avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deși nu se implică deloc în creșterea fetiței, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deși nu se implică deloc în creșterea fetiței, tatăl evită să dea declarația acord de ieșire din țară de care are nevoie peste câteva luni. Îl pot da în judecată pentru autoritate părintească exclusivă?

Buna Ziua,
Mă numesc Ioana,am 31 de ani și o fetiță de 14 ani in urma unui concubinaj.tatal ei nu i-a plătit pensie alimentara in toți acești ani,a vizitat-o doar o data sau de doua ori pe an.Copilul se tot roagă de el sa îi dea o procura in care ar fi de acord sa o lase să iasă din țară,pentru petrecerea de banchet,care v-a avea loc in Bulgaria peste câteva luni.Pana acum a tot mintit-o că v-a veni să îi dea
procura dar tot găsește motive sa nu vina.Intrebarea mea este daca îl pot da in judecată ptr custodia totală a copilului,să nu mai avem nevoie de procura și cât timp v-a dura un astfel de proces?
Mulțumesc anticipat,aștept un răspuns cât mai curând!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din fericire, legea vede altfel aceste chestiuni, mai aproape de modul de abordare a psihologilor. Lipsa de intretinerem, de exemplu, e o culpa a celui care nu a prestat-o de buna voie, dar nu e nici un compliment pentru parintele care nu a incercat o executare.
Donrinta copilului nu trebuie sa fie litera de lege, sa tii cont de opinia lui inseamna sa o cunosti si sa te gandesti daca esti de acord cu ea sau nu. In cazul de fata, refuzul inseamna ca stie cam ce vrea copilul.
Uneori, interventia unuia dintre parinti in a-i cere celuilalt un astfel de acord ca si cum ar fi de interes personal poate descuraja mult obtinerea acestuia.
Va rog nu scrieti exagerari de tipul de mai sus cu dormitul cu tatal, ca e departe de situatia de fapt.
Stimată doamnă avocat,
Există un caz, în Craiova, - cazul a fost expus aici, pe site şi e real - un tată a apărut la vârsta de 11(?) ani a copilului, culmea! tocmai fiindcă mama a cerut pensia alimentară şi domnul, în schimb, program de vizitare ce s-a admis, cu preluare. Copilul nu a vrut să plece cu un străin, au urmat toate etapele-consilierea la DGASPC s-a soldat cu traumatizarea copilului, fiindcă cel cu consilierea , neprofesionist, a abuzat psihic copilul, au urmat etapele următoare, domnul s-a prezentat de 2 ori cu martori, copilul nu a mers cu el şi mama a fost penalizată, cu 100 lei/zi, contestaţia respinsă şi mama bună de plată.Au trecut cred 2-3 ani de atunci , domnul qa luat banii şi a dispărut din nou. Adolescentul este şi acum sub tratament psihiatric.
www.avocatnet.ro/forum/discu...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
av Gradinaru a scris:
Donrinta copilului nu trebuie sa fie litera de lege, sa tii cont de opinia lui inseamna sa o cunosti si sa te gandesti daca esti de acord cu ea sau nu.

Nu e vorba de "litera de lege". E vorba in primul rand de a respecta fiinta uman, chiar si cand aceasta e un copil. Greu de inteles, sunt de acord. Noi traim intr-o tara care nu-si respecta cetatenii, ce sa mai vorbim despre respectul datorat copiilor. La noi drepturile omului sunt un lux. Asta e, atata putem, dar si respectul e proportional!
Dar cum impacam dna av interpretarea dvs cu:
Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.

in ce consta respectul? in aceea ca nu contribuim la viata copilului, dar il impiedicam sa plece intr-o excursie?
in ce consta asocierea la TOATE deciziile? Ca executam copilul cu executorul si fixam penalitati pe zi ca la orice obligatie de a face?
Cata ipocrizie!
Uneori, interventia unuia dintre parinti in a-i cere celuilalt un astfel de acord ca si cum ar fi de interes personal poate descuraja mult obtinerea acestuia.

Stimata doamna, tatal trebuie sa exercite autoritatea in interesul copilului. Nu mama trebuie sa-l gadile ca el sa respecte copilului dreptul la libera circulatie. Nu trebuie sa te incurajeze/descurajeze nimeni ca sa te comporti normal, daca esti normal!
Vorbiti despre psihologi in sculare si-n culcare de parca sunt detinatorii adevarului suprem si au solutii la orice probleme.
Lasati doamna draga saradele cu psihologii, ca vorba aia, a trecut testarea psihologica a unui psiholog neamt, angajat Lufthansa, ala de-a infipt avionul in munte, asa ca nu sunt astia inventatorii lumii.
Mai lasati-ne cu deformarile astea de realitate ca sunt ridicole maxim!
Eu inteleg ca sunt buni tatii ca clienti, mai ales cand sunt si permanent "alimentati", iar dvs nu promiteti rezultate, ci diligente, dar nici asa, ca nu ne-am nascut toti ieri.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
proastasatului, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna proastasatului, vad ca interesul copilului se pierde undeva in razboiul dv. cu mine, Va rog incetati cu atacuri de acest tip si va rog sa scrieti raspunsuri userului, la obiect. Nu va adresati mie si nu puneti cuvinte in sarcina mea, ca nu sunt adevarate.
Va atentionez sa pastrati discutiile la obiect si sa nu atacati alt user, oricine ar fi el.

Multumesc. frumos, un 8 martie minunat!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna draga, eu v-am citat din lege si alaturi spusele dvs. Acesta NU e un atac la persoana!
Cat despre interesul copilului, TOCMAI cu referire la acesta v-am intrebat in lumina art citat.
Opiniile contrare si documentate NU sunt atacuri, ci fac parte din dezbateri si din conditia de intelectual. Sloganuri in schimb, nu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)
Custodie comună teoretic. practic, bătăi de cap pentru ambii părinți. andreeab1 andreeab1 În acte, custodie comună. În practica, tatăl nu mai are si nici nu isi doreste contact cu minorul. Nu plătește pensie alimentara (o suplinesc eu, fără ... (vezi toată discuția)