Inseamna ca aveti o problema si mai grava. Nu sunteti capabil sa va recunoasteti propriile greseli si nici nu aveti capacitatea intelectuala/emotionala de a constientiza raul facut a.i. sa simtiti necesitatea repararii lui.
Aveti posibilitatea de a apela la un mediator pentru a rezolva problema pe cai oficiale.
Din punctul meu de vedere nici nu trebuie sa aveti o garantia ca "totul se va rezolva". La cum vad eu situatia, totul se "rezolva" dupa repararea prejudiciului si tragerea la raspundere a personei vinovate.
Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare.
Indepartati prejudiciul cauzat.
Restituiti suma sustrasa, si, eventual, daune morale, pentru prejudiciul cauzat.
CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu
Art. 295
Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 308
Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispozitiile art. (…) 295 (…) privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.
(2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Pedeapsa cu suspendare este o masura de individualizare judiciara a executarii pedepsei (un mod de executare a pedepsei) pe care instanta o aplica, dupa analizarea unor criterii bine stabilite, atunci cand considera ca nu este necesara executarea pedepsei. Prin urmare, executarea este suspendata pe durata unui termen de supraveghere.
Trebuie indeplinite cumulativ cateva conditii referitoare la persoana infractorului si conduita acestuia, eforturile depuse pentru inlaturarea/diminuarea consecintelor infractiunii, precum si posibilitatile de indreptare.
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
~ final discuție ~