avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune urgent???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune urgent???

Tatal meu a cumparat in anul 1960 fara chitanta, 350 mp de teren in intravilan. Pana in anul 1965 el a ridicat o casa fara autorizatie de constructie (ca asa era atunci), fapt pentru care a fost amendat de mai multe ori de primaria orasului. A urmat impunerea pentru aceasta casa si terenul aferent. Pana in prezent nimeni nu i-a contestat dreptul de proprietate. Ce trebuie facut pentru obtinerea titlului de proprietate? Mentionez ca nu stiu daca vanzatorii mai traiesc sau daca au mostenitori. Va multumesc anticipat.

P.S. Daca ar fi existat o chitanta de mana pentru teren, cu ce s-ar fi schimbat rezolvarea problemei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2006
cristinaghita, utilizator
Cel mai recent răspuns: vviorell , utilizator 23:50, 9 Aprilie 2006
d-na/d-soara ghita cristina,
- daca exista sistem de carte funciara nu se face uzucapiune pe codul civil, ci, pe legea cartilor funciare.
asa prevede DL 115/1938 precum si noua L.7/1996.
doar daca faci dovada ca a posedat terenul inainte de 1948 - data intrarii in vigoare a DL 115/1938 - se aplica codul civil.
daca asa prevede legea, asa trebuie sa fie aplicata!!
;)
aaaa........
am uitat ceva, nu conteaza ca sunt si alte persoane pe acea chitanta. Aici se vorbeste de posesie.
Chiar daca apar si alte persoane care nu au posedat terenul, pentru al putea uzucapa, acest aspect nu prezinta importanta.:P
Va multumesc pentru toate raspunsurile. Mi-au fost de mare ajutor in rezolvarea problemei; cel putin sa imi fac o idee in legatura cu problemele care le voi intampina.
Vreau sa fac niste precizari si in functie de ele sa-mi spuneti care ar fi rezolvarea:
- chitanta de vanzare-cumparare a pamantului este pe numele bunicului meu (cum am mai spus este singura prezenta a sa in aceasta problema);
- pamantul a fost cumparat in anul 1960;
- casa a fost ridicata pana in anul 1965;
- din anul 1963-1965 tata figureaza ca proprietar si plateste impozit pe casa si teren pana in prezent si fara sa-i schimbe destinatia.
Ce trebuie facut in continuare pentru a obtine titlu de proprietate pe teren si casa?
Ce sanse are sa obtina titlu de proprietate?
Conteaza acum ceilalti urmasi ai bunicului meu? Au vreun drept si ei?

P.S. Acum am facut cerere pentru a-mi parveni istoricul rolului (istoricul imi poate lamuri problema, astfel incat sa stiu ce sa fac mai departe?). Nu stiu daca exista sistem de carte funciara; o sa ma interesez si o sa revin cu alte precizari in acest sens.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2006
cristinaghita, utilizator
cine a folosit din 1960 terenul? bunicul tau singur sau/si impreuna cu tatal?
casa cine a ridicat-o? buncul sau tata?#-o
Din anul 1960 cel care a folosit pamantul a fost tatal meu. Casa a ridicat-o tatal meu singur cu banii lui. Bineinteles bunicul mai venea sa-l ajute ca si mana de lucru, dar nu a finantat aceasta constructie.
Vreau sa fac o precizare: acest teren a fost cumparat de catre bunicul meu cu banii tatalui meu (insa sunt constient ca acest fapt nu poate fi dovedit); tatal meu i-a dat o suma de bani bunicului care a constituit avansul pentru teren (insa chitanta s-a incheiat pe numele bunicului, deoarece cand s-a intalnit cu vanzatorul a mers singur tatal meu fiind la servici) iar ratele ce au urmat le-a platit tatal meu cand lua salariul. Tatal meu nu s-a ingrijorat in acel moment crezand ca bunicul este de buna credinta si in viitorul apropiat totul se va rezolva in favoarea sa, asa cum, de fapt, era corect. Anii au trecut si chiar daca a recunoscut ca tatal meu meu a platit pentru teren si casa, chiar daca platea impozit la stat pentru toate aceastea, bunicul meu a lasat sa treneze aceasta problema. Mereu gasea diverse tertipuri si amana totul (chiar il ameninta ca-l da afara daca mai comenteaza ca el este stapan), lasandu-l pe tatal meu sa traiasca in aceasta situatie. De vreo 15-20 de ani bunicul meu a murit iar de 5 de ani bunica mea a murit si ea, ei fiind cei care stiau adevarul.
Astfel, tatal meu a ajuns sa nu fie proprietar pe ceva pentru care a platit si pentru care a muncit peste 40 de ani. Ii este frica ca ceilalti mostenitori ai bunicilor mei vor veni sa vina sa-si ceara drepturile si nu poate sa faca nimic in acest sens.
Daca este vreo solutie va rog sa mi-o impartasiti si mie. Inca o data va multumesc pentru raspunsuri.

P.S. Daca mai vreti alte detalii va rog sa mi-i le cereti.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)