avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sustragere bani din casa de marcat, încetare contract ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sustragere bani din casa de marcat, încetare contract de muncă cu acordul părților. Acum șeful cere mai mulți bani decât s-au luat și amenință cu plângerea penală, cum se poate rezolva situația?

Soția mea are o problema, cred eu destul de grava. Timp de un an a lucrat ca asistent medical la o clinica de stomatologie unde făcea de toate de la femeie de serviciu, asistent medical si incasa bani de la clienți. În contractul de munca era angajata doar ca asistent medical si atribuții de serviciu conform anexei 1 care nu era anexata la contract.
Era plătită la ora cu salariu mai mare decât era prevazut în cartea de munca dar cu toate acestea de multe ori își lua banii cu întârziere sau nu ii mai lua pe motiv ca nu erau încasări.
Având în vedere toate cele mai sus menționate, fără sa se gândească la repercursiuni s-a apucat și a luat în mai multe rânduri diferite sume de bani din sertarul unde erau adunați banii încasați de ea și de celelalte asistente și medici. Ca sa nu fie depistata scotea zetul și reintroducea din nou toate sumele, mai puțin suma însușit, astfel ca la sfârșitul zilei nimeni nu bănuia nimic. După 3 luni șeful ei și-a dat seama și a dat-o afara prin desfacerea contractului de comun acord. Tot atunci am aflat și eu ce s-a întâmplat.
Inițial a spus ca nu are nici o pretenție, dar s-a plâns de faptul ca băgând toate încasările de 2 ori pe zi i-ar fi făcut o paguba de 20.000 lei. Soția a spus ca nu a luat decât maxim 5000 lei.
Seful ei a filmat-o fără știrea ei când a dat-o afara și a amenintat-o ca dacă va recunoaște ca a luat banii nu va depune plângere împotriva ei iar dacă nu va recunoaște va chema politie, motiv pentru care soția mea a recunoscut verbal în timp ce era filmata.
După o luna șeful soției s-a răzgândit, a chemat-o la birou a amenințat-o ca o baga la închisoare ca îmi voi pierde și eu serviciul și casa și tot dacă nu ii dam 20.000 lei, Au trecut 4 luni de la demisie și de atunci ne tot pistoneaza sa ii restitui banii. Eu am avut o intervenție medicala în Franța recent și nu dispunem de 20.000 lei, cu toate acestea i-am dat 200 euro. Nici ultimul salariu soția mea nu l-a luat.
Acum ne amenință că dacă nu ii dam banii într-o luna depune plângere împotriva soției pentru delapidare.
Avem 2 copii mici și suntem oameni buni, nu trebuia sa se întâmple asta. Plus ca eu sunt bolnav, am o formațiune tumorala recent tratata în Franța și chiar nu dispunem de acești bani. Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutați!!!
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bozzont , utilizator 11:08, 7 Martie 2019
Ok.
Va contrazic. Deși situația este asa cum am prezentat-o mai sus, sunt unele aspecte despre care nu pot sa discut pe acest forum cu privire la cele întâmplate.
Eu am fost de părere ca soția a greșit, și am încercat sa găsesc soluția cea mai buna pentru remedierea problemei ținând cont și de aparentele bune intenții ale proprietarului. Și spun aparente deoarece înțelegerile se modifica la fiecare întâlnire.
In momentul de fata, după ce am cules toate informațiile utile, consider ca cel mai bine este sa se depună plângerea, sa se stabilească paguba pe care ulterior sa o achitam. Legal o vad ca pe un lucru corect și vorba dumneavoastră fiecare sa plătească pentru ceea ce a făcut. Și subliniez fiecare nu doar o parte
Probabil ca nu are nimic împotriva sa se facă o expertiza contabila pentru a se vedea exact cum sta treaba, iar dacă va mai face presiuni ne vom autodenunta fiindcă eu unul nu am greșit nimic fata de el și nu înțeleg de ce ma șantajează.

3UGA a scris:

Inseamna ca aveti o problema si mai grava. Nu sunteti capabil sa va recunoasteti propriile greseli si nici nu aveti capacitatea intelectuala/emotionala de a constientiza raul facut a.i. sa simtiti necesitatea repararii lui.
Aveti posibilitatea de a apela la un mediator pentru a rezolva problema pe cai oficiale.
Din punctul meu de vedere nici nu trebuie sa aveti o garantia ca "totul se va rezolva". La cum vad eu situatia, totul se "rezolva" dupa repararea prejudiciului si tragerea la raspundere a personei vinovate.

Va mulțumesc mult pentru informații. Au fost cele mai complete și utile și m-au ajutat sa iau o decizie în acest sens.
Mi-ar fi de mare folos sa știu dacă autodenuntul ma ajuta într-un fel sau altul. Asa voi putea scurta timpul de așteptare și voi rezolva problema legal și pana la capăt în sensul ca voi ști final și nu vom mai trai în stres următoarea perioada de timp. Și de asemenea vom ști exact și ce suma de bani sa dam.
Multumesc anticipat!

Ioana Stoica a scris:

Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare.

Indepartati prejudiciul cauzat.

Restituiti suma sustrasa, si, eventual, daune morale, pentru prejudiciul cauzat.


CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu

Art. 295

Delapidarea

(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

(2) Tentativa se pedepseşte.



ART. 308

Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispozitiile art. (…) 295 (…) privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.

(2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.


Pedeapsa cu suspendare este o masura de individualizare judiciara a executarii pedepsei (un mod de executare a pedepsei) pe care instanta o aplica, dupa analizarea unor criterii bine stabilite, atunci cand considera ca nu este necesara executarea pedepsei. Prin urmare, executarea este suspendata pe durata unui termen de supraveghere.



Trebuie indeplinite cumulativ cateva conditii referitoare la persoana infractorului si conduita acestuia, eforturile depuse pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii, precum si posibilitatile de indreptare.



(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.



Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
bozzont, utilizator
Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri și bunăvoința.
Am găsit tot ce trebuie știut despre delapidare:
Considerații privind conținutul infracțiunii de delapidare [ link extern ]
În situația asta cred ca cel mai bine este sa aștept sa se depună o plangere și dacă se va întâmpla asta și soția va fi găsită vinovata vom achita prejudiciul. Pana la toată urma prezumția de nevinovăție este prevazuta în codul penal și ca drept urma este lege. O sa las organele abilitate sa își facă treaba iar dacă va fi nevoie pot și eu sa depun plangere pentru șantaj și hartuire
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pedeapsa primesc pentru furt riky_riky riky_riky buna ziua, am si eu o intrebare: Am marfa in gestiune si am \"sustras\" marfa de aproximativ 3500 de euro. daca seful meu afla de prejudiciul facut pana ... (vezi toată discuția)
Cum demonstreaza delapidarea anonima trista anonima trista am fost acuzata de delapidare cum ca lipsesc niste bani f multi din gestiune pe camerele de supraveghere nu se vede decat ca am uitat sa dau un bon.locul ... (vezi toată discuția)
Furt sau delapidare? danielbks danielbks Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog ... (vezi toată discuția)