avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deși nu se implică deloc în creșterea fetiței, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deși nu se implică deloc în creșterea fetiței, tatăl evită să dea declarația acord de ieșire din țară de care are nevoie peste câteva luni. Îl pot da în judecată pentru autoritate părintească exclusivă?

Buna Ziua,
Mă numesc Ioana,am 31 de ani și o fetiță de 14 ani in urma unui concubinaj.tatal ei nu i-a plătit pensie alimentara in toți acești ani,a vizitat-o doar o data sau de doua ori pe an.Copilul se tot roagă de el sa îi dea o procura in care ar fi de acord sa o lase să iasă din țară,pentru petrecerea de banchet,care v-a avea loc in Bulgaria peste câteva luni.Pana acum a tot mintit-o că v-a veni să îi dea
procura dar tot găsește motive sa nu vina.Intrebarea mea este daca îl pot da in judecată ptr custodia totală a copilului,să nu mai avem nevoie de procura și cât timp v-a dura un astfel de proces?
Mulțumesc anticipat,aștept un răspuns cât mai curând!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu e temei juridic sa dispuna instanta exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de unul dintre parinti pentru ca celalalt ia anumite decizii privind copilul. Daca dovedeste reaua intentie, premeditare etc., mai vorbim, insa e nevoie de mai mult ca argumentatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati-l in judecata si formulati si plangere penala pentru neplata pensiei. Adunati dovezi ca nu se implica in viata fetei. Solicitati in instanta suplinirea acordului pentru plecarea in strainatate.Sfatuiti-va cu un avocat si cereti aut par exclusiva. Asa sunt unii "tatici": nu platesc pensie, dar au tupeul sa aiba drepturi, acolo unde nu-si indeplinesc obligatiile.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In domeniul dreptului familiei nu iei copilului toate drepturile pentru ca ambii parinti nu-i respecta unul din ele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea parinteasca, zice legea, se exercita EXCLUSIV in beneficiul copilului. Din cele relatate de utilizatoarea, tatal intelege exercitarea aut par prin impiedicarea copilului in a-si exercita dreptul la libera circulatie si a-l impiedica sa beneficieze de intretinere de la ambii parinti.
Ce ar mai ramane din "ansamblu de drepturi si obligatii" pe care tatal le-ar exercita in beneficiul copilului? Raspuns: NIMIC! Doar multe lozinci tip arpcc!
Art. 483

Autoritatea părintească

(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri[/b] care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.

(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.

(3) [b]Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

Dna avocat, raportandu-va la textul de lege, explicati va rog afirmatia dvs, pe care o citez:
nu iei copilului toate drepturile pentru ca ambii parinti nu-i respecta unul din ele.

respectiv:
1. despre care "toate drepturile copilului" vorbiti?
2. care parinte nu respecta unul dintre drepturi
3. care drept e cel nerespectat?

caci dvs afirmati ca in calitatea dvs de avocat va raportati la lege, asa ca va invit sa o aplicati la cele relatate de utilizatoare.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
proastasatului, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.2 din Legea 272/2004 stipulează:
5) În determinarea interesului superior al copilului se au în vedere cel puţin următoarele:
a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;
b) opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;
d) capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament.


În cazul de faţă, am înţeles că tatăl nu a convieţuit cu minora, nu i-a asigurat întreţinerea, pe cale de consecinţă nu i-a asigurat pct. a)
Nu-l interesează dorinţa adolescentei, deci cade şi pct. b
Istoricul copilului arată neglijare totală din partea tatălui faţă de copil, deci nu îndeplineşte nici pct.-ele c şi d, fiindcă punctul e , aici, nici nu există.

Oare în cazul de faţă, prin ce se manifestă autoritatea părintească? Prin refuzul de a semna o declaraţie? Şi unde este interesul superior al minore?!
Mai urmează ca domnul să ceară program de relaţii personale şi, în caz de refuz al domnişoarei de a dormi cu tatăl său, mama să fie penalizată!!!!

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)
Custodie comună teoretic. practic, bătăi de cap pentru ambii părinți. andreeab1 andreeab1 În acte, custodie comună. În practica, tatăl nu mai are si nici nu isi doreste contact cu minorul. Nu plătește pensie alimentara (o suplinesc eu, fără ... (vezi toată discuția)