Am fost concediată fără preaviz în ziua imediat următoare celei în care angajatorul a aflat că sunt însărcinată. Risc să pierd procesul pe care l-am deschis, așa cum mi-a spus unul dintre șefi?
Am lucrat intr-o firma 4 luni dupa care am semnat o decizie de incetare a contractului de munca deoarece firma urma sa ramana fara activitate, pentru a nu se plati TvA pe firma respectiva. Ulterior,2 zile mai tarziu s-a facut un contract nou de munca pe o firma noua. Astfel, 3 saptamani mai tarziu eu am aflat ca am ramas insarcinata si in ziua imediat urmatoare in care au aflat si sefii mei, m-au concediat fara preavizul de 20 zile prevazut in contractul de mumca, fara nici o problema la locul de munca. Singurul motiv invocat de ei a fost ca am avut contractul de munca cu perioada de proba. Cu toate ca ambele contracte de munca au fost pe perioada nedeterminata. Am depus o plangere/dosar la tribunal si momentan tot ce stiu este ca au primit si ei cate un exemplar. Ulterior, unul dintre sefi m-a sunat sa incerce sa ma intimideze spunandu-mi ca acesta a vorbit deja cu 2 avocati si acestia au spus ca nu am sanse sa castig acest caz si ca ulterior urmeaza sa platesc onorariul avocatilor acestuia si cheltuielile aferente judecatii. Intrebarea mea este care sunt sansele de reusita pentru mine? Nu vreau sa scutur pe nimeni de bani, vreau doar sa se faca dreptate. Mi se pare inuman sa fiu concediata doar pentru ca am ramas insarcinata.
Cum am mai spus, perioada de preaviz intra "in vigoare" dupa perioada de proba. In perioada de proba te poate "concedia" printr-o simpla notificare de incetare a contractului de munca cu data de..., la fel cum poate pleca si angajatul, tot printr.o notificare( din data de solicit incheierea contractului conform articol X din Codul muncii-exista acolo un articol dar nu l caut acum, nu este important acum...)
Veti cistiga procesul.Au incalcat prevederea din contractul individual de munca privind periaoda de preaviz de 20 de zile, desfacind contractul individual de munca in perioada de preaviz.Incalcarile prevederilor din contractul individual de munca duc la anularea desfacerii contractului de munca.Povestea cu perioada de proba nu se justifica atit timp cit ati mai lucrat 4 luni anterior la acelasi angajator ( chiar daca v-au mutat pe alta firma ) deci putea sa cunoasca faptul ca va descurcati in functia de vinzatoare.Se poate dovedi cu acte de la Registrul comertului ca in fapt chiar daca sint firme diferite sint aceiasi patroni.
N-o mai derutati cu piste gresite.Chiar daca fac zece societati comerciale patronii sint aceiasi si ei fac angajarile ca nu e vorma de societati comerciale mari unde angajarile se fac de servicii sau birouri de resurse umane ca sa se pretinda ca nu cunosc persoana si trebuie sa o tina in perioada de proba.Dar chiar si asa trebuie respectate prevederile contractuale.Incalcarea lor atrage nulitatea desfacerii contractului de munca.