avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am semnalizat intenția de a vira la stânga și, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am semnalizat intenția de a vira la stânga și, deși m-am asigurat, am fost lovită de o mașină pe care am observat-o prea târziu. Am sunat la 112 dar tot eu am fost considerată vinovată, prin urmare vreau să contest procesul verbal. Ce șanse de câștig am?

Considerați că aș putea obține câștig de cauză în situația pe care o voi expune mai jos?
Circulam pe un drum național, în direcția A-B, pe raza localității C, la volanul mașinii marca VW. Intenționam să virez la stânga pentru a părăsi carosabilul și pentru a întoarce, ulterior, în afara lui. Am semnalizat această intenție cu cel puțin 50 de metri înainte, m-am asigurat că de pe contrasens nu se apropie niciun autovehicul, apoi m-am asigurat că nu există niciun autovehicul intrat în depășire, precum și asupra faptului că niciunul dintre conducătorii autovehiculelor din spate nu și-a manifestat intenția de a întreprinde o asemenea acțiune, apoi am început manevra de virare. Autoveiculul aflat în spatele meu, al cărui număr de înmatriculare nu l-am reținut, a oprit pentru a-mi permite manevra, însă, în timp ce eu viram, autovehiculul aflat în spatele celui care mi-a permis manevra, a intrat în depășire, fără a-și manifesta anterior aceasta intenție. Eram ieșită puțin de pe sensul meu de mers și, în momentul în care l-am observat, era deja extrem de aproape, am frânat, dar, după spusele martorului, mașina nu a oprit instantaneu, intrând, astfel, în coliziune cu autovehiculul marca Audi. Presupun că, în momentul în care m-a observat, conducătorul autoturismului Audi a virat puțin stânga, manevră care explică faptul că a reușit să mă evite cu partea din față, acroșând autoturismul marca VW, la a cărui volan mă aflam, cu partea din spate, zona roții, în partea laterală din fată, stânga. Dacă nu apucam să frânez, probabil m-ar fi surprins în plin cu partea din față. Martorul nu a observat de unde a apărut mașina Audi, dar a specificat faptul că avea viteză foarte mare. După momentul impactului, mașina marca Audi a mai parcurs aproximativ 3-4m, s-a îndreptat puțin în partea dreaptă, probalil conducătorul a virat dreapta pentru a evita ieșirea de pe carosabil, apoi a început să se rotească în sens opus acelor de ceasornic. Accidentul nu s-a soldat cu victime.
Deoarece niciunul dintre conducători nu și-a asumat vinovăția, am apelat 112, apoi a fost trimis la fața locului un echipaj de poliție. Organele de poliție nu au luat în considerare mărturia mea și nu au acceptat nici mărturia unuia dintre martorii care au observat momentul impactului, motivându-și decizia prin faptul că zonele în care sunt situate loviturile produse sunt doveditoare (deși le-am adus la cunoștință faptul că am frânat, faptul că mașina Audi se deplasa cu viteză mare, probabil peste limita legală stabilită în interiorul localităților, precum și încălcarea art.118, alin. 1 a, întrucât nu am observat semnalizarea unei intenții de depășire), confirmând, astfel, cele susținute decelălalt conducător, însă fără a face o schiță a accidentului sau măsurători. Prin urmare, am fost considerată vinovată total de producerea accidentului și am fost sancționată cu avertisment, 3 puncte de penalizare, conform art.108/b din OUG 195/2002, revenindu-mi, totodată, obligația de a înmâna copie după polița mea de asigurare, în scopul acoperirii daunelor suferite de autoturismul Audi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:28, 15 Ianuarie 2019
Ambra, referitor la ,,Pai ce ati fi vrut sa faca un conducator auto care are in fata sa o masina care opreste? nu sa-l depaseasca", parerea mea este ca ar fi trebuit sa reduca viteza si sa cerceteze motivul pentru care a oprit, adica, sa cerceteze daca exista un obstacol:o alta masina, un pieton.... Daca masina din fata a oprit pentru a evita un pieton care traverseaza neregulamentar? Te bagi in depasire, nu? Daca traverseaza neregulamentar, n-are dreptul la viata! Apoi, in ceea ce priveste: ,,Cam cum vedeti dumneavoastra posibilitatea ca cineva sa va acroseze cu partea din spate a masinii partea din fata a masinii dumneavoastra?", am explicat cum si am mentionat ca este o presupunere. Daca stiam exact cum s-a intamplat, nu mai presupuneam. In cele din urmă, referitor la: ,,Daca nu ati obsevat, nu insemna automat ca nu a semnalizat. Poate sa insemne numai ca nu ati fost suficient de atent." nici nu am afirmat asta. In plus, am scris pe acest forum in speranta ca voi primi niste raspunsuri pertinente, juste, care sa ma ajute sa lamuresc situatia, de la niste oameni care se pricep la acest domeniu, buni cunoscatori ai legii, care, eventual, au intampinat asemenea situatii, nu doresc neaparat raspunsuri care sa-mi sustina cauza. Daca aveam nevoie de niste simple comentarii pe text, scriam pe un alt site. Oricum, mulțumesc pentru intenție. :)
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
alinamaria03, utilizator
M-ar interesa, daca ma puteti ajuta, cazuri concrete. De exemplu:[ link extern ] /
Draga mea, îmi pare rau pentru ce ți s-a întâmplat. Nu este părerea mea, este sigur certitudine. Vrei să te convingi? Ok, sigur nu ai câștig de cauză în această speță. Și dacă te lovea "în plin" tot tu erai de vina. Poți considera o experiență și mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost o tragedie.
De ținut minte, orice manevră de schimbare a cursului drept și rectiliniu, implică o atenție deosebită a celui care execută manevra
Singura sansa de castig pe care o aveti este doar daca conducatorul celuilalt autovehicul a depasit pe linie continua. Dvs ca sofer aveti obligatia de a va asigura la orice schimbare a directie de mers, cu semnalizare sau fara. Faptul ca un martor masoara din ochi si spune ca a avut viteza este irelevant. Uitati-va dvs la masinile de pe strafa si incer ati sa le apreciati viteza, in asa fel incat sa o puteti sustine in instanta.
Art. 45 OUG 195/2002:,,(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă."
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
alinamaria03, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Culpă comună? vă rog un răspuns Veduard29 Veduard29 Bună ziua! Am avut un accident acum câteva zile care s-a întâmplat așa: Mergeam pe sensul meu de mers, având o mașină în fața mea pe un drum ... (vezi toată discuția)