avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament aflat în construcție. Ce măsuri de siguranță pot sa îmi iau ca să nu pierd avansul, care e destul de consistent?

Bună ziua,
Vreau sa cumpăr un apartament aflat în construcție de la dezvoltator.
Ideea e ca dezvoltatorul vrea 80% avans,restul de 20% fiind dați la încheierea contractului v-c.
Dezvoltqtorul este persoana fizica plătitoare de tva.
Întrebarea mea e ce masuri de siguranță pot sa îmi iau sa nu pierd avansul care e destul de consistent.
Ce acte trebuie sa solicit de la dezvoltator?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua "sorin22".

1. Constat, cu multa placere, existenta mai multor variante, prezentate, in vederea solutionarii achizitionarii acestui apartament, despre care se face vorbire.

Dar :

2. Aveti convingerea ca diferenta de pret dintre un apartament cumparat "la cheie" (vazut si placut) si un apartament cumparat "cu ochii inchisi" (bazandu-va doar pe cele inscrise, teoretic, in contractul de vanzare-cumparare) va este suficienta pentru a aduce apartamentul la o stare de "normalitate si utilizare conforma" (am luat in calcul unele sugestii ce v-au fost facute de catre terte persoane, in cadrul acestui forum) ???

3. Incercati sa intrati in posesia unui extras de carte funciara aferent terenului pe care se construieste respectivul imobil.
Sau, cel putin, nr. CF. Extrase puteti obtine si dumneavoastra. Sunt documente publice.
Nu va bazati pe "corectitudinea" notarului public in fata caruia veti semna contractul.
Este notarul "ales" de catre dezvoltator.
Sau, accepta dezvoltatorul sa alegeti dumneavoastra cabinetul notarial la care se va perfecta actul de vanzare-cumparare ??? Nu prea cred in aceasta varianta.

4. Ati specificat faptul ca "De asta sunt sceptic in cazul de fata...".
Personal, consider scepticismul dumneavoastra ca fiind o dovada de gandire atenta si pertinenta.
Practic, sunt banii dumneavoastra. Si nu sunt putini.
Trebuiesc gestionati cu multa intelepciune !!!

5. In numele celor ce au exprimat diverse optiuni, in cadrul prezentei spete, folosind un limbaj inadecvat pentru acest forum deosebit de respectabil, imi cer scuze !!!
Se mai intampla si derapaje verbale (uneori).

Mult succes !!!
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Mulțumesc de sfaturi @Adrian Sulea.

Se pare ca acest dezvoltator de la care vroiam sa cumpăr a oprit lucrările. Am mai trecut pe la blocul respectiv și nu se mai lucreaza. Când am contactat agentul care se ocupa de vânzare zice ca nu știe ce se întâmplă, ca nu a discutat cu dezvoltatorul. Clar sunt ceva probleme la mijloc. Faptul ca agentul m a grăbit sa semnez un antecontract deja ma pusese pe gânduri. Acum se pare ca bănuială mea era întemeiată.

Notarul, da, este ales de dezvoltator și nu se poate alege altul...Deci treaba e destul de complicata și se pare ca implica riscuri mari. 80% din preț este o suma cam mare de riscat...Și nu am de gând sa o risc fără o garanție fizica...

Dacă făceam antecontractul și acuma vedeam ca nu se mai lucreaza ce făceam? Îmi făceam zile și nopți negre...
trandafir2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma bucur pt dvs si sper câ aceastâ experientâ vâ v-a servi la achizitia bunului imobiliar dorit.
Curaj.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "sorin22".

1. Ati specificat "Am mai trecut pe la blocul respectiv și nu se mai lucreaza".
Ca prezumtie, in proportie de 51 %, dezvoltatorul nu a mai platit antreprenorii si subantreprenorii.
Pe cale de consecinta, semnifica "stop motoare".

2. Ati specificat "Când am contactat agentul care se ocupa de vânzare zice ca nu știe ce se întâmplă, ca nu a discutat cu dezvoltatorul".
V-ati fi asteptat ca "agentul" sa va spuna realitatea/adevarul ???
Sper ca nu sunteti o persoana idealista si nu credeti tot ce vi se spune, fara a verifica.

3. Ati specificat "Clar sunt ceva probleme la mijloc.".
Nu sunt nici un fel de probleme !!!
Unii "dezvoltatori" nu cunosc nimic altceva in afara de "bani, bani, bani, ... ".
Restul, ... ??? Nu-i intereseaza.
Si ................., nu este singura categorie cu aceasta gandire unilaterala.
Acesta este "modelul". Din pacate.
Spre marea dezamagire a unora dintre "cumparatori de buna credinta".

4. Ati specificat "Faptul ca agentul m a grăbit sa semnez un antecontract deja ma pusese pe gânduri. Acum se pare ca bănuială mea era întemeiată.".
"Agentul" dorea DOAR sa-si incaseze "comisionul de intermediere".
Si atat !!!
Sper ca nu aveati dorinta de a se gandi la "dumneavoastra".
Exclus !!! Dorea si "agentul" o "paine".
Despre ce facem vorbire ???

5. Ati specificat "Și nu am de gând sa o risc fără o garanție fizica...".
Singura "garantie fizica" este doar ceea ce vedeti, va place si acceptati sa cumparati.
Costa putin mai mult dar "dormiti linistit".
Banii vor fi investiti "cu discernamant".

6. Ati specificat "Dacă făceam antecontractul și acuma vedeam ca nu se mai lucreaza ce făceam? Îmi făceam zile și nopți negre...
Eu zic mai rau: aveati toate sansele sa va pierdeti banii !!!

Toate cele mentionate sunt generate din "experienta acumulata".

Unica mea multumire este faptul ca am putut fi util, cel putin partial.

Va doresc mult succes pentru realizarea dorintelor dumneavoastra.
trandafir2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu ajutorul dv aflu si eu cum sta treaba in domeniul imobiliar. Ce vreau sa va spun e ca se aseamana foarte tare cu celelalte domenii, pot da un exemplu pentru ca pana si medicul stomatolog m'a furat in sensul ca mi'a gresit panoramica, mi'a ascuns lucrul asta, mi'a lucrat ca si cum totul era in regula, mi'a facut un dezastru iar banii sunt luati, nu am mai cautat sa'i recuperez, nici nu ar mai conta comparat cu malpraxisul facut.

Alte discuții în legătură

Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului? CiobanuD19 CiobanuD19 Buna ziua, Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie ... (vezi toată discuția)
Riscuri achizitionare garsoniera bloc in constructie, cu finalizare peste un an gibraltarianul gibraltarianul As dori sa stiu cat de sigur este de a cumpara o garsoniera cu finalizare peste un an si 3 luni, blocul fiind acum in constructie, la etajul 1 din 7. ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)