avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

referitor la legea 329/2009 am primit din partea angajatorului o nota scrisa prin care ni se ofera 2 alternative:1.concediu fara plata 3 zile in luna noiembrie si 3 zile in decembrie.
2.venit la lucru si diminuarea cu 15% a salarului.
art.10 alin4 precizeaza la un momendat ca nr.de zile sanu fie mai mult de 4 intr-o luna,iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul de 15.5%.
Asta inseamna ca stam acasa sini se reduce salarul cu maxim 15.5% sau cum vrea angajatorul nostru venim la lucru si ne taie 15%din salar.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 09:04, 20 Noiembrie 2009
dana radu a scris:
baza legala nu ar avea sa ne duca nici acum la servici.In directiva primita se precizeaza ca vom fi pontati cu ore suplimentare neplatite iar pentru acestea vom primi libere anul viitor.

In Codul Muncii la articolul 111 scrie ca (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Eu sunt curios cum sunt aceste ore suplimentare neplatite , avand in vedere ca in Codul Muncii scrie la articolul 119 (1) ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia , iar articolul 120 prevede ca :
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Ar fi interesant sa va dea si un exemplu de calcul si de pontare , deoarece in lipsa acestuia eu consider ca dumneavoastra efectuati munca voluntara .
Daca cititi art. 11 din Legea 329/2009 o sa vedeti derogare de la Codul muncii!
intradevar directiva primita se bazeaza pe art.11din legea329/2009,noi muncind sambetele si duminicile avem liber in cursul saptaminii.Pe aceste libere ne-am trecut concediu fara plata ,iar liberele ramase o sa apara ca ore suplimentare in pontaj.
tgeorgiana a scris:
Daca cititi art. 11 din Legea 329/2009 o sa vedeti derogare de la Codul muncii!

Practic prin Legea 329/2009 afost iar modificat Codul Muncii , avand in vedere faptul ca prvederile legii 329/2009 au fost declarate constitutionale .
Buna! sunt noua pe forum si m-am inscris special pentru aceasta problema a mea... Lucrez la un restaurant ca bucatareasa din data de 01.06.2007. Cu toate ca patronul nu imi dadea banii la timp nici mie, nici colegelor mele(am o restanta din luna august a acestui an), am continuat sa merg, pana ieri, cand eu si una dintre colege am aflat(dar nu din partea conducerii) ca ni s-a suspendat contractul de munca, conform art.54 C.M., din 01.07.2009, fara ca noi sa semnam vreun act... Ce am de facut in acest caz?

Alte discuții în legătură

Rog urgent lamurire ContSters23466 ContSters23466 lucrez in sistemul sanitar de stat. menagerul ne-a solicitat sa semnam o varianta pentru reducerea cheltuielilor conform legii 329/2009. nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)
concediu fara plata(legea 329/2009)=penalizari sau mai puþine ore lucrate?! Magda74 Magda74 Vă rog frumos să mă lămuriţi dacă este corect ca pe fluturaşul din luna noiembrie (invatamant) sa-mi treacă cu 26 de ore lucrate mai putin(cu toate ca ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata-hotarare de guvern DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua.Daca sot si sotie sunt bugetari,sunt nevoiti amandoi sa plece in cele 10 zile de concediu fara plata?Multumesc. (vezi toată discuția)