avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Atentie!!!
Mostenitorii rezervatari ai bunicii nu sunt unchiul si nepoata, ci unchiul si tatal; la momentul decesului bunicii cei doi frati erau in viata si aveau aceasta calitate - fata neavand nicio legatura cu mostenirea in acel moment.
Cum tatal a decedat ulterior, va fi reprezentat de mostenitorii acestuia, care culmea sunt si ei mostenitori rezervatari ai tatalui (fiica si mama - sotie supravietuitoare). Si uite cum si mama trebuie sa dea declaratie ca nu pretinde rezerva succesorala.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
DinuX, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii rezervatari sunt : sotul supravietuitor, parintii si DESCENDENTII.
Deci copii, nepoti, stranepoti, stra-stranepoti etc,
Userul e nepoata de fiu.
Nu confundati retransmiterea cu reprezentarea succesorala.
Tatal userului a murit DUPA bunica.
Deci nu e nicio reprezentare. Sotia fiului postdecedat nu are ce declaratie sa dea, pentru ca nu are calitatea de a pretinde rezerva succesorala.
Va contraziceti singura...

1. mostenitorii rezervatari la momentul deschiderii succesiunii dupa bunica erau cei doi copii ai acesteia (tatal inca in viata si unchiul) iar nu nepoata si unchiul (ce facem, il excludem pe un descendent de prim rang?!). Sau poate sugerati ca mostenitorii rezervatari ar fi fost tatal, unchiul si nepoata, ca doar toti sunt descendenti?!
2. eu nu am negat calitatea nepoatei, ci doar ca nu este direct mostenitor rezervatar al bunicii (fiind mostenitor rezervatar al unui mostenitor rezervatar);
3. excludeti din formula pe cel de-al treilea mostenitor rezervatar (sotia supravietuitoare care este la fel ca fata - mostenitor rezervatar al unui mostenitor rezervatar);
4. unul dintre mostenitorii rezervatari a decedat fara a se pronunta asupra rezervei sale. Cine are calitatea de a face asta? De ce doar un mostenitor rezervatar al acestuia si nu si celalalt? Este evident ca daca tatal ar fi vrut sa-si pastreze rezerva succesorala, de aceasta ar fi beneficiat acum atat fiica cat si sotia supravietuitoare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
DinuX, utilizator
Exact asta susține notarul nr 2. Si eu cred la fel. Contradicțiile dintre dvs.pe forum,eu le experimentez in viața reală. Mama,femeie in vârstă, e plimbată din poarta unuia,in poarta altui notar,pe nervii,timpul și banii ei fără măcar să aiba un folos.

raluk0207 a scris:

Mostenitorii rezervatari sunt : sotul supravietuitor, parintii si DESCENDENTII.
Deci copii, nepoti, stranepoti, stra-stranepoti etc,
Userul e nepoata de fiu.
Nu confundati retransmiterea cu reprezentarea succesorala.
Tatal userului a murit DUPA bunica.
Deci nu e nicio reprezentare. Sotia fiului postdecedat nu are ce declaratie sa dea, pentru ca nu are calitatea de a pretinde rezerva succesorala.



DinuX a scris:

Va contraziceti singura...


Cu ce ma contrazic?

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)