avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am fost concediată fără preaviz în ziua imediat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am fost concediată fără preaviz în ziua imediat următoare celei în care angajatorul a aflat că sunt însărcinată. Risc să pierd procesul pe care l-am deschis, așa cum mi-a spus unul dintre șefi?

Am lucrat intr-o firma 4 luni dupa care am semnat o decizie de incetare a contractului de munca deoarece firma urma sa ramana fara activitate, pentru a nu se plati TvA pe firma respectiva. Ulterior,2 zile mai tarziu s-a facut un contract nou de munca pe o firma noua. Astfel, 3 saptamani mai tarziu eu am aflat ca am ramas insarcinata si in ziua imediat urmatoare in care au aflat si sefii mei, m-au concediat fara preavizul de 20 zile prevazut in contractul de mumca, fara nici o problema la locul de munca. Singurul motiv invocat de ei a fost ca am avut contractul de munca cu perioada de proba. Cu toate ca ambele contracte de munca au fost pe perioada nedeterminata. Am depus o plangere/dosar la tribunal si momentan tot ce stiu este ca au primit si ei cate un exemplar. Ulterior, unul dintre sefi m-a sunat sa incerce sa ma intimideze spunandu-mi ca acesta a vorbit deja cu 2 avocati si acestia au spus ca nu am sanse sa castig acest caz si ca ulterior urmeaza sa platesc onorariul avocatilor acestuia si cheltuielile aferente judecatii. Intrebarea mea este care sunt sansele de reusita pentru mine? Nu vreau sa scutur pe nimeni de bani, vreau doar sa se faca dreptate. Mi se pare inuman sa fiu concediata doar pentru ca am ramas insarcinata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:42, 15 Ianuarie 2020
Am primit raspunsul de la ITM in care mi se spune ca totul e in regula cu firma celor 3 asociati. Astept citatia de la tribunal si am sa vin cu o intampinare a dosarului deja depus la care sa atasez acest raspuns de la ITM. desi le-am spus ce s-a intamplat, ei au tinut sa imi spuna ca trebuia sa anunt in scris, fara sa se ia in considerare faptul ca nu am apucat efectiv sa anunt in scris ulterior anuntarii verbale.
Buna ziua,

Eu, daca as fi in locul dvs, as discuta intai cu avocatul care ma reprezinta depunerea acestui raspuns, mai ales ca el nu este in favoarea dvs.

E important sa intelegeti ca un jurist dintr-o autoritate analixeaza strict litera legii - motiv pt care v-a si dat acel raspuns- pe cand un judecator are competenta necesara sa judece intr-un context mult mai larg si pe baza jurisprudentei in domeniu.

In plus, instanta cunoaste foarte bine aceasta cerinta legislativa si.nu are nevoie sa fie informata asupra ei nici de catre parti, nici de catre autoritate.
Mai mult, angajatorul va depune la dosar raspunsul, este in favoarea sa.

Incercati sa vorbiti cu avocatul dvs inainte de a lua orice decizie, caci dvs trebuie sa actionati in favoarea dvs, nu in defavoarea dvs.

Alex@ndr@ a scris:

Am primit raspunsul de la ITM in care mi se spune ca totul e in regula cu firma celor 3 asociati. Astept citatia de la tribunal si am sa vin cu o intampinare a dosarului deja depus la care sa atasez acest raspuns de la ITM. desi le-am spus ce s-a intamplat, ei au tinut sa imi spuna ca trebuia sa anunt in scris, fara sa se ia in considerare faptul ca nu am apucat efectiv sa anunt in scris ulterior anuntarii verbale.

La instanta nu mai merge asa.Acolo probele vorbesc.Ar fi bine sa gasiti cel putin doi colegi ( colege ) de munca care sa poata depune marturie si sa confirme cele spuse de dvs.Tineti minte ca trebuie sa dovediti prin orice mijloace de proba acte, si marturii ale colegilor faptul ca ati mai lucrat 4 luni la aceiasi patroni si v-au facut contract de munca pe alta firma.Asta va dovedi ca povestea cu perioada de proba este o falsa problema.E bine sa scoateti din timp de la registrul comertului datele firmei unde ati lucrat anteriori si datele firmei de unde va concediat.Instanta il va obliga pe patron sa depuna documentatia care a stat la baza deciziei de desfacere a c.i.m.Sa o studiati din timp sa vedeti ce invoca si cum probeaza..
Ma asteptam la asta, ei au luat in considerare doar OUG 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede aceasta cerinta ( ca si mine de altfel mai sus...).
Din ce am citit si in link.ul postat de doamna Raluca Dudescu, in Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu este prevazuta modalitatea de anuntare (poate fi in scris, verbal, pe mail, sms...).
Ma gandeam la o contestatie a raportului de la ITM in baza acestui articol din codul muncii ( art 60, alin 1, lit. C-c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere; la care sa atasati mesaje avute cu unul din angajatori, sa vedeti si reactia Inspectiei muncii in acest caz.
Nu stiu cat va ajuta da nici nu cred ca strica...
Este o idee buna si in ajutorul doamnei dar aceasta contestatie va fi analiza tot de juristul ITM sau de seful sau si rar ei dau raspunsuri prin care revin asupra spetei sau contrazic opinia angajatului din subordine. Stiti cum este, corb la corb nu isi scoate ochii....

Oricum, speta doamnei e mult prea complexa pt nivelul de competenta al unui jurist al autoritatii, aici doar avocatii obisnuiti cu jurisprudenta din domeniu ii pot da un sfat corect si complet, caci judecatorii analizeaza intr-un context juridic mult mai larg decat OUG-ul respectiv.

Alte discuții în legătură

Angajatorul m-a dat afara ca sunt insarcinata Cric_v Cric_v Buna ziua, Am inceput ctr de munca pe data de 19 aug. Apoi am aflat saptamana trecuta, pe 20.09 ca sunt insarcinata si mi-am luat adeverinta de la medicul ... (vezi toată discuția)
Notificare preaviz desi sunt in 14 saptamani de sarcina liveomars liveomars Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in 3 iunie mi-am anuntat angajatorul ca sunt gravida in 6 sapt,cf legii 96/2003,la care am atasat actul eliberat de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba in caz de sarcina laura-ioana laura-ioana Buna, va rog sa ma ajutati: cum poate fi protejata o gravida in perioada de proba a unui CIM incheiat pe perioada nedeterminata, in situatia in care ... (vezi toată discuția)