avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor să plătesc o pensie de întreținere mare. Cum o pot diminua? Veniturile nu s-au ridicat pe măsura așteptărilor și nu-mi pot permite s-o plătesc

Bună ziua!

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, am divorțat, de comun acord, la notar, de fosta mea soție împreună cu care am doi copii minori, stabilind ca minorii să rămân în custodia ei. Veniturile mele financiare sunt obținute exclusiv din activitatea de prestare de servicii ca P.F.A.

În convenția notarială a fost stabilită o sumă de 3000 de lei pe lună pe care o virez în contul soției reprezentând „contribuție la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”.
Am considerat de la început că este o sumă mare, însă mă bazam pe un contract care urma să-mi crească veniturile.

Din păcate, între timp, acel contract s-a încheiat, iar acum, veniturile mele lunare, ce pot fi dovedite prin decizia de impunere de la ANAF, nu depășesc 2000 de lei. În aceste condiții, aș dori să diminuez (să o înjumătățesc) suma pe care o virez lunar fostei soții, având în vedere și faptul că-n timpul scurs de la încheierea actului de divorț minorii au petrecut cu mine jumătate din timp, deși în actul notarial este menționat că eu voi petrece dar două weekend-uri pe lună cu ei.

Consider că suma de 1500 de lei/lună este o sumă rezonabilă pentru fi investită în „creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”, în condițiile în care fosta soție realizează un venit lunar net de maxim 1600 de lei.

Fosta soție nu acceptă această diminuare de comun acord (prin act notarial), deși nu poate justifica în ce au fost investiți cei 3000 de lei/lună plătiți până acum. În aceste condiții, aș dori să știu dacă este posibil a instanța să-mi dea o decizie favorabilă având în vedere tote aspectele menționate mai sus.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Da, din păcate, nu am apreciat corect veniturile pe care urma să le încasez și m-am bazat pe un contract ce nu a mai continuat la scurt timp după divorț. Evident că în momentul în care veniturile mele vor crește, va crește și suma ce va ajunge în sprijinirea copiilor mei!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca reusiti sa dovediti faptul ca veniturile dvs au scazut puteti obtine o hotarare de reducere pensie de intretinere.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati actiune avand obiect reducerea pensiei de intretinere. Daca aveti acea decizie de la Anaf, in mod normal instanta ar trebui sa va reduca suma datorata.

Cheltuielile de crestere si intretinere trebuie suportate de ambii parinti. Daca nu urmeaza scoli private, ma indoiesc ca costurile de intretinere si crestere sunt de 3000 de lei pe luna, sa nu mai zic ca mai trebuie sa adaugam si contributia mamei.

Utilizatorul Rodica spune ca scopul dvs ca PFA e sa cautati si sa obtineti contracte noi pentru a avea o oarecare bunastare, ceea ce este si adevarat...dar la fel de adevarat mai este si faptul ca si mama trebuie sa se ocupe de bunastarea copiilor si sa fie motivata ori la o pensie de 3000 lei ar putea de ex sa nu lucreze daca copii nu urmeaza scoli private.
Ar trebui vazute care sunt costurile reale de intretinere si crestere si sa contribuiti cu suma care se cuvine...nicidecum cum a ridicat problema d-na Rodica problema, daca va cresc veniturile o sa cresteti si contributia pentru ca nu trebuie sa privim copilul ca si o forma de impozitare a celuilalt, atunci doar ne folosim de copii iar ce spune asta despre noi ca si parinte?Corect este sa contribuiti cu costurile de intretinere si crestere iar cum va dicteaza constiinta sa le oferiti mai mult ca de ex sa puneti bani de o parte sa le puteti oferi o masina la majorat, bani de o casa mai tarziu etc...exemplele pot continua...plus ca, oricum in afara pensiei un copil mai face si alte cheltuieli cu copilul sau
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Ovidiu04, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca copiii ar urma scoli private, costurile pentru amandoi, doar pentru scoala, ar sari de 3000 lei! Cautati d-voastra o scoala privata unde contributia lunara este sub (sau egala cu) 300 euro/luna/elev...nu o sa gasiti.
Ca mama trebuie sa contibuie in aceeasi masura, financiar vorbind, este total gresit; sunt mame care contribuie cu mai mult, sunt mame care contribuie cu mai putin, in functie de posibilitati. Asta nu inseamna ca mama care castiga mai putin decat tatal nu are si altfel de "cheltuieli" cu copilul: timpul petrecut, intretinerea casei, gatit, spalat, calcat...
Daca e musai sa punem egal intre contributii, ar trebui sa fie copii care traiesc cu 2 x pensia minima, raportat la salariul minim pe economie (nu stiu cat este) sau vor fi copii care arunca cu banii in stanga si in dreapta, pe te miri ce.
Cred ca fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca la binele copilului sau, egal ca este intr-o casnicie sau in afara casniciei (parinti divortati sau separati) si sa comunice civilizat despre nevoile si dorintele copiilor si sa hotarasca impreuna ce isi permit si ce nu.
Ziceam de cresterea benevola a contributiei (in sensul de revenire la 3000 lei pt ambii copii) in cazul in care creste businessul, pentru ca nu prea am auzit de parinti-platitori de "pensie alimentara" care sa solicite majorarea contributiei. Cererile de majorare vin din partea parintelui rezident de obicei.
Si pentru a nu lasa loc la altfel de interpretari: nu sunt nici platitoare, nici beneficiara de "pensie alimentara"; sunt doar mama, lucrez de 20 de ani si stiu ce cheltuieli presupune un copil pe care vrei sa il cresti intr-un mediu civilizat.
Nu cred ca suma de 3000 lei/luna pt copii ii permite mamei sa nu lucreze.


Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
ContSters369380, utilizator
Ziceam de cresterea benevola a contributiei (in sensul de revenire la 3000 lei pt ambii copii) in cazul in care creste businessul, pentru ca nu prea am auzit de parinti-platitori de "pensie alimentara" care sa solicite majorarea contributiei.


Si totusi chiar acum in acest moment este pe rol o actiune a unui parinte alienat sa contribuie mai mult la pensie si abia s-a incheiat alt proces in care alt tata a cerut sa plateasca mai multa pentru ca, rezidentul nu dorea ca minorul sa primeasca nimic de la nerezident.
Deci sunt cazuri....

3000 lei/luna pentru 2 copii este foarte mult. Ma indoiesc totusi ca mama sta acasa din banii acestia insa devine clar ca nu mai participa cu absolut nimic financiar la cresterea lor.

Daca veniturile s-au diminuat nu conteaza ce reclama mama, faceti actiune prin care sa cereti recalcularea.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești cu privire la plata pensiei de întreținere. cât de repede credeți că se vor lua măsuri? ContSters473168 ContSters473168 Buna ziua ,la data de 19 aprilie am facut o plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești cu privire la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Copil luat cu forța de tata în cadrul programului de vizită. cum se poate rezolva? Monica liviu Monica liviu Ce se poate rezolva daca am terminat divortul si copilul este incredintat mamei si tata are drept de 2 zile pe luna si copilul plange ca nu vrea sa se duca si ... (vezi toată discuția)