avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am semnalizat intenția de a vira la stânga și, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am semnalizat intenția de a vira la stânga și, deși m-am asigurat, am fost lovită de o mașină pe care am observat-o prea târziu. Am sunat la 112 dar tot eu am fost considerată vinovată, prin urmare vreau să contest procesul verbal. Ce șanse de câștig am?

Considerați că aș putea obține câștig de cauză în situația pe care o voi expune mai jos?
Circulam pe un drum național, în direcția A-B, pe raza localității C, la volanul mașinii marca VW. Intenționam să virez la stânga pentru a părăsi carosabilul și pentru a întoarce, ulterior, în afara lui. Am semnalizat această intenție cu cel puțin 50 de metri înainte, m-am asigurat că de pe contrasens nu se apropie niciun autovehicul, apoi m-am asigurat că nu există niciun autovehicul intrat în depășire, precum și asupra faptului că niciunul dintre conducătorii autovehiculelor din spate nu și-a manifestat intenția de a întreprinde o asemenea acțiune, apoi am început manevra de virare. Autoveiculul aflat în spatele meu, al cărui număr de înmatriculare nu l-am reținut, a oprit pentru a-mi permite manevra, însă, în timp ce eu viram, autovehiculul aflat în spatele celui care mi-a permis manevra, a intrat în depășire, fără a-și manifesta anterior aceasta intenție. Eram ieșită puțin de pe sensul meu de mers și, în momentul în care l-am observat, era deja extrem de aproape, am frânat, dar, după spusele martorului, mașina nu a oprit instantaneu, intrând, astfel, în coliziune cu autovehiculul marca Audi. Presupun că, în momentul în care m-a observat, conducătorul autoturismului Audi a virat puțin stânga, manevră care explică faptul că a reușit să mă evite cu partea din față, acroșând autoturismul marca VW, la a cărui volan mă aflam, cu partea din spate, zona roții, în partea laterală din fată, stânga. Dacă nu apucam să frânez, probabil m-ar fi surprins în plin cu partea din față. Martorul nu a observat de unde a apărut mașina Audi, dar a specificat faptul că avea viteză foarte mare. După momentul impactului, mașina marca Audi a mai parcurs aproximativ 3-4m, s-a îndreptat puțin în partea dreaptă, probalil conducătorul a virat dreapta pentru a evita ieșirea de pe carosabil, apoi a început să se rotească în sens opus acelor de ceasornic. Accidentul nu s-a soldat cu victime.
Deoarece niciunul dintre conducători nu și-a asumat vinovăția, am apelat 112, apoi a fost trimis la fața locului un echipaj de poliție. Organele de poliție nu au luat în considerare mărturia mea și nu au acceptat nici mărturia unuia dintre martorii care au observat momentul impactului, motivându-și decizia prin faptul că zonele în care sunt situate loviturile produse sunt doveditoare (deși le-am adus la cunoștință faptul că am frânat, faptul că mașina Audi se deplasa cu viteză mare, probabil peste limita legală stabilită în interiorul localităților, precum și încălcarea art.118, alin. 1 a, întrucât nu am observat semnalizarea unei intenții de depășire), confirmând, astfel, cele susținute decelălalt conducător, însă fără a face o schiță a accidentului sau măsurători. Prin urmare, am fost considerată vinovată total de producerea accidentului și am fost sancționată cu avertisment, 3 puncte de penalizare, conform art.108/b din OUG 195/2002, revenindu-mi, totodată, obligația de a înmâna copie după polița mea de asigurare, în scopul acoperirii daunelor suferite de autoturismul Audi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:28, 15 Ianuarie 2019
In cazul in care depasirea celui cu Audi a fost facuta regulamentar, sunteti de vina pentru ca nu v-ati asigurat indeajuns. Daca depasirea era pe linie continua, accidentul era din culpa comuna .
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2019
Radu70, utilizator
Buna ziua.

Sanse ???

MINIME !!!
Daca ar fi fost linie continua, nici virajul la stanga n-ar fi fost permis.

ionescumarian a scris:

Singura sansa de castig pe care o aveti este doar daca conducatorul celuilalt autovehicul a depasit pe linie continua.

Daca "... am fost lovită de o mașină pe care am observat-o prea târziu ...", despre ce facem vorbire ???
A fost prea tarziu !!!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a afirmat că dacă marcajul longitidinal ar fi fost o linie continuă culpa ar fi fost comună. Vă rog, stimați colegi de forum, să-mi răspundeți la o întrebare. Cum reușește o linie continuă să transfere jumătate din vinovăție de la un conducător auto la celălalt?. Trecerea peste linia continuă nu are nicio influență asupra dinamicii producerii accidentului. Această faptă este o contravenție și trebuie tratată ca atare. Problema este care dintre cei doi conducători auto a văzut că celălalt autovehicul era angajat în depășire și a ignorat acest fapt. Cu siguranță că se va dispune efectuarea unei expertize judiciare, dar lipsesc foarte multe elemente necesare stabilirii vitezelor celor două autoturisme și a dinamicii producerii accidentului.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Culpă comună? vă rog un răspuns Veduard29 Veduard29 Bună ziua! Am avut un accident acum câteva zile care s-a întâmplat așa: Mergeam pe sensul meu de mers, având o mașină în fața mea pe un drum ... (vezi toată discuția)