avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarii apartamentelor cu centrale termice (24 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarii apartamentelor cu centrale termice (24 din 27 de apartamente) nu mai vor să achite apa caldă care trece prin țevi. Există un articol de lege în care scrie că nu sunt obligați?

Buna ziua,
Un art. de lege sau o prevedere in care sa ie specificat faptul ca ap cu centrale termice nu sunt obligate sa plateasca apa calda care trece prin tevile pe care nu le putem scoate tocmai din cauza celor care au ramas la incalzirea centralizata? Tin sa precizez ca suntem 27 de apartamente, din care 24 sunt cu centrale termice, iar acum majoritatea au spus ca nu mai sunt de acord ca ei sa plateasca 20-30 de lei pentru cele 3 ap .
Va rog sa ma ajutati ca sa putem lamurii proprietarii.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:26, 7 Decembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata d-na Gradinaru,

Nu sunt de acord, solutia este simpla si usor de pus in opera.
Nu se pierd din suprafata camerei decat 144 cm2 si nu este necesara strapungerea dalei pt a realiza izolatia.
Dala in sine si sistemul de strapungere constituie un bun izolant termic datorita simplului fapt ca nu exista contact intim intre ea si coloana (intre coloana si beton se va stabili un triplu transfer termic: coloana=>aer=>tub PVC de strapungere de dala (rezervare de spatiu de trecere al coloanei)=> betonul dalei).
Dpdv practic coloana va fi izolata strict pe inaltimea camerelor parcurse de catre coloane, nu prin izolatie in forma de tub din spuma de polietilena cum propus mai sus ci printr-un sistem de izolatie compus din polistiren expandat acoperit de o placa de rigips de 10mm grosime (se creeaza astfel un colt proeminent care in plus faciliteaza curatirea camerei, am avut intotdeauna dificultati sa bag aspiratorul dupa tevi).
Dpdv acustic, aerul situat intre coloana si tubul PVC de rezervare de spatiu de trecere al coloanei reprezinta mediul care permite transmisia undelor acustice, deci izoland acest spatiu de aer intre cele 2 etaje veti obtine si o ameliorare a confortului acustic.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
AnghelAnaGeorgiana a scris:

Nu mai dorim sa plătim, pentru ca nu ne folosim, nu putem tăia țevile pentru ca avem un apartament la etajul 1 și unul la 5 ( coloane cu 2 camere ) care încă e racordat la RADET, iar celalalt apartament e la 4 camere la etajul 5, deci nu putem tăia țevile, practic nu ne încălzește cu nimic, iar cei racordați la RADET nu îmi plătesc cota parte la gazele consumate, și eu pot presupune ca prin tavan, respectiv pardoseala ii încălzesc.
Deci nu putem face A.G. pentru a nu mai plăti ?

Nu puteți, legal vorbind, să fiți exonerată de la plata consumului comun de căldură, deoarece conductele orizontale (din subsolul blocului) și cele verticale sunt în PROPRIETATE COMUNĂ, așa cum se procedează cu conductele de apă și de gaze.
Pentru a fi și mai explicit, vedeți dovada că Legea era clară, citind această somație trimisă de cei de la C.E.T. Brăila, șefilor ilegaliști ai Asociației noastre, prin 2008-2009, care au încălcat mai ales Legea nr. 325/2006, art. 38, alin. 2, care e extrem de explicit: „Proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip Condominiu, care sunt deconectate de la rețeaua de alimentare cu energie termică, plătesc o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spațiilor aflate în proprietate indiviză, proporțională cu cota indiviză.” - [ link extern ]
Chiar eu am proces intentat în Iunie 2014 de către șefii penali ai celebrei A.P.71 din Brăila, care au refuzat să calculeze facturile pe cota-parte indiviză comună conform următoarelor legi și articole de legi (am fost 5 proprietari din blocul nostru care am fost discriminați și păgubiți, prin refuzul impostorilor de a calcula totul conform legislației din domeniul Utilităților Publice): Legea nr.325/2006 (Art.38 alin.2, Art.29, Art.30, Art.2 alin.2), Ordinul A.N.R.S.C. nr.343/2010 (Art.2, 9, 12, 46, 47), Ordinul A.N.R.S.C. nr.483/2008 (Art.7 alin.1, 2, 12, Art.8, Art.10 alin.2), Legea nr.230/2007 (Art.14, Art.48) și H.G. nr.1588/2007 (Art.12 punctul B, litera h, Art.32 alin.2+3, Art.52 alin.1+4, Art.42 alin.1+2, Art.44 și 45), Noul Cod Civil (Art.649 - Proprietatea Comună) și chiar înfăptuind fapte penale de Înșelăciune, Delapidare și Abuz (Neglijență) în Serviciu, mai ales că până și C.E.T.-ul a recunoscut erorile de calcul, stornând în August 2015 aproape 65% din acele facturi aberante puse în mod ilegal nouă, celor 5 proprietari din Bl.C1, pentru căldura de la C.E.T. LA DOSAR EXISTĂ ACEASTĂ PROBĂ CLARĂ CĂ NOI AM FOST PĂGUBIȚI. APLICÂND LEGISLAȚIA DIN DOMENIU, INSTANȚA NU POATE TRECE PESTE ACESTE ASPECTE ȘI TREBUIE SĂ CEARĂ RE-CALCULAREA SUMELOR (refacerea Expertizei Contabile), STABILIND ADEVĂRUL CONTABIL (cerem și scăderea celorlalte facturi pentru Utilități, imposibil să existe din punct de vedere tehnic și contestate de noi de zeci de ori, Contestații la care nu s-a răspuns deloc de către „șefii“ A.P.71, iar la 95% dintre ele, încălcând H.G. nr.1588/2007, art.12, lit.A, pct. d, dar și c) !
2 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar vai, cat patos! Cati termeni juridici! Cate cuvinte cu scrise cu lietere mari! Prin cate procese ati fost purtat si ati purtat pentru adevar! Sunteti cumva un zeu? Sau macar semizeu?
Celebra AP 71? De unde? Din Braila? Celebra unde? In cartierul d-voastra? Sau se preda deja despre ea la istorie la scoala/facultate? Sau e un caz celebru in justitie dupa care se judeca alte cazuri?
Reveniti va rog cu picioarele pe pamant!
Vedeti formulele de calcul privind repartizarea costurilor cu energia termica din ord. ANRSC (acum ANRE), cred ca 343/2010.
Nu este mult 20-30 de lei pe luna.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastra ati facut modificari intr-un bloc care a fost proiectat sa fie incalzit centralizat, cu distributie pe verticala. Ati cunoscut acest lucru de la inceput. Daca doriti sa ramaneti in acel bloc si nu sa va mutati in alt bloc, nou, proiectat si construit altfel, nu este logic sa puteti obliga alti locatari, fie ei si in minoritate, nici sa renunte la incalzirea centralizata, nici sa suporte singuri pierderile de caldura nu numai prin tevile care strabat apartamentele, dar eventual si prin tevile din subsolul blocului. Nu sunteti dvs. de vina pt. acele pierderi (ci furnizorii de energie termica), dar nici locatarii ramasi la RADET. Centrala individuala de apartament nu este o optiune avantajoasa pt. oricine. De ex. un batran care locuieste singur, care vede/va vedea mai putin bine, se deplaseaza greu si multe altele se descurca mult mai bine cu sist. centralizat de incalzire, decat cu o centrala termica,

Alte discuții în legătură

Plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament codreanud codreanud cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli comune de incalzire alexandrudragos13 alexandrudragos13 Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu: - subsolul tehnic transformat in spatiu comercial - parter si mezanin spatiu comercial (din ... (vezi toată discuția)