Proprietarul unei parcări dintr-un condominiu, care nu deține vreun apartament în proprietate, are aceleași drepturi cu orice proprietar din condominiu?
Proprietarul unei parcari dintr-un condominiu, care nu detine vreun apartament in proprietate, are aceleasi drepturi cu orice proprietar din condominiu? Intreb pentru ca ma confrunt o situatie noua (sunt presedintele Asociatiei). Prin Hotararea Adunarii Generale s-a descis ca acei proprietari care nu locuiesc in complexul imbiliar, si nu detin vreo locuinta in proprietate, sa plateasca o suma mai mare fata de proprietarii care detin locuri de parcare avand insa si apartamente in proprietate in condominiu. Pana recent, toti proprietarii de locuri de parcare plateau o suma fixa de intretinere, dar cei ce nu detin locuinte in proprietate in condominiu nu suportau si costurile ce revin in mod curent proprietarilor de apartamente - paza, curatenie, reparatii parcare, sevicii de metenanta, mentenanta instalatie incendiu, intretinere lifturi (cei din afara se folosesc de lifturi sa coboare in parcarea subterana etc). Suma fixa care era platita de toata lumea, pana in prezent, nu acoperea decat cel mult costurile curentului electric pentru iluminatul subsolului. Practic, in acest moment proprietarii de apartamente care detin si locuri de parcare platesc o suma, iar proprietarii care detin doar locuri de parcare platesc o suma mai mare (nu exagerat, dar este mai mare). Mentionez ca pana acum nu s-a pus problema ca sa facem nota de plata de intretinere separat pentru locurile de parcare (cu alocari dupa cota indiviza). Chestiunea a aparut de cand numarul celor din afara complexului, care detin doar locuri de parcare, s-au inmultit. Asta urmare a faptului ca dezvoltatorul a decis, fara sa anunte asociatia, sa lichideze stocul de locuri de parcare, vanzandu-l unor persoane fizice sau juridice din afara complexului.
comparm
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc. Am reevluat. Argumentul ”serviciilor in plus” de care beneficiaza unii si ceilati este primordial. A fost greseala din start pentru ca nu s-a facut acel fond separat pentru parcare. Iar eu, din cauza lipsei de experienta, nu am sesizat nuanta la care va refereati. Voi reconvoca AG si vom face corectia in baza unei analize serioase a cheltuielilor. Si va fi chiar mai bine pentru acei locatari care nu detin in prezent locuri de parcare ( la o suma prea mica de loc de parcare, practic, ei ii subventionau pe cei cu loc de parcare) dar si penttru proprietarii de apartamente si locuri de parcare (din acelasi motiv). Iar cei din afara complextului, care detin locuri de parcare vor plati suma corecta - cat de mare vom calcula si vom afla. Atata timp cat este aceeasi suma pentru toti, transparent stabuilita, nu va fi o problema de legalitate Problema de legalitate este ca nu poate fi decat o suma pusa la ”pausal” - pentru ca este imposibil sa separ circuitele electrice (cel, putin pe termen scurt). Suma asta mai poate fi modificata in momentul in care apar servicii sau cheltuieli specifice pentru parcare (dezapezire, reparatii cai de acces etc). Daca constituim un fond de reparatii pentru locurile de parcare si fiecare detinator de loc de paracare plateste o suma fixa, aceeasi pentru toata lumea, nu ar trebui sa mai fie o problema. Sunteti de acord (in sensul ca, nu ar trebui sa mai fie o problema de lagalitate)?
Am deschis o cutie a Pandorei cu subiectul acesta si trebuie sa il duc pana la capat. Revin la intrebarea initiala. Conduc o Asociatie de proprietari formata din proprietari de apartamente, proprietari de apartamente si locuri de parcare la suprafata si in subteran, cele mai multe, dar si boxe. Avem urmatoarea speta. Exista proprietari doar de apartamente, prorietari de apartamente si locuri de parcare (unii au si boxe), proprietari numai de locuri de parcare (nu cunosc sa fie proprietari doar de boxe). Cum se repartizeaza drepturile de vot. Un loc de parcare este egal cu un vot, adica la fel ca votul unui proprietar de apartament? Este cel putin incorect. Cineva cu o cota indiviza minuscula pe porietatea sa poate sa decida ce vrea el in Adunarile Generale pentru ca desi nu locuieste in complex detine 15 locuri de parcare. Am situatia concreta in care cinci proprietari de locuri de parcare (dintre care patru au si opt apartamente in proprietate) detin 35 de locuri de parcare - deci un total de 43 de voturi. Ei pot decide orice in complex - de regula la o AG deciziile se iau cu majoritatea simpla a 30 de persoane care participa in mod curent (pana acum nu s-a pus problema voturilor cf numarului de locuri de parcare si boxe). Este o chestiune extrem de importanta - pe care nu o regasesc niciunde explicitata.
Calcul cota parte
bamaad
Am un apartament parter cu SU 80mp cu [b]grădină[/b] de 150mp, 1 boxa 15mp, 1 loc de parcare subteran, 1 loc de parcare suprateran; toate prinse în CVC, ... (vezi toată discuția)