20% in Adunarea Generala dar chiar mi se pare gresita din punct de vedere moral / etic aceasta solutie. Astept feedback-ul dvs., va multumesc si totodata apreciez timpul alocat citirii acestor mesaje imense...
Avand in vedere situatia, deja imi permit sa fac publice Lista cu Intretinerea si Explicatiile Cheltuielilor. Astfel poate este mai clara situatia. Eu locuiesc in apartamentul 31. Am 335 Lei pe luna Noiembrie, practic ~ 20% din totalul facturii la Radet pentru tot blocul ( 1714 Lei ).
( Lista Intretinere Noiembrie 2017 )
[ link extern ]
( Explicatiile Cheltuielilor Noiembrie 2017 )
[ link extern ]