avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul unei parcări dintr-un condominiu, care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul unei parcări dintr-un condominiu, care nu deține vreun apartament în proprietate, are aceleași drepturi cu orice proprietar din condominiu?

Proprietarul unei parcari dintr-un condominiu, care nu detine vreun apartament in proprietate, are aceleasi drepturi cu orice proprietar din condominiu? Intreb pentru ca ma confrunt o situatie noua (sunt presedintele Asociatiei). Prin Hotararea Adunarii Generale s-a descis ca acei proprietari care nu locuiesc in complexul imbiliar, si nu detin vreo locuinta in proprietate, sa plateasca o suma mai mare fata de proprietarii care detin locuri de parcare avand insa si apartamente in proprietate in condominiu. Pana recent, toti proprietarii de locuri de parcare plateau o suma fixa de intretinere, dar cei ce nu detin locuinte in proprietate in condominiu nu suportau si costurile ce revin in mod curent proprietarilor de apartamente - paza, curatenie, reparatii parcare, sevicii de metenanta, mentenanta instalatie incendiu, intretinere lifturi (cei din afara se folosesc de lifturi sa coboare in parcarea subterana etc). Suma fixa care era platita de toata lumea, pana in prezent, nu acoperea decat cel mult costurile curentului electric pentru iluminatul subsolului. Practic, in acest moment proprietarii de apartamente care detin si locuri de parcare platesc o suma, iar proprietarii care detin doar locuri de parcare platesc o suma mai mare (nu exagerat, dar este mai mare). Mentionez ca pana acum nu s-a pus problema ca sa facem nota de plata de intretinere separat pentru locurile de parcare (cu alocari dupa cota indiviza). Chestiunea a aparut de cand numarul celor din afara complexului, care detin doar locuri de parcare, s-au inmultit. Asta urmare a faptului ca dezvoltatorul a decis, fara sa anunte asociatia, sa lichideze stocul de locuri de parcare, vanzandu-l unor persoane fizice sau juridice din afara complexului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 12:03, 16 August 2018
1. Accesul din parcare se face individual cu telecomanda care actioneaza o bariera. 2. De la constituirea Asociatiei pana recent dezvoltatorul nu a vand locuri de parcare decat conditionat de calitatea de proprietar de apartament in complex. Deci nu exista optiunea de care vorbiti. Cheltuielile sunt cele normale dintr-un condominiu pentru servicii prin firme specializate. Va dau doar un exemplu minor. Iarna sunt cheltuieli cu dezapezirea care care proprietarii de locuri de parcare din afara complexului nu au contribuit. Iar intretinerea unei parcari subterane presupune multe alte cheltuili (nici nu va puteti imagina). 3. Teoretic toate cheltuielile pot fi repartizate pe cote indivize (dar daca nu am fi ajuns in situatia asta atata timp cate nimeni nu avea de obiectat nu s-a pus problema impartirii cheltuielilor pe cote indivize). 5. Am explicat la punctul 2.
Deci, suma suplimentara solicitata celor din afara complexului poate fi justificata, chiar daca nu a fost stabilita "farmaceutic". Juridic este posibil ca modul de calcul acutal, la "pausal" sa fie in neregula. Dar nici sa fie "subventionati" cei din afara complexului in baza unui principiu neconform realitatii nu se mai putea...Realitatea este ca unii profiatau pana de curand. (sa tot sa inchiriezi spatii de parcare celor din afara complexului in conditiile de pana acum)
~ Conținut șters la cerere ~
Ma intrebati de curiozitate sau urmeaza sa imi dati si un sfat? Le-am mai spus, dar reiau in detaliu in speranta ca discutia asta duce la un rezultat. Deci, in complexul de doua blocuri si 260 de apartamente, care este mai mult o fabrica decat un complex imobiliar, exista servicii de mentenanta si curatenie si costuri de intretinere foarte mari. E greu de facut o defalcare, poate nu imposibil dar dificil. Parcarea trebuie intretinuta - iluminat (necontorizat) care presupune schimbare becuri, lampi, senzori de iluminat locuri de parcare, senzori de incendiu, intretinere circuite electrice, intretinere porti mobile (una supraterana, una subterana), curatat subsolul, reparat inlocuit sifoane/rigole pardoseala, coloane aferente eliminarii apei pluviale, reparatii plansee care genereaza infiltratii subsol, reparatii si intretinere cai de acces subsol inclusiv echipamente (freza zapada) si materiale de dezapezire. Vi se pare ca nu este mare lucru curentul electric si intretinerea unor lifturi? Poate nu stiti cat costa un simplu buton de sens (de chemat liftul) de la Schindler - 250 euro. Sa va spun cat costa un abonament de intretinere pentru sase lifturi Schindler, plus separat un abonament telefonic (da, pentru ca trebuie sa ai in lift legatura permanenta cu centrala de interventii de urgenta - nu este scump dar cineva il plateste in acest moment)?....Lista cheltuielilor pentru care cei din afara nu plateau pana acum decat 5 lei poate continua. Dar m-am rezumat la cheltuielile, sa le spun, curente. Dar ar mai fi - chiar daca nu sunt cheltuieli curente si pentru care niciodata nu s-a facut vreun calcul in care proprietarii de locuri de parcare sa fie inclusi (au platit doar membrii si nemembri asociatiei, care insa calitatea de proprietari). Statia de pompare care asigura apa necesara in anumite situatii (de exemplu pentru curatarea subsolului) trebuie intretinuta (chiar recent ne-am confruntat cu o avarie - un motor - o bagatela de 6.000 euro). Generatorul care asigura functionarea lifuturilor, luminilor indicatoare pentru evacuare, insatalatiilor de pompare etc, echipamentele de stingere a incediilor in special din parcarea subterana (statie pompare, ventialtoare desfumare, sprinklere si drencere, panorui de comanda ertc), plata serviciilor de intretinere a echipamentelor de desfumare, totul costa extra - nu are treaba cu serviciul de mentenanta... Si sa nu uit contabilitatea. Si asta costa - nu mult pe apartament, dar costa. Cum vi se par costurile acestea? Cum sa faci defalcarea la centima? Daca dvs sau cineva, care urmareste dialogul acesta, are un raspsuns al astept si multumesc anticipat. Daca nu, cred ca o sa astept, mioritic, sa imi spuna judecatorul (desi nu asta este rolul sau).
Ultima modificare: Luni, 6 August 2018
comparm, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Faceti o mică greseala. Fondul de reparatii este pentru cheltuieli previzionate. Cel putin asa ar trebui procedat cand ai de facut reparatii (cam toate urgente) care depasesc cu mult dublul fondului de reparatii (si incerci sa le prioritizezi, dar mereu se strica ceva neintretinut in anii anteriori, devinind urgenta numarul unu). Iar fondul de penalitati nu il consumam pentru becuri si butoane - asa se ajunge intr-o asociatie ca un bec de 10 lei sa fie achizionat cu 30). (Aici este o lunga poveste de incarcari a notei de plata prin mulgerea fondurilor de reparatii si de penalitati - dar nu este tema acestui dialog). V-am dat exemplu cu butonul de la lift (la 250 euro este un buton cu dublu sens, ce se vinde doar cu tot cu micul panou de pe perete) doar ca sa aveti un reper de ce inseamna costurile ”modice” la lifturilor - pentru ca aveati oarece indoieli ca ar putea costa asa mult intretinerea unui lift (v-am spus ca avem sase - nu unul sau doua - din care doua sunt de 8 persoane - mai curand, daca aveti, dati-mi un contact o alta firma care ar fi mai buna si mai ieftina decat reprezentanta Schindler, desi nu cred ca pe piata asta ar fi cineva ”darnic”).

Avem contracte pentru tot ce se executa in afara contractelor de mentenanta si curatenie (btw nu avem, inca, contracte pentru instalatiile de incendiu - dar vor fi necesare doua: unul pentru instalatia de apa si altul pentru partea de desfumare cu panouri voleti si centrala de monitorizare). Sunt putine lucruri care nu s-ar putea imparti pe cota indiviza (nu mai stiu daca am pus si paza - cam 3000 de euro pe luna, la noi). Dar cele care sunt, sunt dificil de defalcat. Consumul de curent nu se poate calcula diferentiat decat cu costuri foarte mari - trebuie repozate niste circuite (de exemplu statia de pompare apa menajera cu motoare de aproape 40 kw - la fel si statia de pompare instalatie de stingere incendiu) este, acum, pe acelasi circuit.. Ah, sa nu uit un detaliu. In complex exista boxe. Ele, la randul lor, au un consmator - un bec. Ce sa facem? Sa le punem contoare (nu ar fi un lucru rau tinand cont de faptul ca unii locatoari pot avea si alti consumatori, nu doar un bec)? Sa tragem circuit separat?

Cand am intrat pe site speram sa gasesc pe cineva care s-a mai intalnit cu problema asta nu sa fac o dare de seama. Dar nu am pierdut timpul degeaba.

E clar ca este o speta complicata....Totusi m-ati ajutat (indirect) sa inteleg ceva. In primul rand decizia de a cere celor din afara complexului o suma diferita de cea a locatarilor din complex nu contravine legii (instanta va aprecia buna intentie si chiar legalitatea pana la punctul in care ar impune sa facem / sa refacem calcul notei de plata la intretinere in acelasi mod pentru locurile de parcare la fel ca și pentru apartamente - ceea ce pentru locatari ar ok, suma finala va fi aceeasi sau ceva mai mica. In al doilea rand, cei nemultumiti de suma impusa acum, vor ajunge la concluzia ca suma fixata prin decizia AG ca 30 de lei era o suma decent, față de ce vor urma sa plateasca prin calculul pe cheltuieli (chiar daca vor pretinde ca nu folosesc lifturile :-) )...Chiar si pentru atata, va multumesc. Cele bune
Ultima modificare: Luni, 6 August 2018
comparm, utilizator

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ... Gabriela Toma Gabriela Toma Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, ... (vezi toată discuția)