nick58 a scris:
Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu ...?
nick58 a scris:
Nu este posibil sa dispun de averea mea asa cum consider eu in vederea impartirii acesteia dupa decesul meu?
Daca ati fi pus intrebarea doar pana in punctul din care v-am ciuntit-o eu (scuzati) v-as fi raspuns: ba da, domnul meu, puteti dispune cum vreti de averea dvs. atat timp cat nu o faceti pe gratis.
Aveti totala libertate de a va vinde toata averea, de a bea banii la carciuma ori de-ai juca la poker si de a muri falit. Pe legiuitor putin il doare. Nimeni nu e obligat sa lase mostenire.
Dar daca vreti sa dati/lasati ceva pe gratis ORICUI (fie si unuia dintre copii), atunci legea isi aduce aminte si de primul copil. Si zice ca din ce-ati dat/lasat pe gratis ar fi trebuit sa aiba si el o parte = rezerva (acea parte a mostenirii pe care defunctul ar fi lasat-o daca n-ar fi facut liberalitati)
Asta-i toata "filosofia".
Puteti sa va impartiti averea si din timpul vietii. Se cheama "imparteala de ascendent". Dar are o conditie. "e nula imparteala in care nu s-au cuprins
toti copiii in viata ...si descendentii fiilor premuriti" (art. 797 . civ).
Cat despre cum se poate coti la stanga sau la dreapta pe langa lege, nu e de discutat pe forumuri.