avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor să plătesc o pensie de întreținere mare. Cum o pot diminua? Veniturile nu s-au ridicat pe măsura așteptărilor și nu-mi pot permite s-o plătesc

Bună ziua!

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, am divorțat, de comun acord, la notar, de fosta mea soție împreună cu care am doi copii minori, stabilind ca minorii să rămân în custodia ei. Veniturile mele financiare sunt obținute exclusiv din activitatea de prestare de servicii ca P.F.A.

În convenția notarială a fost stabilită o sumă de 3000 de lei pe lună pe care o virez în contul soției reprezentând „contribuție la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”.
Am considerat de la început că este o sumă mare, însă mă bazam pe un contract care urma să-mi crească veniturile.

Din păcate, între timp, acel contract s-a încheiat, iar acum, veniturile mele lunare, ce pot fi dovedite prin decizia de impunere de la ANAF, nu depășesc 2000 de lei. În aceste condiții, aș dori să diminuez (să o înjumătățesc) suma pe care o virez lunar fostei soții, având în vedere și faptul că-n timpul scurs de la încheierea actului de divorț minorii au petrecut cu mine jumătate din timp, deși în actul notarial este menționat că eu voi petrece dar două weekend-uri pe lună cu ei.

Consider că suma de 1500 de lei/lună este o sumă rezonabilă pentru fi investită în „creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”, în condițiile în care fosta soție realizează un venit lunar net de maxim 1600 de lei.

Fosta soție nu acceptă această diminuare de comun acord (prin act notarial), deși nu poate justifica în ce au fost investiți cei 3000 de lei/lună plătiți până acum. În aceste condiții, aș dori să știu dacă este posibil a instanța să-mi dea o decizie favorabilă având în vedere tote aspectele menționate mai sus.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
@When lumea nu se imparte in Romania mizerabila si Bel Air. Cu 1500 lei/luna, in Romania, un copil traieste confortabil si civilizat, nu in lux! Dar asta e doar parerea mea...

Dar cu 2000 lei pe luna? Ca vad ca se ia in calcul doar venitul tatalui, de ce?
Si iarasi depinde ce intelege fiecare prin lux, ca doamna din Potirlagele care sapa pentru a trai va considera orice hotel de 2-3 stele drept lux.
Insa, ma raportez la cheltuielile pe care le am cu fiul meu si cred ca iti poti creste cu mare lejeritate si foarte bine doi copii cu 3000/luna. Aici desigur am pus 2000 de la tata si 1000 de la mama.
Eu cred ca cel putin when si agpas au un principiu foarte clar, identic cu al clovnului care s-a dat in judecata ca "sa-l oblige" instanta sa majoreze pensia si anume: program de vizitare cat mai mare, invers proportional cu pensia. Aur, nu alta! si desigur, la pachet, cu o cat mai atenta supraveghere a mamei. Da, da stiu,nu de mama e interesat omul, ci de copilul de a carui dor se sfasie tata, dar se sfasie pana se ajunge la bani. Cand se ajunge la bani, "luptatorul" fuge de mananca pamantul cu coada intre picioare.
Nici eu nici domnul when nu am susținut in nicio postare ca tatăl sa plătească cât mai puțin pentru copil și asta chiar in condițiile in care nu are legături cu el. Dar da, am susținut si susțin prezenta tatălui cât mai însemnată in viata copilului. Supravegherea mamei? What for? Tot ce spera unii este o relație cât de cât normala cu mama. Oricum încercați sa înțelegeți ca dragostea fata de copil nu se manifesta doar prin contribuții banesti.
Și mai lăsați atitudinea asta plină de venin și resentimentele, ca zău e cam cazul.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
againstPAS, utilizator
Singura cale la acest moment este diminuarea pensiei in instanta, avand in vedere ca au trecut cateva luni si ati constatat ca nu aveti mijloace sa plati 3.000 lei/luna.

Sunt 2 aspecte importante: in luarea acestei decizii instanta se va raporta nu numai la venituri, ci si la totalitatea bunurilor dvs, luand in calcul si nivelul de trai, precum si la nevoile concrete ale minorilor.

Si al doilea lucru important pt dvs este ca - daca se va dispune diminiarea pensiei - ea se va produce cu data introducerii actiunii. Prin urmare, pana la acel moment dvs datorati legal pensia la nivelul convenit in acordul notarial.
Asa e cu alienatorii, incearca sa mascheze contributia in natura, adica in prestatii si bunuri, a celuilalt parinte. E drept, copilul ar trebui sa cunoasca intreaga contributie a tatalui in viata lui, inclusiv plangerile, procesele, sicanele, pomenile de bani etc, prin care acesta isi marcheaza "utila" prezenta in viata copilului, sa stie si copilul de unde i se trage, astfel incat, daca tot e sa aiba amintiri, sa le aibe pe cele corecte si complete.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești cu privire la plata pensiei de întreținere. cât de repede credeți că se vor lua măsuri? ContSters473168 ContSters473168 Buna ziua ,la data de 19 aprilie am facut o plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești cu privire la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Copil luat cu forța de tata în cadrul programului de vizită. cum se poate rezolva? Monica liviu Monica liviu Ce se poate rezolva daca am terminat divortul si copilul este incredintat mamei si tata are drept de 2 zile pe luna si copilul plange ca nu vrea sa se duca si ... (vezi toată discuția)