agpas, cand vorbiti despre o prevedere legala indicati temeiul legal care descrie norma juridica si sanctiunile, civile si/sau penale a nerespectarii acesteia. In rest multa, multa literatura...."gen"!
Cata vreme obligatia de sprijin, continuta de legea speciala, nu contine nici descrierea "sprijinului", in ce consta, cum se cuatifica etc, si nici sanctiunile aplicabile vorbim ca sa nu adormim.
Iata:
Art. 17
(1) Copilul
are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul
a dezvoltat legaturi de atasament.
(4) In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modalitatile de exercitare a dreptului de a avea legaturi personale cu copilul, instanta va stabili un program
in functie de varsta copilului, de nevoile de ingrijire si educare ale acestuia, de
intensitatea legaturii afective dintre copil si parintele la care nu locuieste, de comportamentul acestuia din urma, precum si de alte aspecte relevante in fiecare caz in parte.
Asa cum lesne se poate observa, leguitorul a accentuat relatia dintre programul de vizitare si atasamentul copilului fata de celalalt parinte, FARA sa puna problema varstei sau discernamantului minorului.
Nu in ultimul rand, leguitorul vorbeste despre "dreptul" copilului si nu despre obligatia acestuia!
Mai departe:
Art 18
(3) Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini
mentinerea relatiilor
personale ale copilului cu celalalt parinte
Iata ca leguitorul nu doar ca a inteles legatura de cauzalitate dintre programul de vizitare si sentimentele (nu discernamantul!) dintre cei doi ("intensitatea legaturii afective dintre copil si parintele la care nu locuieste"), dar a inteles si ca parintele rezident poate sprijini doar "mentinerea" relatiilor personale, nu le poate nici crea, nici inventa, nici naste!
Prin urmare, programul de vizitare e strict legat de afect, e bazat pe o relatie personala dintre copil si celalalt parinte, iar obligatia rezidentului e de a sprijini nu relatia (!) ci mentinerea relatiei DEJA existente.
Mai trebuie adaugat ca, atat pentru copil, cat si pentru nerezident, leguitorul vorbeste despre un drept, NU despre o obligatie, chiar daca leguitorul a prezumat, in mod corect, ca titularul dreptului este copilul si acesta e lipsit de discernamant, nu si de afect!
Revenind la obligatia de a sprijini aceasta nu e cuantificata, nici descrisa, nici sanctionata, in caz de neideplinire de leguitor si nici sprijinometru nu a fost inca inventat!
when, ati scris:
Doamna PS, eu unul ma refer doar la anumite cazuri, adica la acelea in care inainte de divort, nerezidentul si copilul au avut o relatie buna. Iar prin buna nu ma refer doar ca locuiau sub acelasi acoperis ci la faptul ca nerezidentul era implicat activ in universul copilului. Deci cazurile la care ma refer si pe care le am in minte cand scriu aici pe forum sunt cele care au caracteristicile de mai sus.
Corect!
Exista insa multi parinti care desi n-au fost in viata copilului de cand acesta s-a nascut, fie n-au fost dinainte ca cel mic sa se nasca, fie la doar cateva luni dupa nastere a survenit despartirea, acuza rezidentul de alienare parentala, Si cand ma refer la astfel de cazuri, nu iau in seama doar despartirea parintilor la o varsta extrem de frageda a copilului, ci si la faptul ca, ulterior despartirii, tatal a ignorat programul de vizitare si nu si-a construit o relatie cu copilul. Or nu pot sa accept ca e ar fi ceva obiectiv intr-o astfel de acuza. Mai mult decat atat, cred ca astfel de nerezidenti compromit credibilitatea cazurilor reale (chiar daca as folosi o alta denumire si nu cea de alienare parentala).