avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate părintească exercitată în comun. Își ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate părintească exercitată în comun. Își poate schimba domiciliul părintele rezident - mama - fără acordul tatălui?

Buna ziua.In urma unui divort cu custodie comuna domiciliul copilului la mama,adica la mine.Programul de vizita este prima si a treia vineri din luna de la 18 seara pana duminica la 18:00.in vacanta de vara are dreptul la ultimile 2 saptamani din luna iulie.Acum fetita a mai stat la el si in afara programului.Cand suna si voia sa o ia la el am fost de acord.Acum in vacanta de vara fetita vrea sa mearga la bunicii(parintii mei)aflandu se la o distanta de 200 de km.eate obligatoriu ca la 2 saptamani sa o aduc inapoi sa o ia el ?ar fi o cheltuiala mare pentru mine.Anul trecut am lasat o o luna.si m am trezit cu plangere la politie cum ca nu l las sa si vada copilul si el stia ca fetita e la parintii mei.Acum mai nou i am zis ca vreau sa ma mut in alta localitate.A zis ca mo deschide proces sa mi ia fata ca nu am voie sa parasesc localitatea.Chiar depind toata viata de acest oras?fiindca el locuieste aici?ar putea sa mi ia copilil prin proces?doar ca as vrea sa ma mut in alta localitate?
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Sobolan de tomberoane , utilizator 21:17, 28 Iunie 2018
In primul rand eu nu sunt gara

Ati interpretat grsit cuvintele mele. Atunci cand le-am folosit, nu m-am gandit la dumneavoastra pe post de gara. In fine, sa o lasam asa. Scuzele mele daca v-ati simtit lezata.
Doar nu credeti ca cineva e obligat sa stea la Oradea daca are loc de munca si casa in Cluj, doar ca sa ii fie bine parintelui nerezident .

Opa, iar aici am ajuns la un mare adevar si o mare problema. Din cauza gandirii pe care ati mentionat-o mai sus, sunt atatea probleme, Pentru ca un parinte nu se pune pe primul loc pe el ci copilul. Iar copilului NU ii este cel mai bine departe de un parinte. Evident in cazul in care sunt amandoi implicati.
doar ca sa ii fie bine parintelui nerezident .
inlocuiti va rog parintele rezident cu cuvantul copilului in enuntul dumneavoastra pentru ca despre asta e vorba. Cum va suna acum?
Doar nu credeti ca cineva e obligat sa stea la Oradea daca are loc de munca si casa in Cluj, doar ca sa ii fie bine copilului?
Dureros, nu?
Despre asta e vorba, despre modul in care se uita si se omite ca de fapt e vorba nu despre mine sau despre tine ci strict despre copil.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul are domiciliu la mama, iar mama nu are nici domiciliu fortat, nici nu are arest la domiciliu.
Mama se muta ca are o slujba mai buna acolo unde se muta, ceea ce e si in interesul copilului.
Tatal poate cere schimbarea programului de vizitare, avand in vedere ca s-au schimbat conditiile. (in caz de neintelegere intre parinti, stabileste instanta de tutela)
In rest, vorbarie multa.
Tatal poate cere schimbarea programului de vizitare,

Corect, mama se poate muta unde vrea insa nu poate schimba domiciliul copilului fara acordul tatalui. Daca acesta nu este de acord atunci se adreseaza justitiei pentru suplinire de acord insa toate acestea INAINTE nu dupa mutare.
Pentru ca tatal eventual daca nu este de acord sa ceara domiciliul la el si cine stie, poate asa isi doreste si copilul care evident nu va sari in sus de bucurie sa schimbe gradinita, scoala si prieteni.
Autoritate parinteasca comuna in acceptia mea si cum a dorit si legiuitorul nu inseamna sa iei deciziile de capul tau ci sa te consulti cu celalalt iar daca nu cadeti de acord sa apelati la justitie.
Desigur, mama poate incerca sa mute copilul si domiciliul fara acordul tatalui insa stim amandoi ca se pot face multe probleme din cauza asta si la final tot cel mic va suferi iar mama e posibil sa se intoarca inapoi intr-un final.
Nu mai bine face lucrurile corect si conform legii de la inceput?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mama se poate muta unde vrea insa nu poate schimba domiciliul copilului fara acordul tatalui

Daca exista vreo interdictie in acest sens in vreun text de lege, va rog nu ezitati sa ne-o impartasiti. De asemenea, daca exista vreo specificare cu "INAINTE", tot asa imaptasiti-o va rog.
Nu in ultimul rand, faceti va rog si o trimitere catre o posibila sanctiune, caci nu exista lege unde nu exista sanctiune si constrangere.
Nu mai incercati sa intimidati mama cu lozinici. Treceti la concret: prevedere legala si sanctiune. (caci vorbeati despre legal si corect). Mergeti doamna la un avocat pe plan local, cereti o consultatie, nu-i o avere si lamuriti-va)
Nu ne puteti indica astfel de prevederi, ramane cum am spus: multa vorborie, mult timp liber, putine ocupatii!
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2018
proastasatului, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna nu se muta cu munca, deci nu in intereaul minorului, doamna vrea sa se.mute o luna doua caci probabil are parintii sau alte rude la 200 km.
Revin si spun din nou, daca copilul era la tata dvs vă convenea sa va duceti dupa copil 200 km?
Si faceti alte greseli, nu doar art 379 este incalcat cand aveti autoritate parinteasca comuna si decideti dvs sa plecati.Incalcati mai multe art de lege penale, art 379, incalcati si nu reapectati sentintele judecatoresti definitive, dreptul copilului de a se vedea cu tatal, dreptul tatalui de a se vedea cu copilul.
Daca tatal ar lua copilul si ar pleca 30 sau 45 zile la Constanta si sa va anunte dupa ce a plecat ca puteti sa veniti sa va luati copilul de la mare dvs fiind din oradea?!nu va convine nu, bani o zi pe drum etc.Deci nu-l obligati sa faca ce dvs nu va convine.
Cel mai bine vb cu el personal, lasati ambitiile deoparte, si spuneți frumos, eu imi doresc pentru copil sa merg o luna la țară la mama, e bine si pentru copil, alearga prin curte cu vecinii,mancam sanatos supa de pui de cada cu taietei,poti veni oricand sa vezi copilul, oricand il poti suna, pentru copilul nostru vreau sa facem un schimb iti dau 2 saptamani de la mine in perioada x si imi dai mie si copilului 2 saptamani in perioada y.

Alte discuții în legătură

Refuz acord de iesire din tara cand e programul de vizitare, consecinte wakeupdolores wakeupdolores Daca mama copilului doreste sa plece cu copilul din tara cand este programul copilului cu mine pot sa refuz?? Eu am un program de doua dati pe luna (de sambata ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru mama in cazul schimbarii domiciliului minorului la tata againstPAS againstPAS Daca soliciti modificarea domiciliului de la mama la tata si nu vrei sa ingradesti dreptul mamei de a-si vedea copilul, ce solutie de program de vizita ai ... (vezi toată discuția)
Procura notariala iesire din tara cu un minor, posibile consecinte refuz b.claudia89 b.claudia89 Fosta sotie,doreste sa ii platesc banii de pe bilete si rezervarea pt concediu,pt ca nu am vrut sa ii dau procura pt a iesi cu baiatul din tara.Instanta ma ... (vezi toată discuția)