avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Atunci, ca sa terminati odata cu povestea asta, faceti un efort si duceti-o pe mama la notarul respectiv.
Pana la urma, declaratia mamei e "perla" dumnealui.
Insa juridic, declaratia de renuntare a mamei nu produce niciun efect asupra mostenirii testamentare a bunicii.
Practic si daca o sa si daca nu o da, e fix acelasi lucru.
Nici dvs. si nici mama dvs. nu aveti de ce sa fiti chemate de notar sa dati o declaratie de renuntare la mostenire.

Intrebarea este, la mostenirea cui sa renuntati dvs, pentru ca la mostenirea bunicii dvs. nu aveti dreptul sa renuntati.

Dvs. puteti renunta doar la mostenirea tatalui dvs.

Mama dvs. poate renunta doar la mostenirea sotului ei (tatal dvs.), la mostenirea bunicii dvs. nu poate renunta, intrucat ea nu o mosteneste, fiindu-i nora.

Dar, avand in vedere faptul ca, atat dvs., cat si mama dvs. ati aceptat mostenirea dupa tatal dvs., nu mai puteti reveni acum sa dati o declaratie de renuntare.

Dar si in situatia in care ati fi putut renunta la mostenirea tatalui, respectiv sotului, ar insemna ca renuntati la toata mostenirea si nu doar la o parte din ea, respectiv nu doar la ceea ce ar fi mostenit tatal dvs. de la mama sa, pentru ca declaratia de renuntare la mostenire priveste intraga mostenire.

Ori, nici dvs. si nici mama dvs. nu puteti da o asemenea declaratie, din motive lesne de inteles.

Prin urmare, initial notarul a procedat corect chemandu-l doar pe unchiu dvs. (fratele tatalui dvs.) pentru a da acea declaratie de renuntare la mosteirea mamei sale (bunica dvs.), intrucat doar el, in calitate de fiu poate renunata la mostenirea mamei sale.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Descendenții vin la moștenire in nume propriu.
Opțiunea succesorala se exercită în nume propriu. Poate da foarte bine declarație de renunțare la moștenirea bunicii.
Aveti in vedere art 1105 din Codul civil
Retransmiterea dreptului de opţiune
(1) Moştenitorii celui care a decedat fără a fi exercitat dreptul de opţiune succesorală îl exercită separat, fiecare pentru partea sa, în termenul aplicabil dreptului de opţiune privind moştenirea autorului lor.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), partea succesibilului care renunţă profită celorlalţi moştenitori ai autorului său.


Nu a contestat nimeni ca descendentii vin la mostenire in nume propriu.

Tatal dansei a venit la mostenirea mamei sale (bunica doamnei), doamna isi mosteneste tatal.

Art. 1105 Cod civil se aplica doar in cazul in care tatal doamnei ar fi decedat in termenul de optiune succesorala de 1 an si nu si-a exercitat dreptul de optiune in acest termen.


Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)