avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate părintească exercitată în comun. Își ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate părintească exercitată în comun. Își poate schimba domiciliul părintele rezident - mama - fără acordul tatălui?

Buna ziua.In urma unui divort cu custodie comuna domiciliul copilului la mama,adica la mine.Programul de vizita este prima si a treia vineri din luna de la 18 seara pana duminica la 18:00.in vacanta de vara are dreptul la ultimile 2 saptamani din luna iulie.Acum fetita a mai stat la el si in afara programului.Cand suna si voia sa o ia la el am fost de acord.Acum in vacanta de vara fetita vrea sa mearga la bunicii(parintii mei)aflandu se la o distanta de 200 de km.eate obligatoriu ca la 2 saptamani sa o aduc inapoi sa o ia el ?ar fi o cheltuiala mare pentru mine.Anul trecut am lasat o o luna.si m am trezit cu plangere la politie cum ca nu l las sa si vada copilul si el stia ca fetita e la parintii mei.Acum mai nou i am zis ca vreau sa ma mut in alta localitate.A zis ca mo deschide proces sa mi ia fata ca nu am voie sa parasesc localitatea.Chiar depind toata viata de acest oras?fiindca el locuieste aici?ar putea sa mi ia copilil prin proces?doar ca as vrea sa ma mut in alta localitate?
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 21:17, 28 Iunie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

'When'....ce limbaj este acesta? Alo gara? Va rog sa raspundeti persoanei care a adresat intrebarea ? Răspunsul meu este corect si sunt divortata de 17 ani s eui am luat copilul când am plecat unde am vrut.Deci fara nici o gara.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunsul meu este corect si sunt divortata de 17 ani s eui am luat copilul când am plecat unde am vrut.Deci fara nici o gara.

Da, daca intrebarea ar fi fost de acum 17 ani raspunsul dumneavoastra ar fi fost corect. Insa e de aceasta saptamana si lucrurile s-au schimbat. Mai ales ca persoana care a postat intrebarea a si mentionat ca are autoritate parinteasca comuna, de care nici nu se punea problema acum 17 ani sau chiar 10 ani.
Revenim se pare la gara. Nu poate schimba domiciliul copilului fara acordul fostului partener.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"When" -Va rog sa va abtineti cu gara ! Am vazut si in alte comentarii ca va place sa jigniti. Se pare ca bunul simt nu va reprezinta . Poate schimba domiciliul copilului cand doreste , cu conditia sa il anunte pe tata . Au custodie comuna si domiciliul copilului la mama , care poate sa fie in orasul in care mama are domiciliul . Poate sa ceara schimbarea domiciliului in alt oras , in instanta , daca nu ajunge la o intelegere cu tatal. Va rog sa va abtineti sa ma mai jigniti .
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
kyrakyra_65, utilizator
Va rog sa va abtineti sa ma mai jigniti .

Faptul ca dumneavoastra interpretati cuvintele mele drept o jignire e doar o alegere pe care o faceti, nu inseamna ca are ceva de-a face cu realitatea.
Poate schimba domiciliul copilului cand doreste

(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.

Art.496, alin 4 Noul Cod Civil.
Deci, daca parintii nu se inteleg cu privire la locuinta copilului atunci instanta stabileste unde, si dupa ce a fost stabilita nu se poate modifica fara acordul partilor, respectiv mama si tata.
Poate sa ceara schimbarea domiciliului in alt oras , in instanta , daca nu ajunge la o intelegere cu tatal.

Exact, o poate cere in instanta, nu o poate face de capul ei oricand. Asa cum si tatal poate cere in aceste conditii stabilirea domiciliului la el.
E vorba de interesul superior al copilului si instanta poate aprecia ca acesta nu este langa mama departe de locul unde a crescut pana acum.

Se pare ca bunul simt nu va reprezinta .

Sau poate ca da insa nu-l ofer cu atata darnicie oricui si oricand.
When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce copiati doar bucati din raspunsul meu ? Poate schimba domiciliul cand doreste, cu conditia sa anunte tatal , si daca acesta nu este de acord, atunci va hotara instanta . Doar nu credeti ca cineva e obligat sa stea la Oradea daca are loc de munca si casa in Cluj, doar ca sa ii fie bine parintelui nerezident . Nu se inteleg de comun acord, atunci o instanta va hotara ce este bine pt copil . Urat din partea partenerilor ca ajung sa se sicaneze ,doar ca se simt frustrati ca au divortat . Pana la urma ar trebui sa colaboreze impreuna la cresterea si educarea copiilor, chiar daca au divortat . Nu am nevoie de respect din partea d-voastra, ci doar sa va abtineti sa jigniti . In primul rand eu nu sunt gara si eu nu v-am atribuit nici un epitet.
kyrakyra_65, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz acord de iesire din tara cand e programul de vizitare, consecinte wakeupdolores wakeupdolores Daca mama copilului doreste sa plece cu copilul din tara cand este programul copilului cu mine pot sa refuz?? Eu am un program de doua dati pe luna (de sambata ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Procura notariala iesire din tara cu un minor, posibile consecinte refuz b.claudia89 b.claudia89 Fosta sotie,doreste sa ii platesc banii de pe bilete si rezervarea pt concediu,pt ca nu am vrut sa ii dau procura pt a iesi cu baiatul din tara.Instanta ma ... (vezi toată discuția)