avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca cu probleme

AS DORI UN MIC AJUTOR
AM LUCRAT LA O FIRMA X DIN DECEMBRIE 2006.CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007.S-A MAI OPERAT IN EA O MARIRE DE SALARIU IN FEBRUARIE 2008.ACUM VREAU SA-MI SCHIMB LOCUL DE MUNCA DAR NU MI SE POATE INCHIDE CARTEA DE MUNCA DEOARECE PATRONUL NU A DEPUS STATELE DE PLATA DE ANUL TRECUT.CE POT FACE IN SITUATIA ASTA CA CEI DE ACOLO VOR VREA CARTEA DE MUNCA LA UN MOMENDAT
ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 17 Ianuarie 2010
freeelis a scris:

ctynn a scris:

dati-le sa citeasca art. 298(3) codul muncii :
" Pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca ... "
si art. 34 codul muncii


pana la acea data mai este ceva vreme ... exista posibilitatea sa se schimbe din nou Codul Muncii in aceasta privinta ;)


:yes: totul e posibil ! =D>
ITM refuza sa va incheie carnetul de munca tocmai pentru a-l obliga dumneavoastra pe angajator prin instanta sa depuna statele de plata (ITM da amenzi angajatorilor, nu si in judecata)
Dar nu au dreptul sa nu va incheie carnetul de munca pe motivul ca nu sunt aduse statele de plata tot ce trebuie sa aveti este demisia si decizia de incetare cim de la angajator----sunt obligati in acest fel sa incheie carnetul de munca. Este treaba dumneavoastra sa rezolvati cu angajatorul declaratiile nedepuse si neplatite pentru ca astfel nu aveti dreptul la asigurari de sanatate, la somaj, va afecteaza la pensie, etc. Insistati la ITM sa va incheie cartea de munca pentru ca astfel pierdeti locul de munca nou. Eu va sfatuiesc sa mergeti la directorul ITM si sa discutati cu el. Daca nu rezolvati intocmiti o adresa (inregistrata cu nr in dublu exemplar la secretariatul ITM) in care veti spune ca daca nu se rezolva pb cu carnetul de munca veti fi obligat sa faceti contestatie la Ministerul Muncii.....poate se rezolva....

Dar daca nu aveti nici un act doveditor de incetare cim (demisia si decizia de incetare) nu puteti face altceva decat sa il dati in judecata pe angajator.
Bafta
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
lorelayold76, utilizator
Multumesc din suflet pentru raspuns asta imi vai de mare ajutor voi trimite sesizare la ei
eu am demisa si decizia de incetare a contractului de munca dar nu sunt inregistrate la itm ca nu au vrut sa ni le primeasca daca numai suntem angajati acolo
Adica nu au vrut sa le opereze in carnetul de munca??????
Faceti sesizarea in care veti spune acest lucru si la care atasati copiile acestora.
Nu imi pot da seama ce au in capusorul lor acei angajati de la ITM, daca nu rezolvati cu directorul asa cum am spus atunci faceti sesizare la Ministerul Muncii si o copie a aceseia, cu nr de inregistrare de la Minister, ii dati noului angajator. Si eu am avut un angajat care mi-a adus cartea de munca dupa doi ani pentru ca era in litigiu cu fostul angajator, nu am avut pb nici cu angajatorul meu, nici cu ITM-ul.
Nu are dreptul angajatorul sa te dea afara pe motiv ca nu aduci cartea de munca, toate actele legate de cim se inregistreaza la ITM si fara a avea carnet de munca, numai sa aveti scris motivul lipsei acesteia, atasand instiintarile, sesizarile, raspunsurile solicitarilor dumneavoastra. Aceste piedici (cum este lipsa carnetului de munca) duce la ingradirea dreptului dumneavoastra de a munci ce incalca atat Constitutia cat si Codul Muncii.

Mergeti cu sesizarile pana la Ministru....ar fi bine sa stie cei de la ITM acest lucru poate isi revin si nu risca un control si dati afara pe motiv de neindeplinirea sarcinilor, incalcarea legilor, tocmai acum cand se vor da in somaj anul acesta destul de multi bugetari;)

Poate reusiti sa nu apelati la avocat, chiar daca va dura un an (cum se misca la noi institutiile) sa rezolvati pb, intre timp poate se va renunta la carnete, dar lucrati in liniste si nu cu frica din cauza acestui amarat de carnet.

Multa bafta.



Codul Muncii

Art. 3 - (1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.

(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
lorelayold76, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchidere carte de munca ContSters53045 ContSters53045 Buna ziua, Cat dureaza [b]inchiderea unei carti de munca [/b]de catre ITM? Am inteles ca se duce decizia de catre fostul angajator, iar in functie de ... (vezi toată discuția)
Carte de munca imradu imradu buna ziua.am probleme legate de fostul loc de munca.am incetat activitatea in luna decembrie cu acordul ambelor parti si de atunci tot astept plata salariului ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cartea de munca florin09 florin09 Buna ziua,in decursul unui an am lucrat cu carte de munca la o firma de constructii dar patronul avand prea multe datorii a fugit din tara si ne-a lasat cu ... (vezi toată discuția)