avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau sa vand copilului minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau sa vand copilului minor

Buna seara. Sunt intr-o situatie delicata. Vreau sa vand (de comun acord cu sotul meu) copilului nostru in varsta de 10 ani mai multe proprietati , ptr a il exclude de la mostenire pe primul copil al sotului - provenit dintr-o casatorie anterioara.
Motivele care ne-au determinat spre aceasta decizie sunt mai multe care daca sunt necesare spre a le mentiona , voi reveni cu explicatii.
Vreau sa va intreb si de varianta unui divort , in urma caruia sotul sa renunte la tot in favoarea mea.
Se poate ataca (de fiu ) vreuna din actiunile la care ne gandim sa le initiem ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: nick58 , utilizator 16:08, 19 Martie 2011
Revin , din aceeasi "pozitie" . La tot ce am postat anterior , mai vreau sa adaug si sa intreb ceva.
In cazul unei mosteniri , cei care vin sa mosteneasca , pot avea pretentii si la sume (destul de mari ) de bani , date cu imprumut unei firme ? Adica se mostenesc si astfel de "drepturi" de a cere restituirea imprumutului ? Daca firma este a mea si a sotului ? Si referitor la proprietatile care ar intra in discutie ptr mostenire , ce se intampla daca acestea sunt gajate la banca ?

Va multumesc , si sper sa gasim, aici, toti intelegere , indiferent de ce parte a baricadei suntem.
discover a scris:

cei care vin sa mosteneasca , pot avea pretentii si la sume (destul de mari ) de bani , date cu imprumut unei firme ? Adica se mostenesc si astfel de "drepturi" de a cere restituirea imprumutului ?


Da. Mostenirea cuprinde activ (inclusiv drepturi de creanta de genul celor aratate mai sus) si pasiv (toate obligatiile existente in patrimoniul defunctului la data deschiderii succesiunii = data mortii. Fac exceptie, evident, obligatiile care se sting prin moarte, cum ar fi pensia de intretinere datorata de defunct).


discover a scris:

Va multumesc , si sper sa gasim, aici, toti intelegere , indiferent de ce parte a baricadei suntem.



Doamna, in discutia de aici nu suntem de nicio parte, pentru ca n-am fost platiti sa ne pozitionam de-o parte sau de alta a vreunei ...baricade. Asta ni se intampla la bara ...pentru ca am fost platiti de o parte.

Avocatul are aceasta capacitate de a sustine in drept si lucruri care nu sunt neparat conforme forului sau interior. Ratiunea noastra poate sustine puncte de vedere independente de ...emotiile noastre. (mai cu seama pentru ca legea nu lucreaza cu emotii).

Dar aici, intr-o discutie in care nu exista nici titluri, nici nume, transpare si ceva din calitatea noastra umana. Sau, ma rog, din calitatea umana a acelora pentru care profesia ... nu a acaparat prea mult din om (de-aia se mai intampla ca avocati precum Liliana, alias AVLIL, sa mai tina pe aici si lectii de morala sau "teoria cribritului", dupa cum se exprima dl @nick58).

Daca mie imi spuneti ca in sotul dvs. e toata lumina si in copilul acela e toata umbra, mie ...ca om, dati-mi voie sa am indoieli, fiindca un personaj alcatuit numai din lumini, fara umbre, nu are plasticitate, nu e viu. In viata e ca-n desen.

La bara insa, avocatul (facand abstractie de emotiile si propriile sale ganduri care-l definesc ca om) n-ar avea nici o problema in a va zugravi asa cum vreti.

Problema este alta. La ce folos? Pentru ca atunci cand vine vorba despre calculul rezervei succesorale si a cotitatii disponibile, nu intra nimic ...lacrimogen in ecuatia asta. E curata matematica. Legea nu tine seama de nicio poveste de viata. Pentru asta avem ...roman.


Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
"Legea nu tine seama de nicio poveste de viata. Pentru asta avem ...roman"
Din pacate aveti dreptate.
"Sa mori cu dreptatea in mana " - e cel mai citit roman....pe la noi .

O zi buna ,
si multumiri pentru raspunsuri si promtitudine : )
Aceste ocoliri ale legii trebuie ca, eventual, sa stea in picioare in instanta, caci ele nu se ataca la notar.
Notarul, oricate mosteniri ar cunoaste, nu stie in ce masura un act va sta in picioare in instanta, ca nu asta e treaba lui, instanta.
Asa incat, nick58, va sfatuiesc sa nu intrebati un notar in acest sens.
Din experienta proprie insa, aceste acte costa prea mult daca sunt facute ca sa ramana in picioare. Nu cred ca merita atata efort si bani.
Cunosc si cazuri de bunuri ascunse pe diverse firme, invartite prin capitaluri sociale si abandonate acolo si returnate mostenitorilor de drept.
Care, pana una-alta, nici nu acceptasera mostenirea. :D Ca sincer, mortul scapase de toata averea lui, asa incat nu mai aveau ce accepta.
Asta a fost si scaparea lor, au folosit acest lucru in avantajul lor peste cativa anisori, dupa ce au auzit povestea de la rude si au aflat cata avere stransese tatal ramas in tara fara ei.

Asa incat, nu putem prevedea viitorul in forma in care se va intampla, lucru care ne duce la unele decizii mai costisitoare decat daca l-am fi cunoscut. Totul e o chestiune de sanse, de zile faste si nefaste.
Putem sa nu facem niciun act iar copilul acela sa nu ne ceara nimic niciodata. Precum putem face toate actele din lume si asta sa-l intarate si sa-l determine sa tarasca ceilalti mostenitori prin ani grei de instante numai dintr-o chestiune de... ambitie.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare.Vreau sa vand mostenirea din partea parintilor mei si cu banii sa cumpar un apartament baiatului meu de 10 ani.Ce acte imi trebuie?
Daca eu cumpar pe numele meu ,sotul de la a doua casatorie are dreptul la acest apartament cumpatrat in timpul casatoriei cu el?

multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Mostenire - partaj? bookgirl bookgirl Tatal meu este a doua oara casatorit. Din prima casatorie are un copil (acuma matur). Din a doua casatorie sint eu (tot matur). Parintii mei traiesc intr-un ... (vezi toată discuția)
Act de mostenitor corinacarstoiu corinacarstoiu Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza ... (vezi toată discuția)
Formularea sau formarea unui testament Atlanthean Atlanthean Un om vrea sa faca un Testament inatacabil, care nu poate fi contestat, prin care să lase totul fiului sau, si nimic celorlalte rude (fraţi, surori), care ... (vezi toată discuția)