avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul unei parcări dintr-un condominiu, care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul unei parcări dintr-un condominiu, care nu deține vreun apartament în proprietate, are aceleași drepturi cu orice proprietar din condominiu?

Proprietarul unei parcari dintr-un condominiu, care nu detine vreun apartament in proprietate, are aceleasi drepturi cu orice proprietar din condominiu? Intreb pentru ca ma confrunt o situatie noua (sunt presedintele Asociatiei). Prin Hotararea Adunarii Generale s-a descis ca acei proprietari care nu locuiesc in complexul imbiliar, si nu detin vreo locuinta in proprietate, sa plateasca o suma mai mare fata de proprietarii care detin locuri de parcare avand insa si apartamente in proprietate in condominiu. Pana recent, toti proprietarii de locuri de parcare plateau o suma fixa de intretinere, dar cei ce nu detin locuinte in proprietate in condominiu nu suportau si costurile ce revin in mod curent proprietarilor de apartamente - paza, curatenie, reparatii parcare, sevicii de metenanta, mentenanta instalatie incendiu, intretinere lifturi (cei din afara se folosesc de lifturi sa coboare in parcarea subterana etc). Suma fixa care era platita de toata lumea, pana in prezent, nu acoperea decat cel mult costurile curentului electric pentru iluminatul subsolului. Practic, in acest moment proprietarii de apartamente care detin si locuri de parcare platesc o suma, iar proprietarii care detin doar locuri de parcare platesc o suma mai mare (nu exagerat, dar este mai mare). Mentionez ca pana acum nu s-a pus problema ca sa facem nota de plata de intretinere separat pentru locurile de parcare (cu alocari dupa cota indiviza). Chestiunea a aparut de cand numarul celor din afara complexului, care detin doar locuri de parcare, s-au inmultit. Asta urmare a faptului ca dezvoltatorul a decis, fara sa anunte asociatia, sa lichideze stocul de locuri de parcare, vanzandu-l unor persoane fizice sau juridice din afara complexului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 12:03, 16 August 2018
Mutumesc pentru info, am clarficat si cu ajutorul dvs aceasta chestiune (mai urmeaza si altele). Pe legea 230 un proprietar are din mometun dobandirii documentelor care atesta proprietatea dreptul de vot. Nu am studiat noua lege, dar pe vechea lege daca nu erai membru (in sensul depunerii unei cereri de adeziune la Asociatie) doar nu puteai fi ales in comitetul de conducere. Deci, pentru mine lucrurile nu se se schimba. Cautand insa prevederile specifice dreptului de vot mentionate am descoperit in statut ce cautam.. Nu in contract, nu in ROI. In statut este specificat ca, indiferent de dimisiunea si destinatia spatiului detinut, proprietarul are un vot (deci cine are 5 locuri de parcare si un apartament are 6 voturi). Noroc cu Legea nou ca statulul va trebui modificat. Actualul statut nu respecta nici macar Legea veche, 230 , dar nu ii puteam convinge le prorietari de ce sa il schimbam. Problema (si intrebarea mea) este daca trebui sa respect preverile caduce al vechiului statut. Nu cumva, in prima instanta, ar trebui sa cer, personal, in instanta suspendarea prevederilor actualului statut, Instanta sa il declare nul si in felul acesta sa pot vota noul statut - cu modificarea prevederilor privind egalitatea dintre votul unui proprietar de loc de parcare sau boxa cu a unuia de apartament. Atfel trenuie sa ma raportez la vechiul satut si cei care detin multe locuri de parcare pot bloca votul. E clar ca am nevoie de un avocat specializat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima mea trimitere spre contract era facuta în sensul de a va alerta asupra proprietatii si quantumului de drept de proprietate (detinerea unei parti din suprafata indivizibila a imobilului).
Actiunea in instanta inseamna bani din fondul AP (ca sa nu mai vorbim de timp) sau investitie din
partea dvs.
In acelas timp, o actiune neconcertata, necoordonata si unilaterala in justitie poate fi interpretata de catre unii coproprietari ca un mod de a forta mana.
Cel mai corect ar fi o AG avand ca scop exact clarificarea situatiei vis-a-vis de lege (deci termenul de utilizat este de intrare in legalitate).
Nulitatea vechiului statut poate fi constatata pe cale juridica (scump) sau pe cale social inteligenta si ieftina in cadrul explicatiilor si discutiilor necesare intre coproprietari, totul bineinteles in cadrul unei AG.
Nu este normal ca proprietarul unui apartament+ldp sa aiba acelas drept de vot (1 vot pt ca achizitia a fost facuta in 1 lot) ca un proprietar de ldp (1vot) (atat interesele cat si drepturile si obligatiile nu sunt comparabile)!!!
Consultarea unui avocat specializat este deci necesara in amont, in vederea pregatirii AG (eventual avocatul poate fi invitat, contra remuneratie orara, sa asigure, in AG, coproprietarilor, o asistenta juridica de specialitate).
Propunerea noului statut si eventual noului ROI (daca necesar) trebuie facuta lasand in prealabil coproprietarilor timpul necesar studierii proiectului de nou statut si ROI.
Ultima modificare: Joi, 16 August 2018
Demos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte bamaad bamaad Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ... Gabriela Toma Gabriela Toma Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, ... (vezi toată discuția)