referitor la legea 329/2009 am primit din partea angajatorului o nota scrisa prin care ni se ofera 2 alternative:1.concediu fara plata 3 zile in luna noiembrie si 3 zile in decembrie.
2.venit la lucru si diminuarea cu 15% a salarului.
art.10 alin4 precizeaza la un momendat ca nr.de zile sanu fie mai mult de 4 intr-o luna,iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul de 15.5%.
Asta inseamna ca stam acasa sini se reduce salarul cu maxim 15.5% sau cum vrea angajatorul nostru venim la lucru si ne taie 15%din salar.
angajatorul nostru in nota trimisa spune :3 zile libere fara plata venit la lucru sau venit la lucru si reducerea salarului cu 15%.Eu din lege inteleg ca daca stai acasa nu are voie sa ti se reduca salarul cu mai mult de15%.Cum e?
daca mergem la lucru si ne taie 15% IEsim mai in dezavantaj decit daca nu luambani pe 3zile care le stam acasa.Iar statul acasa e imposibil deoarece sunt as. medical intr-o Unitate Medico-Sociala
Legea prevede foarte clar si nota angajatorului este foarte clara:
2 variante:
1. concediu fara plata = stati acasa si nu primiti nici un ban
2. mergeti sa serviciu si pentru aceste zile veti primi cu 15% mai putin decat pentru o zi obisnuita.
Alegerea este a dvs. ori stati acasa si nu luati nici un leu, ori munciti pe bani mai putini decat de obicei pentru aceste zile.
buna ziua. va rog!! am nevoie de un sfat din nou
am fost convocati la sedinta unde ni s-a adus oficial la cunostinta ca ne vom lua patru zile libere neplatite, in baza unei decizii date de director care suna cam asa:"
1. Conform Legii Nr. 329 / 2009, privind masurile de reducere a cheltuielilor de personal din sistemul bugetar, incepand cu data de 17.11.2009 se reduce programul de lucru pentru toti salariatii dupa cum urmeaza:
- pentru luna noiembrie se acorda cate patru zile de concediu fara plata;
- pentru luna decembrie in perioada 02-23.12.2009, programul de lucru va fi de 6 ore pe zi, de regula intre ora 08.00 – 14.30;
- in cadrul sectiilor sau serviciilor, in aceasta perioada se va asigura continuitatea astfel incat sa nu afecteze buna desfasurare a obiectului si scopului institutiei
- fiecare salariat isi va exprima in scris optiunea privind noul program de lucru;
2. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei decizii se însărcinează:
a) dirsectorul coordonator adjunct
b) serviciul contabilitate
3. Prezenta se comunică tuturor salariatilor care vor lua la cunostiinta pe baza de semnatura conform anexei, in cadrul sedintei de lucru care va avea loc in data de 17.11.2009, ora 10.00." dupa care iurmeaza anexa cu semnaturile si planificarea zilelor libere
urma sa ma conformez, dar am fost informata ca zilele libere vor fi doar pe hartie, si ca oricum o sa vin la lucru, deoarece aceeasi lege spune ca trebuie sa se asigure continuitatea...
acum nu mai stiu ce sa fac..bani sa-i dau in judecata daca vin la lucru si nu sunt platita nu am, pentru ca cu aplicarea de 15% salariul meu va fi in jur de 450 ron.
daca imi iau totusi liber desi directorul doreste sa vin la lucru chiar daca nu voi fi platita, si mi se va spune ca respectiva hartie a fost doar de forma, legal mi se poate face ceva?
in timpul anului cand plec in concediu legal exista o persoana care imi tine locul, iar cand pleaca ea, ii tin eu locul