Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor să plătesc o pensie de întreținere mare. Cum o pot diminua? Veniturile nu s-au ridicat pe măsura așteptărilor și nu-mi pot permite s-o plătesc
La sfârșitul lunii ianuarie 2018, am divorțat, de comun acord, la notar, de fosta mea soție împreună cu care am doi copii minori, stabilind ca minorii să rămân în custodia ei. Veniturile mele financiare sunt obținute exclusiv din activitatea de prestare de servicii ca P.F.A.
În convenția notarială a fost stabilită o sumă de 3000 de lei pe lună pe care o virez în contul soției reprezentând „contribuție la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”.
Am considerat de la început că este o sumă mare, însă mă bazam pe un contract care urma să-mi crească veniturile.
Din păcate, între timp, acel contract s-a încheiat, iar acum, veniturile mele lunare, ce pot fi dovedite prin decizia de impunere de la ANAF, nu depășesc 2000 de lei. În aceste condiții, aș dori să diminuez (să o înjumătățesc) suma pe care o virez lunar fostei soții, având în vedere și faptul că-n timpul scurs de la încheierea actului de divorț minorii au petrecut cu mine jumătate din timp, deși în actul notarial este menționat că eu voi petrece dar două weekend-uri pe lună cu ei.
Consider că suma de 1500 de lei/lună este o sumă rezonabilă pentru fi investită în „creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”, în condițiile în care fosta soție realizează un venit lunar net de maxim 1600 de lei.
Fosta soție nu acceptă această diminuare de comun acord (prin act notarial), deși nu poate justifica în ce au fost investiți cei 3000 de lei/lună plătiți până acum. În aceste condiții, aș dori să știu dacă este posibil a instanța să-mi dea o decizie favorabilă având în vedere tote aspectele menționate mai sus.
@when
nu prea reusesc sa inteleg ideea cu actiunea in instanta pentru a contribui mai mult, nu poti pur si simplu contribui mai mult fara aceasta actiune? eu stiu cazuri de parinti ce trimit de ani de zile sume considerabile in plus fata de pensie fara o asemenea actiune. Credeti-ma, nicio mama nu refuza bani mai multi trimisi in cont. Ce se refuza de alienatori de obicei este contributia in natura, ca nu cumva asta sa implice si prezenta parintelui in viata copilului.
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca sunt cazuri total atipice, date fiind explicatiile cu care le-ati insotit enumerarea.
Ce sa spun, 3000 lei/luna pentru doi copii (1500/copil) poate fi foarte mult pentru unii sau foarte putin pentru altii...depinde foarte mult cum au fost crescuti copiii inainte de divort (banuiesc ca asta a stat si la baza deciziei comune a parintilor asupra sumei) pentru ca copiii nu trebuie sa simta diferente financiare foarte mari (nici de sus in jos, nici de jos in sus) dupa divortul parintilor.
D-ul Rusu pare totusi un om civilizat si sunt convinsa ca va pune interesele copiilor pe primul loc, chiar si dupa diminuarea contributiei.
AgainstPas, de parinti alienatori este vorba. Pentru ca ei nu vor sa comunica nimic cu nerezidentul, doar sa il blameze pentru tot. Si mai vor ca minorul sa nu stie ca pentru bunastarea lui financiara sau pentru ce i se cumpara are si celalalt un cuvant de spus. Nu ar inclina balanta influentei spre partea pe care o doreste abuzatorul.
Doamna Rodica, 3000 lei pe luna pentru doi copii e mult pentru Romania. Ca e o mizerie pentru bel-Air este partea a doua. Insa pentru conditiile noastre si tara noastra si salarile de aici, este o suma foarte mare.
Ca dl Rusu e un om civilizat e una, sa speram ca tot atat de civilizata va fi si fosta partenera care va trebui sa inteleaga ca e momentul sa contribuie si ea financiar la bunastarea minorilor.
Doamna Rodica,
Civilizat sau nu, din 2000 lei castig nu are cum sa plateasca 3000 lei pensie. Cel putin momentan. Ca sa nu mai zic ca mai se reuseste educarea copiilor si fara scola privata.
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@againstPAS Altcineva a spus de scoala privata cu 3000 lei/luna. Eu am spus ca nu iti permiti o scoala privata cu 1500 lei / copil. In niciun caz nu am sugerat ca copiii d-lui Rusu sau ai altcuiva ar putea fi educati (doar) in scoala privata. Nu sunt fan scoli private, am copiii la scoli de stat.
@When lumea nu se imparte in Romania mizerabila si Bel Air. Cu 1500 lei/luna, in Romania, un copil traieste confortabil si civilizat, nu in lux! Dar asta e doar parerea mea...
Banuiesc ca d-ul Rusu a primit raspunsul dorit, acum comentam doar pentru ca simtim noi ca mai avem ceva de spus :-)
Eu imi permit sa ma retrag aici.