avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

poate procurorul sa recalifice o fapta peste dreptul de dispozitie al persoanei vatamate?

Judecatorul dintr-un dosar civil a dispus sesizarea Parchetului pentru a se dispune efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a şedinţei de judecată, prev. art. 278 C.pr.civ.
Procurorul a dispus recalificarea faptei in HARTUIRE, dispunand inceperea urmaririi penale fata de mine pt ultraj judiciar.
Insa persoana vatamata-judecator civil nu a sustinut niciodata ca se simte hartuita, infractiune fata de care Parchetul nu se poate sesiza din oficiu.
In ce fel pot sustine nelegalitatea acestei masuri?!
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
aidu, utilizator
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:17, 7 Februarie 2018
Intr-adevar, asa s-ar intelege din textul de lege folosirea verbului 'procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia'.

DAR!
Imi pare ca limbajul judiciar nu e asa... sa se interpreteze in sensul de a lasa loc de arbitrar si puteri discretionare, care sa nu fie in niciun fel supuse controlului judiciar.

Textul este exprimat modal... insa nu inseamna ca, daca procurorul constat ca nu exista interes public, atunci poate in continuare sa dispuna urmarirea.
Poate, daca este cazul, adica va dispune,
Iar tot el apreciaza ca e cazul.
Insa, daca apreciaza ca e cazul, asta nu inseamna ca poate si sa nu dispuna RUP.

Mai concret, discretie inseamna ca procurorul balanseaza argumentele pro si contra:
în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.
Daca unele argumente sunt pro, iar unele contra, el POATE da forta celor pro sau celor contra.
Insa, daca toate sunt pro, el nu poate dispune contra sau viceversa.
Cred ca, daca intentia legiuitorului este in sensul indicat de mine... nu avea cum altfel sa o exprime intr-un limbaj juridic adecvat.

In alta ordine de idei, daca formulez concluzii prin care solicit explicit procurorului sa dispuna solutia de RUP... atunci el va emite o ordonanta de respingere a cererii mele... pe care pot sa o atac la prim-procuror?!
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
aidu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati deschis mai multe subiecte, enuntand drept sfat juridic pentru problemele dvs. propriile dvs. idei. Cand altii va spun ca acele solutii nu pot fi acceptate de instantele judecatoresti, dvs. o tineti tot pe a dvs. Deci nu vad finalitatea acestor discutii: va prezentati propriile puncte de vedere si nu doriti sa primiti sfaturi de la altii. Daca raspunsul sunt propriile dvs. idei, care-i intrebarea? Atitudinea dvs. nu este de a testa daca ele sunt valabile, ci de a proclama urbei faptul ca ele sunt valabile. Discutia nu are rost, din moment ce nu doriti sa va schimbati aceste idei. Dvs. nu vreti sa primiti sfaturi, ci sa dati sfaturi. Asa intelege daca ati da sfaturi altora, dar dvs. va dati sfaturi dvs., privitoare la propriile dvs. probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
tgeorgescu, utilizator
Intr-adevar, recunosc ca aceasta este cea mai speculativa interpretare la care am apelat pana acum... d-aia solicit si parerea practicienilor, ca sa vad si care e realitatea concreta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultraj daca injur judecatorul?? aidu aidu Art. 279 alin. (2) Cod Penal: Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură ... (vezi toată discuția)
Cand se poate dispune renuntarea la up? aidu aidu Potrivit prev. art. 318 C.pr.pen (2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata amenintata in sala de judecata Liulica Gina Liulica Gina Sunt parte vatamata intr-un proces penal ce are ca obiect inselaciune+fals in declaratii si uz de fals. La primul termen partea care m-a vatamat s-a asezat in ... (vezi toată discuția)