avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eliminare clauza de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eliminare clauza de uzufruct

Buna ziua,

Care este procedura de scoatere sau eliminare a clauzei de uzufruct (degrevare de sarcini) de pe un imobil, daca uzufructuarii sunt de acord?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: florinnicu , utilizator 13:11, 7 Mai 2023
OK, acum inteleg... am sa caut in legislatie, dar nu cred ca e in regula sa luam de bun un fapt doar daca ni se intampla asa ceva... Imi parea mie ciudat!
Am intalnit notar care mi-a spus ca nu poate autentificat un contract cu 3 parti, ca un contract are numai 2 parti maxim!!! =D> In mod clar ca nu am renuntat la contract si l-am autentificat!
Ca unii sufla si-n iaurt pentru ca nu-i costa, trimitandu-ne dupa cai verzi... nu inseamna ca au si temei juridic pentru toti caii aia!

Am revenit in completari: Conform 113 Cod procedura fiscala, numai pentru instrainari de drepturi de proprietate (nu si de dezmembraminte) se cere certificat fiscal. In plus, el se elibereaza numai pentru titularul dreptului, nu se elibereaza altei persoane.
Daca am un drept de uzufruct si plec in strainataturi cu gandul sa nu ma mai intorc, existenta unui astfel de drept imi poate crea probleme, in sensul ca eu trebuie sa ma ingrijesc de imobil ca un bun proprietar. Lasandu-l abandonat nu prea inseamna comportament de bun proprietar, asa incat ma pot trezi cu el uzucapat si ca raspund pentru asta...
Daca vreau sa renunt la drept si nudul proprietar nu e de gasit sau poate ca e mama nudul proprietar si vrea sa ma tina legata de ea? Nu pot renunta ca nu vine ea cu certificatul ei, care nu are nicio legatura cu mine si cu dreptul meu?
Nu m-am uitat si in normele notariale, dar e ciudat sa fie asa... Sa foiu obligat sa-mi mentin un drept pe care nu-l vreau...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Buna ziua . daca persoana care are uzufruct are varsta de 73 ani , se poate face un contract de cesiune de repturi ? sau este nevoie si de certificat IML ? .
Am inteles ca dupa o anumita varsta este greu acest proces .
Va multumesc !

MIHAI GRIGORE a scris:

Procedura este tot notariala ca si in cazul actului initial. Se face un contract de cesiune de drepturi -- in cazul dvs uzufructuarii cesioneaza dreptul de uzufruct viager catre proprietarul imobilului.B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donaþie AlanWolfe AlanWolfe În 2004 soţia a primit de la părinţi un imobil printr-un act de donaţie (nudă proprietare cu uzviager, aşa a vrut soţia pentru liniştea lor). Acum ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager georgy_wst georgy_wst Buna ziua! As dori sa cumpar un imobil, insa socrul proprietarului detine drept de uzufruct viager. Proprietarul mi-a spus ca va radia acest uzufruct insa ... (vezi toată discuția)
Am o problema majora ememe ememe am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa ... (vezi toată discuția)