avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarii apartamentelor cu centrale termice (24 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarii apartamentelor cu centrale termice (24 din 27 de apartamente) nu mai vor să achite apa caldă care trece prin țevi. Există un articol de lege în care scrie că nu sunt obligați?

Buna ziua,
Un art. de lege sau o prevedere in care sa ie specificat faptul ca ap cu centrale termice nu sunt obligate sa plateasca apa calda care trece prin tevile pe care nu le putem scoate tocmai din cauza celor care au ramas la incalzirea centralizata? Tin sa precizez ca suntem 27 de apartamente, din care 24 sunt cu centrale termice, iar acum majoritatea au spus ca nu mai sunt de acord ca ei sa plateasca 20-30 de lei pentru cele 3 ap .
Va rog sa ma ajutati ca sa putem lamurii proprietarii.
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 12:26, 7 Decembrie 2018


Marga G. a scris:


Si eu ma intreb ce se poate face, legal, pentru ca termoficarile care mai exista sa fie aduse la nivelul de eficienta al celor din tarile dezvoltate care folosesc incalzirea centralizata si ce se poate face, tot corect din punct de vedere juridic, pentru recuperarea rapida a restantelor acumulate de cetateni, cu protejarea, prin norme suple si corecte, a persoanelor defavorizate.
Am citit un articol despre termoficarea din Oradea. Acolo se pare ca e OK.

Doamna ati ramas cu o iluzie a unui sistem centralizat super eficient si sigur. Tendinta actuala e eficientizarea caselor in care locuim, nu a sistemelor centralizate, in acelasi timp cu folosirea alternativa a mai multor surse de incalzire (si nu numai, ci si de alimentare cu energie electrica) a aceleiasi locuinte. E greu de gestionat in comun un sistem si de repartizat si masurat individual felia fiecaruia. Mai ales din punct de vedere juridic. Blocurile noastre au fost construite dupa alte conceptii, asa ca nu puteti compara cu locuintele occidentale si sistemele lor de incalzire relativ centralizate (pot fi comune pe o arie mica, gen ansamblu de locuinte). Nu mai credeti in povestile cu termoficarea cea buna si lupul (CT-individuala) cel rau. Ginditi-va citi kilometri de conducte sunt de intretinut in cazul unui sistem centralizat si cit de simplu este cu o centrala termica individuala. Pe care o porniti cind doriti, cum doriti, (atit pentru caldura, cit si pentru apa calda) nu dupa cum decide altcineva, care stie mai bine necesitatile dvs.

Din punctul meu de vedere astept ziua in care centralele electrice (individuale) sa devina cam la fel de economice ca cele pe gaz, deocamdata sunt de doua ori mai "cheltuitoare".
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere tehnic tevile cu agent termic care trec prin apartamentele debransate de la sistemul centralizat de incalzire radiaza caldura contribuind la o usoara incalzire a apartamentelor prin care trec. Consider ca aceasta incalzire suplimentara este infima, dar constituie un motv de discutie..
Se pune problema cum se determina cantitatea de caldura cedata de tevile care trec prin apartamentele debransate.. proprietarii apartamentelor care s-au debransat ar trebui sa fie obligati la plata cantitatii de caldura pe care o primesc de la tevile in discutie si nu suma fixa.
Cantitatea de caldura cedeata de tevi este functie de mai multi factori .
In primul rand trebuie avut in vedere temperatura apei din teava. La primul nivel al blocului agentul termic are temperatura cea mai mare si poate ceda cea mai mare canttate de caldura.. La ultimul nivel al blocului temperatura agentului termic este cea mai mica si poate ceda o cantiate mai mica de caldura.
In al doilea rand, cantitatea de caldura cedata depinde de diferenta de temperatura dintre temperatura agentului termic (tevii prin care circula) si temperatura din camera. Nu puteti obliga locatarii blocului sa adopte acelas regim termic in apartamente.
Mai sunt si alti factori care influenteaza cantitatea de caldura radiata asupra carora nu ma voi opri, dar si acestea sunt la fel de necuantificabili ca si cele doua precizate mai inainte.
Inaintea inceperii actiunii de debransare a apartamentelor de la sistemul centralizat tevile in discutie existau si incalzeau suplimentar toate aparamentele, in afara caldurii radiate de calorifere.Cum se facea departajarea pe apartamente a acestei incalzri suplimentare?
Nu vad rezolvata problema decat prin debransarea intreglui bloc de la sistemul centralzat de incalzire.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament codreanud codreanud cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli comune de incalzire alexandrudragos13 alexandrudragos13 Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu: - subsolul tehnic transformat in spatiu comercial - parter si mezanin spatiu comercial (din ... (vezi toată discuția)