avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sustragere bani din casa de marcat, încetare contract ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sustragere bani din casa de marcat, încetare contract de muncă cu acordul părților. Acum șeful cere mai mulți bani decât s-au luat și amenință cu plângerea penală, cum se poate rezolva situația?

Soția mea are o problema, cred eu destul de grava. Timp de un an a lucrat ca asistent medical la o clinica de stomatologie unde făcea de toate de la femeie de serviciu, asistent medical si incasa bani de la clienți. În contractul de munca era angajata doar ca asistent medical si atribuții de serviciu conform anexei 1 care nu era anexata la contract.
Era plătită la ora cu salariu mai mare decât era prevazut în cartea de munca dar cu toate acestea de multe ori își lua banii cu întârziere sau nu ii mai lua pe motiv ca nu erau încasări.
Având în vedere toate cele mai sus menționate, fără sa se gândească la repercursiuni s-a apucat și a luat în mai multe rânduri diferite sume de bani din sertarul unde erau adunați banii încasați de ea și de celelalte asistente și medici. Ca sa nu fie depistata scotea zetul și reintroducea din nou toate sumele, mai puțin suma însușit, astfel ca la sfârșitul zilei nimeni nu bănuia nimic. După 3 luni șeful ei și-a dat seama și a dat-o afara prin desfacerea contractului de comun acord. Tot atunci am aflat și eu ce s-a întâmplat.
Inițial a spus ca nu are nici o pretenție, dar s-a plâns de faptul ca băgând toate încasările de 2 ori pe zi i-ar fi făcut o paguba de 20.000 lei. Soția a spus ca nu a luat decât maxim 5000 lei.
Seful ei a filmat-o fără știrea ei când a dat-o afara și a amenintat-o ca dacă va recunoaște ca a luat banii nu va depune plângere împotriva ei iar dacă nu va recunoaște va chema politie, motiv pentru care soția mea a recunoscut verbal în timp ce era filmata.
După o luna șeful soției s-a răzgândit, a chemat-o la birou a amenințat-o ca o baga la închisoare ca îmi voi pierde și eu serviciul și casa și tot dacă nu ii dam 20.000 lei, Au trecut 4 luni de la demisie și de atunci ne tot pistoneaza sa ii restitui banii. Eu am avut o intervenție medicala în Franța recent și nu dispunem de 20.000 lei, cu toate acestea i-am dat 200 euro. Nici ultimul salariu soția mea nu l-a luat.
Acum ne amenință că dacă nu ii dam banii într-o luna depune plângere împotriva soției pentru delapidare.
Avem 2 copii mici și suntem oameni buni, nu trebuia sa se întâmple asta. Plus ca eu sunt bolnav, am o formațiune tumorala recent tratata în Franța și chiar nu dispunem de acești bani. Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutați!!!
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bozzont , utilizator 11:08, 7 Martie 2019
Totuși din ce am citit jurisprudența cpp spunea faptul ca se considera prejudiciu efectiv suma sustrasa și probata și nicidecum dobânzile sau alte sume care ar avea legătură cu săvârșirea faptei. Plus de asta eu nu cred ca are nici o proba împotriva soției inafara de filmarea în care ea recunoaște, care nu creț totuși ca e proba dacă a fost făcută sub presiune sau amenințare.
Ne pistoneaza de 4 luni. Dacă ar fi ceva concret sau dacă nu ar avea alte probleme eu cred ca ar fi depus plângere de atu ci sau ar fi închis contractul de munca ca să ii facă rău. Nu știu... Dar nu cred ca este doar bunăvoința din partea lui fiindcă ne știe situația și știe ca nu avem de unde sa ii dam banii
Există o diferențe între suma de bani sustrasă și prejudiciul care poate fi imputat pe latura civilă a cauzei. Mai exact, judecarea laturei civilă a cauzei în cadrul procesului penal poate duce la impunerea unor dobțnzi și penalități fără ca acestea să aibă vreo legătură cu suma sustrasă propriu zis.
Cât despre depunerea plângerii, persoana vătămată poate introduce plângerea oricând în interiorul termenului de prescripție care este de 8 ani.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
Am discutat astăzi cu cineva de la politia economica căruia i-am explicat situația și mi-a spus ca nu poate justifica în cazul unei plângeri delapidare sau gestiunea frauduloasa înțărcat toți asistenții și medicii aveau o gestiune comuna. Practic foloseau aceeași casa de marcat pentru a emite bon fiscal iar banii erau adunați într-un sertar de unde la sfârșitul programului erau luați de șef.
Iar cu privire la dublarea sumelor încasate datorita zetului introdus de 2 ori pe zi trebuie făcută o expertiza contabila și se poate solicita la ANAF îndreptarea erorii, în mod legal. Oricum în cazul unei plângeri penale va avea nevoie de o expertiza contabila pentru a proba fapta.
Totodată eu orice bani ii dau acum fără sa existe un dosar sunt cu titlu de cadou. Ce îl va împiedică sa nu ceara alți bani? Ce îl va împiedică sa nu depună plangere? De ce nu depune plângere? Oare nu este un șantaj la mijloc?

-Vă rog apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc-
Nu inteleg de ce nu mergeti la un avocat pentru o consultatie in conditii de confidentialitate si apelati la politisti. Avocatul, dupa ce ii prezentati intreaga situatie de fapt, o sa va poata indica calea legala pe care trebuie sa o urmati. Avocatul va poate reprezenta in fata angajatorului si in solutionarea litigiului pe cale amiabila.
Daca se ajunge la depunerea plangerii penale, dvs aveti de pierdut, din descriere fiind evident ca sotia dvs a savarsit fapta, practic dvs contestati doar cuantumul prejudiciului.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect. Eu vreau sa rezolv problema amiabil și nu în defavoarea mea.
Dacă dau banii fapta rămâne în continuare și e posibil sa ma șantajeze mereu ca să ii dau alți bani.
Plus de asta cum rămâne cu salariul soție pentru care a muncit din greu? cum rămâne cu munca la negru? ea fiind plătită la ora cu mult mai mult decât contractul și cu toate asta nu lua uneori nici minimul pe economie. De ce el este singura victima din situația asta? Este greu sa găsești ceva de munca și atunci poți face unele compromisuri sau greșeli. Avem copii de care avem grija, eu sunt bolnav dar muncesc, vrem sa fim corecți dar vrem sa și trăim. De aceea am apelat la dvs. Voi lua un avocat dar vreau sa știu de la voi cei mai buni care este varianta cea mai ok în asa fel încât la final sa nu ieșim doar în pierdere. Și dosar și cu banii luați.
Într-un final se poate constata ca nici el ca patron nu a respectat legea privind contabilizarea sumelor încasate, ca drept urmare ori nu va putea demonstra niciodată vinovatia(din ce știu eu recunoașterea nu este o proba) sau poate și el fi tras la răspundere pentru nereguli. Ar trebui sa plătească toți vinovații nu doar fraierii care muncesc.
Mulțumesc mult!

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Nu inteleg de ce nu mergeti la un avocat pentru o consultatie in conditii de confidentialitate si apelati la politisti. Avocatul, dupa ce ii prezentati intreaga situatie de fapt, o sa va poata indica calea legala pe care trebuie sa o urmati. Avocatul va poate reprezenta in fata angajatorului si in solutionarea litigiului pe cale amiabila.
Daca se ajunge la depunerea plangerii penale, dvs aveti de pierdut, din descriere fiind evident ca sotia dvs a savarsit fapta, practic dvs contestati doar cuantumul prejudiciului.

Alte discuții în legătură

Ce pedeapsa primesc pentru furt riky_riky riky_riky buna ziua, am si eu o intrebare: Am marfa in gestiune si am \"sustras\" marfa de aproximativ 3500 de euro. daca seful meu afla de prejudiciul facut pana ... (vezi toată discuția)
Cum demonstreaza delapidarea anonima trista anonima trista am fost acuzata de delapidare cum ca lipsesc niste bani f multi din gestiune pe camerele de supraveghere nu se vede decat ca am uitat sa dau un bon.locul ... (vezi toată discuția)
Furt sau delapidare? danielbks danielbks Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog ... (vezi toată discuția)