avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament aflat în construcție. Ce măsuri de siguranță pot sa îmi iau ca să nu pierd avansul, care e destul de consistent?

Bună ziua,
Vreau sa cumpăr un apartament aflat în construcție de la dezvoltator.
Ideea e ca dezvoltatorul vrea 80% avans,restul de 20% fiind dați la încheierea contractului v-c.
Dezvoltqtorul este persoana fizica plătitoare de tva.
Întrebarea mea e ce masuri de siguranță pot sa îmi iau sa nu pierd avansul care e destul de consistent.
Ce acte trebuie sa solicit de la dezvoltator?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate să se mute DACĂ dezvoltatorul este om serios. Deci doar riscând nejustificat de mult. Păi dacă are omul de dat 80 % avans mai bine mai așteaptă un pic sau face un credit și strânge și restul de 20 % și cumpără cu banii jos o locuință care deja există.
Nu înțeleg de ce ar trebui să se mute neapărat într-un apartament de la acel dezvoltator - mie mi se pare prea dubioasă treaba.

Dan me a scris:

...atunci cum poate proceda in continuare ca sa se mute intr'un apartament de la dezvoltator, daca nu sunt prea curios?

Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
dboariu, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate utilizator, în calitate de PFA dezvoltatorul are în posesie o câmasâ si un pantalon, iarna este obligat sâ-si punâ un palton, deci garantia dvs este 0.000 Ron € $ £ sau tungriki.
DVS nu dati un avans, un avans este de maxim 30%, la 80% dvs cumpârati un apartament fârâ nici o garantie de finalizare, de conformitate.
Aceste moduri de negociere sunt tepe, se afiseazâ un pret atractiv, de inteles chilipir si dupâ aceea dezvoltatorul dispare.
În târile civilizate, în tranzactiile imobiliare se plâteste un avans de max. 20% si, în cazul în care clâdirea este în constructie, se plâteste esalonat în % la: terminarea fundatiilor, ridicarea zidurilor, punerea clâdirii la adâpost de intemperii, etc... .
Dacâ bunul imobiliar este deja construit, plata se face la semnarea actului de V-C.
Sfatul meu, aveti în fata dvs un excroc, nu faceti afaceri cu astfel de persoane.
Da, la un avans de 80% prețul apartamentului e mai mic. Ăsta e motivul. Blocul este cam în stadiul de 50%...Deci oricum plătesc mai mult decât e deja construit.
Dezvoltatorul vrea banii în avans oferind reducere pt ca și el are nevoie de bani sau cine știe. .. vrea sa fuga...

Este totuși o practiva des întâlnită sa se ceara banii în avans, multe apartamente vânzându se din stadiul de proiect și unii plătesc integral prețul în avans pt a beneficia de discount.

Dilema mea e Cum pot minimiza riscurile sa nu rămân cu banii dați. Ce sa verific,ce acte sa fac ca sa am șanse sa pot recupera banii în cazul în care dezvoltatorul are probleme.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa semnati o promisiune de vanzare cumparare si un contract de constituire a unei ipoteci pe terenul pe care se construieste blocul astfel incat, in cazul cazul in care vanzatorul nu-si indeplineste obligatia de livrare a apartamentului, sa puteti executa ipoteca pentru a va recupera banii.

Pentru aceasta este necesar ca terenul sa nu fi fost ipotecat antereior.

De asemeanea, promisiunea si contractul de ipoteca trebuie sa fie foarte bine redactate si sa contina clauze foarte clare si favorabile dumneavoastra.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Una dintre retetele fiabile de verificare a seriozitâtii si profesionalismului unui dezvoltator este cea de verificare a referintelor (dupâ ce acesta vâ dâ referintele imobilelor realizate, interogati fostii clienti).
Un indiciu important este si modul de gestiune al bugetelor de santier.
Un dezvoltator care nu gestioneazâ corect reprezintâ un risc pe care un individ lambda (care nu cumpârâ mai mult de 3 bunuri imobiliare intr-o viatâ) nu-l poate asuma.
Din aceastâ cauzâ, speta aceasta prezintâ toate indiciile de teapâ.

Alte discuții în legătură

Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului? CiobanuD19 CiobanuD19 Buna ziua, Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie ... (vezi toată discuția)
Riscuri achizitionare garsoniera bloc in constructie, cu finalizare peste un an gibraltarianul gibraltarianul As dori sa stiu cat de sigur este de a cumpara o garsoniera cu finalizare peste un an si 3 luni, blocul fiind acum in constructie, la etajul 1 din 7. ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)