avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până la urmă?! Există vreo firmă la care se poate apela pentru citire individuală?

Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
aici se vede ricul de a avea in imobil doua sisteme de incalzire.
Cei care au in prezent CT trebuie sa inteleaga ca nu ar fi putut monta asa ceva daca ceilalti nu ar fi fost de acord.

Din experienta celor cu repartitoare, si unde se pun elemente de citire si la subsol, partile comune sunt intre 20 - 30%. Deci in niciun caz 5%.

TzapInferno a scris:

Oare as putea apela la ajutorul cuiva chiar si pentru a fi prezent la Adunarea Generala de la inceputul lunii Martie ? Un fel de consilier sau ceva, nu stiu...

Puteti apela la primarie.Noi am avut invitati de la primarie sa participe la AD....si am chemat si de la politia locala (avem proprietari scandalagii de profesie).Dar nu stiu daca va ajuta referitor la problema dvs.Tot instanta.Un avocat,mai mult de 1000 lei nu va ia.Si ii spuneti sa ceara ca Asociatia sa plateasca toate cheltuielile...deci va recuperati banii
Revin. Intre timp m-am interesat de avocat si aseara am avut o discutie, tot asa destul de lunga, si cu administratorul. Avocatul spune ca onorariul ar fi 1250 Lei, "onorariu minim impus de barou" ca sa citez exprimarea. Habar n-am daca-i mult sau putin pentru asa ceva.

Acum, ce spune Administratorul despre toata treaba asta. Ca am dreptate, ca in mod normal ar trebui sa existe niste parti comune si sa plateasca ceva si cei cu centrale. Ca el cand a preluat blocul ( prin 2012 ) deja se calcula asa, el calculeaza cum hotaraste Asociatia, nu se baga. Ca pe la alte scari de bloc are 10% pe parti comune, ca 20% ( cat am zis e ca o e probabil sa propun in Adunarea Generale ce urmeaza ) e mult, in conditiile in care nu mai sunt nici caloriferele de pe scara si nu crede ca vor fi de acord cei cu centrale, dar ca eu pot sa cer cat vreau cat cred si vedem daca o sa se aprobe sau nu. Eu tot incercam sa-i spun ca normal nu se face asa, nu vine cutarica si propune ce procent ii trece lui prin cap, ca trebuie chemata o firma specializata pe asa ceva care sa inventarieze tevile si sa calculeze... dar el tot zicea ca nu, ca asta se intampla la blocurile cu repartitoare, ca aici nu este cazul. In fine n-am reusit sa ajung la un numitor comun cu el pe tema asta.

Apropo, pana la urma i-am dat lui contestatia si am obtinut de la el numarul de inregistrare. In mod normal ar trebui sa primesc un raspuns in 10 zile. Mi-a spus ca pe 21 Februarie va avea loc Adunarea Generala. Mi-a mai spus ca trebuie sa fie cel putin 10 ( din cele 20 de apartamente ) ca sa se poata vota ceva. Pe 21 Februarie o sa propun fie 12% compus din cate 1% per apartament cu centrala, calculat direct din factura, fie 20% pentru o coloana noua ( Caldura Parti Comune ) impartita pe suprafata cum se imparte si acum caldura intre cele 8 apartamente fara centrala, sa-si aleaga ce varianta vor dintre astea 2. Daca nu aleg niciuna voi da in judecata Asociatia si cu asta basta.

Pe masura ce timpul trece, incep sa am impresia ca atat Presedinta Asociatiei Proprietarilor cat, mai nou, si administratorul... incearca pe cat posibil sa mentina problema in cadrul blocului, fara implicarea cuiva dinafara. De fiecare data cand am pus problema unei firme care sa vina sa calculeze caldura pe parti comune... ba ca nu inteleg eu, ba ca nu se face decat la blocuri cu repartitoare asa... fix de asta m-am hotarat ca pana la Adunarea Generala, cat timp altceva chiar nu prea mai am de facut, sa-mi canalizez energia spre a contacta 2-3 astfel de firme, ca sa ma lamureasca in mod clar cum se procedeaza. Eventual sa fac chiar eu rost de niste oferte si sa vin sa le propun in Adunarea Generala. Ma poate indruma cineva spre 2-3 astfel de firme ? Eu acum o sa ma apuc sa caut, chiar in clipa asta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Eu stiam ca asociatia voastra este mai mare, dar, iata ce zice adminul:
Mi-a mai spus ca trebuie sa fie cel putin 10 ( din cele 20 de apartamente ) ca sa se poata vota ceva.

Acum, sa ne spui, asociatia este compusa numai din proprietarii din scara voastra?
Daca este asa, trebuie sa fie prezenti cel putin 11 proprietari, nu 10 cum zice adminul!
2. Calculul si repartizarea salariilor se face, adevarat proportional cu cpi:
total salarii / total sup. utila = xx lei/mp sup. utila; acest rezultat se inmulteste cu suprafata utila a fiecarui proprietar (vezi sup utila a fiecarui tip de locuinta).
3. La AG sa nu admiteti niciun fel de propunere de 10-15-20% - ca oricum gresiti; adica modificati o greseala cu alta; cautati o firma sa va efectueze o inventariere a instalatiilor comune si ei sa "scoata" procentul corect. Costurile nu pot fi prea mari.
Dupa ce aveti o informatie corecta, de-abia de acum urmeaza greul: sa se repartizeze costuri cu incal;zirea si celor cu CT din 1900 toamna, sa vedem, le convine?
Succes!
Si eu spun la fel ca dnul Adam Grecu...nu propuneti dvs niciun procent.Pana la AD rezolvati cu inventarierea partilor comune...si mergeti in instanta,neaparat.Asta daca vreti sa vi se recalculeze.Vad ca administratorul incepe sa dea vina pe altii...ca asa a luat,ca asa a hotarat AD...vrajeli.El,la prima sesizare,trebuia sa verifice daca a gresit ceva si sa rezolve .Nu ati fi mers mai departe.

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)