avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul de dispozitie al persoanei vatamate?

Judecatorul dintr-un dosar civil a dispus sesizarea Parchetului pentru a se dispune efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a şedinţei de judecată, prev. art. 278 C.pr.civ.
Procurorul a dispus recalificarea faptei in HARTUIRE, dispunand inceperea urmaririi penale fata de mine pt ultraj judiciar.
Insa persoana vatamata-judecator civil nu a sustinut niciodata ca se simte hartuita, infractiune fata de care Parchetul nu se poate sesiza din oficiu.
In ce fel pot sustine nelegalitatea acestei masuri?!
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
aidu, utilizator
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:17, 7 Februarie 2018
Cum a fost începută up pentru ultraj judiciar, dar procurorul a incadrat fapta la hartuire? Ceva totuși va scăpa. Așteptați sa vedeți in final pentru ce sunteți urmărit penal si , la momentul potrivit, va veți apăra corespunzător.
Vedeti si celelalte mesaje ale sale, ii trimisese judecatorului un mesaj care poate fi considerat amenintare. Procurorul o fi facut legatura intre amenintarea judecatorului si tulburarea sedintei sale.
Judecatorul-persoana vatamata a formulat 2 sesizari: una in mai 2017 pt tulburarea solemnitatii sedintei (recalificata de prim-procuror in hartuire), si alta in iunie 2017 pt amenintare.
Si hartuirea 'e tot ultraj judiciar'...

Mi se pare extrem de important de precizat ca judecatorul nu e persoana-vatamata, ci denuntator, in raport cu tulburarea solemnitatii sedintei.
Prim-procurorul i-a bagat pe gat calitatea de persoana vatamata, in raport cu aceeasi fapta, recalificata ca hartuire :) Dar ilegal, intrucat nu putea sa se autosesizeze din oficiu.
Nu e nimic ilegal si nicio autosesizare. Sesizarea s-a facut si se face pentru fapte concrete (nu pentru incadrarile propuse de denuntator) si procurorul decide ce incadrare alege, in baza faptelor concrete si a probelor.
Nu vedeti nicio bizarerie macar in aceea ca procurorul a fost sesizat cu un denunt... iar el l-a recalificat in plangere a persoanei vatamate?
O sa pot invoca lipsa plangerii prealabile?
Este adevarat ca pt ultraj nu e necesara plangere prealabila... dar pt hartuire e necesara...

Alte discuții în legătură

Ultraj daca injur judecatorul?? aidu aidu Art. 279 alin. (2) Cod Penal: Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură ... (vezi toată discuția)
Cand se poate dispune renuntarea la up? aidu aidu Potrivit prev. art. 318 C.pr.pen (2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata amenintata in sala de judecata Liulica Gina Liulica Gina Sunt parte vatamata intr-un proces penal ce are ca obiect inselaciune+fals in declaratii si uz de fals. La primul termen partea care m-a vatamat s-a asezat in ... (vezi toată discuția)