Sustragere bani din casa de marcat, încetare contract de muncă cu acordul părților. Acum șeful cere mai mulți bani decât s-au luat și amenință cu plângerea penală, cum se poate rezolva situația?
Soția mea are o problema, cred eu destul de grava. Timp de un an a lucrat ca asistent medical la o clinica de stomatologie unde făcea de toate de la femeie de serviciu, asistent medical si incasa bani de la clienți. În contractul de munca era angajata doar ca asistent medical si atribuții de serviciu conform anexei 1 care nu era anexata la contract.
Era plătită la ora cu salariu mai mare decât era prevazut în cartea de munca dar cu toate acestea de multe ori își lua banii cu întârziere sau nu ii mai lua pe motiv ca nu erau încasări.
Având în vedere toate cele mai sus menționate, fără sa se gândească la repercursiuni s-a apucat și a luat în mai multe rânduri diferite sume de bani din sertarul unde erau adunați banii încasați de ea și de celelalte asistente și medici. Ca sa nu fie depistata scotea zetul și reintroducea din nou toate sumele, mai puțin suma însușit, astfel ca la sfârșitul zilei nimeni nu bănuia nimic. După 3 luni șeful ei și-a dat seama și a dat-o afara prin desfacerea contractului de comun acord. Tot atunci am aflat și eu ce s-a întâmplat.
Inițial a spus ca nu are nici o pretenție, dar s-a plâns de faptul ca băgând toate încasările de 2 ori pe zi i-ar fi făcut o paguba de 20.000 lei. Soția a spus ca nu a luat decât maxim 5000 lei.
Seful ei a filmat-o fără știrea ei când a dat-o afara și a amenintat-o ca dacă va recunoaște ca a luat banii nu va depune plângere împotriva ei iar dacă nu va recunoaște va chema politie, motiv pentru care soția mea a recunoscut verbal în timp ce era filmata.
După o luna șeful soției s-a răzgândit, a chemat-o la birou a amenințat-o ca o baga la închisoare ca îmi voi pierde și eu serviciul și casa și tot dacă nu ii dam 20.000 lei, Au trecut 4 luni de la demisie și de atunci ne tot pistoneaza sa ii restitui banii. Eu am avut o intervenție medicala în Franța recent și nu dispunem de 20.000 lei, cu toate acestea i-am dat 200 euro. Nici ultimul salariu soția mea nu l-a luat.
Acum ne amenință că dacă nu ii dam banii într-o luna depune plângere împotriva soției pentru delapidare.
Avem 2 copii mici și suntem oameni buni, nu trebuia sa se întâmple asta. Plus ca eu sunt bolnav, am o formațiune tumorala recent tratata în Franța și chiar nu dispunem de acești bani. Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutați!!!
Mulțumesc pentru toate răspunsurile primite.
Într-adevăr contractul de munca a încetat cu acordul ambelor părți iar lichidarea a fost pe zero deși soția nu și-a încasat ultimul salariu.
Banii ia-am dat de-a mana, dar am înregistrat audio discuția din care se înțelege exact cine a primit banii și ce suma s-a primit. Nu știu dacă îmi va folosi la ceva...
De asemenea nici nu știm dacă nu au sustras bani din încasări și alte persoane ținând cont ca nu se făcea o predare a gestiunii. Pur și simplu tot personalul (9 pers.) puneau banii într-un sertar iar cineva seara ii dădea șefului iar la casa de marcat baga fiecare la comun ce s-a încasat. Practic nu exista o gestiune iar soția mea nu avea nimic în gestiune și nu a predat niciodată nimic din ce a încasat și nici nu a încasat nimic în nume propriu.
Inregistrarea este făcută sub presiune. Se vede clar asta și deja am discutat cu un avocat. Nu poate constitui proba.
O înțelegere nu va putea exista între noi deoarece eu o vad în defavoarea mea fiindcă fapta rămâne și nimic nu garantează ca dupa primirea banilor totul se va rezolva.
Indiferent de ce se va întâmpla sper ca soția mea sa înțeleagă ca nu trebuie sa îți faci singur dreptate. La final ieși și f.... și cu banii luați.
3UGA
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Inseamna ca aveti o problema si mai grava. Nu sunteti capabil sa va recunoasteti propriile greseli si nici nu aveti capacitatea intelectuala/emotionala de a constientiza raul facut a.i. sa simtiti necesitatea repararii lui.
Aveti posibilitatea de a apela la un mediator pentru a rezolva problema pe cai oficiale.
Din punctul meu de vedere nici nu trebuie sa aveti o garantia ca "totul se va rezolva". La cum vad eu situatia, totul se "rezolva" dupa repararea prejudiciului si tragerea la raspundere a personei vinovate.
Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare.
Indepartati prejudiciul cauzat.
Restituiti suma sustrasa, si, eventual, daune morale, pentru prejudiciul cauzat.
CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu
Art. 295
Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 308
Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispozitiile art. (…) 295 (…) privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.
(2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Pedeapsa cu suspendare este o masura de individualizare judiciara a executarii pedepsei (un mod de executare a pedepsei) pe care instanta o aplica, dupa analizarea unor criterii bine stabilite, atunci cand considera ca nu este necesara executarea pedepsei. Prin urmare, executarea este suspendata pe durata unui termen de supraveghere.
Trebuie indeplinite cumulativ cateva conditii referitoare la persoana infractorului si conduita acestuia, eforturile depuse pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii, precum si posibilitatile de indreptare.
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii: a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Furt sau delapidare?
danielbks
Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog ... (vezi toată discuția)