avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contravenție completat ilizibil. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contravenție completat ilizibil. Care sunt costurile contestației, și ce șanse de câștig credeți că am?

Buna seara.In decursul zilei de 12 10 2018,am primit o amendă rutieră de aprox 145 ron.Contraventia se refera la faptul că eu,în orașul Cazanesti ,Ialomița,nu aveam farurile aprinse,ora fiind aprox 16.30.Am plătit aceasta amendă mizerabilă,dar doresc sa contest acest lucru.Agentul resp era cel putin analfabet-eu personal nu inteleg nimic din ce a scris in acel proces verbal.Doresc ,sa mi se spuna care ar fi costurile acestei contestari a convenției,si ce șanse de castig am.Multumes pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singurele texte pe care trebuie sa le descifrati in PV sunt:
1. Locul unde "s-a savirsit" fapta, daca a trecut Cazanesti aveti ce contesta.
2. Articolul de la rubrica "Fapta savirsita este prevazuta de art." si aici ar trebui sa fie art.44 alin(1) OUG195/2002. Nu reiese din articol ca drumurile nationale cu E se termina in localitate, dar acest lucru poate fi demonstrat printr-o adresa catre primarie, sau existenta vreunei placute indicatoare in Cazanesti, cu denumirea strazii: "Calea Bucuresti" sau "Soseaua Bucuresti" . Asa apare pe Google Maps.
Obligativitatea de a avea luminile de intilnire aprinse si in localitate apare doar la art. 114 din HG1391/2006:
Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
........................................
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
....................................................................
Aveti ora consemnata in PV de contraventie si deci puteti demonstra ca erati la o ora cu iluminat suficient. Daca politia are alta versiune, ca nu era iluminat suficient, s-o dovedeasca.
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
latka, utilizator
latka a scris:


2. Articolul de la rubrica "Fapta savirsita este prevazuta de art." si aici ar trebui sa fie art.44 alin(1) OUG195/2002.
Obligativitatea de a avea luminile de intilnire aprinse si in localitate apare doar la art. 114 din HG1391/2006:


V-ati oprit la alin. (1), in fapt este vorba de alin. (2)! :)
Articolul 44-OUG 195/2002
(2) În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Cum nu se precizeaza interior/exterior localitate se intelege ca luminile de intalnire trebuie sa ramana aprinse indiferent ca vechiculul se afla in interiorul/exteriorul localitatii..

Am trecut de nenumarate ori prin Cazanesti inainte sa se contruiasca A2.
Localitatea se afla intre Urziceni si Slobozia, drumul este DN2A / E60.

Niciun drum nu isi schimba categoria cand trece printr-o localitate, daca intra DN/E, in localitate este tot DN/E iar dupa iesire tot DN/E ramane, nu se transforma in DJ in interiorul localitatii pe motiv ca localitatea se afla intr-un judet.

Numai daca fapta s-a savarsit in interiorul localitatii pe o strada adiacenta soselei care traverseaza localitatea ar exista sanse de castig.

Faptul ca nu este trecut locul de munca in pv nu are absolut nicio relevanta, este o eroare materiala, daca soferul este asistat social ce loc de munca se trece, la "taiat frunze"?

@PAUL777, faptul ca era soare si purtati ochelari de soare este tocmai motivul pentru care legislatia prevede aprinderea luminilor de intalnire in timpul zilei, luminile sunt pentru cei pe care ii intalniti si nu ca sa va orbeasca pe dvs., nu "bat" in habitaclu!

Daca dvs. nu intelgeti scrisul agentului nu este o problema, poate judecatorul il va intelege, ganditi-va ca toata lumea se plange de scrisul medicilor, daca primiti o reteta cu un scris indescifrabil, ce faceti, o contestati? nu, va duceti la farmacist care o va descifra, asa va duceti si dvs la un avocat sau un judecator sa o descifreze.

In orice caz, dvs sunteti cel mai in masura sa ne clarificati, daca erati in trecere, pe drumul principal care traverseaza localitatea sau erati pe un drum adiacent, perpendicular pe drumul principal. Astfel veti cunoaste daca aveti sau nu sanse in castigarea contestatiei, Veti pierde pe langa cei 20 lei ptr timbrul judiciar si banii consumati pentru drumurile la Slobozia, unde se afla judecatoria in circumscriptia careia sa afla Cazanesti, si banii pentru avocat.
145+20+500 av+ (benzina domiciliu - Slobozia)
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
cyan, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Competențe polițist: în ce bază poate încadra deficiențele unei mașini în normele rar? Mircea Muntean Mircea Muntean Ce părere aveți cine are competenta sa stabilească ce tip de defecțiune are automobilul având în vedere ca în normele rar sunt 3 tipuri de deficiente ... (vezi toată discuția)
Drumuri nationale/europene in interiorul localitatilor? ionelazibi_94 ionelazibi_94 am fost oprit de politie si mi-a fost intocmit pv de contraventie pentru ca circulam cu luminile stinse si nu aveam nici rovinieta.ma aflam in interiorul ... (vezi toată discuția)
Codul rutier - folosire faza de intalnire valsib valsib Buna ziua am o nelamurire faza de intilnire se foloseste pe timp de zi pe autostrazi,drumuri nationale europene,(si nationale?) deci si pe cele nationale ... (vezi toată discuția)