avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau sa vand copilului minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau sa vand copilului minor

Buna seara. Sunt intr-o situatie delicata. Vreau sa vand (de comun acord cu sotul meu) copilului nostru in varsta de 10 ani mai multe proprietati , ptr a il exclude de la mostenire pe primul copil al sotului - provenit dintr-o casatorie anterioara.
Motivele care ne-au determinat spre aceasta decizie sunt mai multe care daca sunt necesare spre a le mentiona , voi reveni cu explicatii.
Vreau sa va intreb si de varianta unui divort , in urma caruia sotul sa renunte la tot in favoarea mea.
Se poate ataca (de fiu ) vreuna din actiunile la care ne gandim sa le initiem ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nick58 , utilizator 16:08, 19 Martie 2011
Nu, nu e normal sa ne imprastiem ouale pe drumuri si sa uitam de ele, ca nu suntem animale.
Suntem oameni si legea ne impune sa avem grija de ouale noastre lasate dupa una sau mai multe nopti aiurea... pe coclauri!
Iar grija asta inseamna pensie de intretinere, dat de mancare, imbaiere, educare, mostenire etc.
Si mai inseamna (tot pentru ca suntem oameni) sa nu facem discriminari intre copiii nostri, ca nu e vina unuia ca l-am lasat aiurea dupa o aventura, fara tata sau fara mama, si deci nu avem dreptul legal sa-l mancam dupa nastere... ori sa-i cream orice alt neajuns in comparatie cu ceilalti copii ai nostri, fie ei facuti cu sotia, amantul sau cu menajera.
Putem dispune de bunurile noastre, in limite obiective legale.

M-a socat partea cu "nu ai ce sa-i faci ca sa nu mai aiba dreptul"? Ca pana acum a avut, saracul, atatea drepturi in plus si ii mai putem lua din ele...
Il putem omori, desigur... spor si succes! Dar daca are deja urmasi, vin acestia sa-i ia partea! :D
IMi cer scuze pentru sarcasm! Sper sa anu ajungem sa ne dam in cap pentru o bucata de casa ca acum 100 de ani pentru o bucata de pamant!
Daca asa procedati si cu clientii dvs. veti fi falita. Eu am cerut un sfat, nu sa-mi tineti ,,teoria chibritului"#-o. Nu aveti niciun drept sa-mi tineti lectii de morala. Pastratile pt. apropiatii dvs.
Imi pare rau, dar nu e morala mea, e a legii. NUmai sarcasmul imi apartine.
Eu, personal, as stabili pedepse pentru parintele care nu ar solicita de la celalalt parinte drepturile copilului sau pana la 30 de ani, conform exemplului dv.
Dar nu m-am referit la ce consider eu, astea sunt ale mele...
Am amintit in cuvinte simple, fara termeni juridici, cam cum gandeste legea si, mai ales, care este temeiul pentru care ea vede astfel lucrurile.

Sfatul vi l-am dat, si daca acel copil e major actul poate fi atacat si chiar poate fi desfacut.
Este posibil sa dispuneti de averea dv. cu respectarea restrictilor legale care exista in orice societate de drept.
Mai multe sfaturi nu va pot da ca e nevoie de multe amanunte oe care nu le cunosc... e nevoie de analize, de preveder ale evolutiei viitoare a averii, de calcule...
Atat cat am putut, v-am explicat si sfatuit.
Succes!
nick58 a scris:

Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu ...?

nick58 a scris:

Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu in vederea impartirii acesteia dupa decesul meu?

Daca ati fi pus intrebarea doar pana in punctul din care v-am ciuntit-o eu (scuzati) v-as fi raspuns: ba da, domnul meu, puteti dispune cum vreti de averea dvs. atat timp cat nu o faceti pe gratis.
Aveti totala libertate de a va vinde toata averea, de a bea banii la carciuma ori de-ai juca la poker si de a muri falit. Pe legiuitor putin il doare. Nimeni nu e obligat sa lase mostenire.

Dar daca vreti sa dati/lasati ceva pe gratis ORICUI (fie si unuia dintre copii), atunci legea isi aduce aminte si de primul copil. Si zice ca din ce-ati dat/lasat pe gratis ar fi trebuit sa aiba si el o parte = rezerva (acea parte a mostenirii pe care defunctul ar fi lasat-o daca n-ar fi facut liberalitati)

Asta-i toata "filosofia".

Puteti sa va impartiti averea si din timpul vietii. Se cheama "imparteala de ascendent". Dar are o conditie. "e nula imparteala in care nu s-au cuprins toti copiii in viata ...si descendentii fiilor premuriti" (art. 797 . civ).

Cat despre cum se poate coti la stanga sau la dreapta pe langa lege, nu e de discutat pe forumuri.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
romascanu a scris:

nick58 a scris:

Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu ...?

nick58 a scris:

Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu in vederea impartirii acesteia dupa decesul meu?

Daca ati fi pus intrebarea doar pana in punctul din care v-am ciuntit-o eu (scuzati) v-as fi raspuns: ba da, domnul meu, puteti dispune cum vreti de averea dvs. atat timp cat nu o faceti pe gratis.
Aveti totala libertate de a va vinde toata averea, de a bea banii la carciuma ori de-ai juca la poker si de a muri falit. Pe legiuitor putin il doare. Nimeni nu e obligat sa lase mostenire.

Dar daca vreti sa dati/lasati ceva pe gratis ORICUI (fie si unuia dintre copii), atunci legea isi aduce aminte si de primul copil. Si zice ca din ce-ati dat/lasat pe gratis ar fi trebuit sa aiba si el o parte = rezerva (acea parte a mostenirii pe care defunctul ar fi lasat-o daca n-ar fi facut liberalitati)

Asta-i toata "filosofia".

Puteti sa va impartiti averea si din timpul vietii. Se cheama "imparteala de ascendent". Dar are o conditie. "e nula imparteala in care nu s-au cuprins toti copiii in viata ...si descendentii fiilor premuriti" (art. 797 . civ).

Cat despre cum se poate coti la stanga sau la dreapta pe langa lege, nu e de discutat pe forumuri.

Multumesc pt. raspunsul dvs. Cum se poate ,,coti" se poate discuta cu un avocat sau cu un notar;)

Alte discuții în legătură

Mostenire - partaj? bookgirl bookgirl Tatal meu este a doua oara casatorit. Din prima casatorie are un copil (acuma matur). Din a doua casatorie sint eu (tot matur). Parintii mei traiesc intr-un ... (vezi toată discuția)
Act de mostenitor corinacarstoiu corinacarstoiu Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza ... (vezi toată discuția)
Formularea sau formarea unui testament Atlanthean Atlanthean Un om vrea sa faca un Testament inatacabil, care nu poate fi contestat, prin care să lase totul fiului sau, si nimic celorlalte rude (fraţi, surori), care ... (vezi toată discuția)