Cam asa se poate spune ca e atmosfera de la noi de la bloc. "Ma doare in basca" - adica pe nimeni nu intereseaza de nimica.
Nu vin la sedinte, nu comunica, nu-i intereseaza nimica decit daca ii atingi la bani. Atata stiu, atata fac. Sunt cam de 30 de ani media de virsta si ii doare in basca.
Comitet - lipsa, nu se intalnesc, nu iau decizii, nu respecta nici o lege, ii doare si pe ei in ... basca. Au tocmit o firma care nu face nimic la administrare, nu au intrebat pe nimeni daca suntem de acord cu acea firma. Aia tocmai fusesera concediati de la scara de alaturi.
Femeia de serviciu spala cu aceeasi apa murdara toate holurile celor 13 etaje, intr-o galeata mica. Are scris ce are de facut dar nu face. Nimeni nu controleaza pentru ca ii doare in ...
Eu am scris, am spus, am cerut... sunt singurul de aici care ia atitudine. Degeaba, se uita toti la mine ca la un nebun odata ce eu sunt singurul caruia nu-i e indiferent.
Am peste 40 de ani, poate de aceea sunt mai responsabil. Am fost presedinte de asociatie pina m-a insultat unul din astia si am demisionat. Munceam foarte mult pentru asociatie si munca, desigur, nu mi-era apreciata pentru ca oricum pe ei ii doare in basca.
Aveti idee ce e de facut in asemenea situatie?
Eu nu am venit aici pentru asta. Am spus ca la noi in bloc nu ai cu cine face sedinte si ca nimanui nu-i pasa de asociatie, ca nu exista comitet decit pe hirtie, in realitate nimeni nu face nimic, nu se respecta nici o lege a asociatiilor de proprietari. Daca nimic din acea lege nu se respecta, ce sa va spun mai mult de atat?
Scuze ca intervin si eu, dar hai sa ne gandim la ce intrebati dvs. cu adevarat. Din cate inteleg eu, intrebati daca exista vreo metoda sa ii faceti pe colocatarii dvs. sa actioneze si sa se implice in "comunitate".
Cred ca toti cei care au raspuns la aceasta discutie au incercat sa va ajute. V-au spus de consilierea primariei, v-au spus ca pana la urma se pot lua decizii cu majoritatea prezenta la aga reconvocata, oricare ar fi aceasta majoritate, au incercat sa va motiveze moral, etc.
Inteleg ca toate aceste lucruri sunt inutile. Pentru ca dvs. vreti altceva. Sincer, eu nu cred ca se poate face mai mult decat v-au spus oamenii de mai sus. Si ar trebui sa incepeti sa acceptati ca realitatea nu e asa cum vreti dvs. ci asa cum e ea cu adevarat.
Oamenii nu se implica de lene, din necunoastere, din greata (eu am niste scandalagii in aga de la bloc de ma doare capul cand ma gandesc). Si o sa va dau un exemplu. Bloc din Bucuresti. Inclus in programul de reabilitare termica. S-au schimbat geamurile si s-au inchis balcoanele. S-a facut anveloparea si ce se mai face de obicei. Inainte de intrarea in program insa, doi domni erau foarte vocali in a spune ca "nu vrem in program". Motivul era ca (desi e gratuit) programul se face tot cu banii nostri (bani din impozite si taxe locale si de la bugetul de stat). Si ca daca blocul ala costa un milion de dolari, inseamna ca aruncam banii pe fereastra. Banii nostri cica. Si au fost 5 aga in care aceeasi oameni s-au certat cu toata lumea. Eu am mers la cea de-a sasea AGA, i-am lasat sa se certe un sfert de ora si apoi m-am ridicat, m-am dus la catedra (era o aga intr-o sala de clasa), am strigat sa taca din gura si am pus ordinea de zi pe tabla. Intr-un sfert de ora, era o foaie semnata cu acordul tuturor asociatilor si toata lumea era ok.
Daca vrei sa faci cu adevarat ceva, incepe prin a face ceva. O ordine de zi, o aga convocata si reconvocata si implementarea deciziilor luate cu majoritatea aia de 2 oameni prezenti. Puneti pres la usa de la intrare in bloc. Puneti geamuri pe casa scarii. Zic si eu. Cand o sa inceapa sa ii arda la buzunar, o sa simta ca e musai sa mai si spuna cate ceva.
Si, din experienta mea de avocat, va spun ca oamenii adusi la orice fel de aga, chiar daca vin doar sa puna frana oricarui proiect, se schimba in timp. Si votul negativ e o forma de implicare. Si in timp n-o sa mai fie doar vot negativ.
Daca dvs. vreti sa ii amendati pentru neimplicare, n-o sa reusiti. Pentru acelasi motiv pentru care nimeni nu amendeaza pe cineva ca nu merge la votul de sambata.
Si inca un sfat. Nu va mai atacati atat. Oamenii va spun lucruri asa cum poate fiecare. Unii vorbesc mai diplomat, altii nu. Mie imi pare ca aici chiar ati avut raspunsuri ale unor oameni care au vrut sa va ajute. Multa bafta.
Costica33
Va inteleg revolta pe cei din asociatie, nu insa si pe cei de aici, de pe forum.
Intr-o asociatie de proprietari, cel mai greu este atunci cand, pe langa lucrurile care merg prost, esti obligat sa te lupti cu indiferenta oamenilor. Orice le-ai spune oamenilor ei sunt indiferenti. Poate doar daca le-ai spune ca blocul cade, atunci sa miste ceva, desi nu pot garanta pentru acest lucru.
Legal, nu-i poti constrange pe oameni sase implice. Aici e buba intregii tari: absenta spiritului civic.
Ca nu se respecta legea, singura care poate sa faca ceva este Primaria de care apartineti. Sesizarea adresata Serviciului de Indrumare a Asociatiilor de Proprietari (nu stiu daca aceasta este titulatura corecta), poate face un control in privinta respectarii Legii 230/2007 si HG 1588/2007 si sa dicteze niste amenzi.
Nu va faceti iluzii, pentru ca exista riscul sa nu se deplaseze in teren.
Singura lectie pe care acesti proprietari ar putea sa o primeasca este sa se trezeasca peste cateva luni fara apa, pentru ca firma sa administratorul cu care au incheiat contract sa nu le plateasca. Ar fi o palma care, pe viitor, nu ii va mai face sa fie atat de nepasatori. Poate cam dura...
Sa inteleg ca sunteti SINGURUL proprietar pe care intereseaza bunul mers al lucrurilor in bloc? Poate faceti eforturi sa mai gasiti trei-patru, faceti un tabel, convocati o adunare generala extraordinara si acolo sa solicitati schimbarea comitetului executiv iar cei 3-4-5 oameni pe care-i convingeti sa candideze si sa fie alesi.
Nu stiu de unde s-a inteles ca ma atac. Nu-mi plac raspunsurile de hartuire pe care le-am primit, cu repros si trimitere la actiunile mele. Asta se intampla demult aici in aceasta sectiune a forumului. Cum este cineva incomod, cum se sare pe el/ea si e hartuit in genul de mai sus. Ca "tu ce ai facut, ce ai dres..." cand subiectul e cu totul altul, se pierde vremea scriind si citind.
Multumesc celor care doresc sa ma ajute.
Treaba e asa, pentru cine nu a inteles totusi: sunt sedinte, vin 2. Care trece prin hol e oprit, sta cateva minute - pleaca ca de la cinema la un film prost. Nimeni nu doreste sa fie in nici un comitet - nimeni. Comitetul de acum nu vine la sedinte, nu e interesat de nimic - intreaba pe ceilalti ce se mai intampla prin bloc... Au fost nenumarate sedinte, demisii si incercari de numire de alte comitete - nimeni nu se baga si basta.
Care s-a bagat - nu face nimic.
La sedintele cu 2 oameni se stabilesc niste lucruri, nu se scriu nicaieri, a doua zi s-au uitat, nu se face nimic din ele. Nimeni nu are nici cea mai mica responsabilitate. Nu ai pe cine sa convingi din bloc sa se implice, am incercat cu toate fortele mele. Am facut pina si un blog al scarii noastre. Inutil sa spun ca i-a durut in cot de el. Niste nesimtiti.
In acest fel, administratorul isi face de cap, fura si nu face treaba, si-a dat si el seama cu cine are de-a face. Nu-l controleaza nimeni, in fiecare luna mai creste nitel tarifele... nimeni nu-i spune nimic. Toti sunt foarte ocupati sa se uite pe geam....
Nu se face dupa sedinta nici un PV, nu se anunta membrii asociatiei, nici afise pentru sedinta nu se pun sau se pun cu cateva ore inainte, la solicitarea mea.
Cred ca dvs. nu ati inteles gravitatea situatiei cu toate ca am exprimat destul de clar.
Singurul sfat viabil a fost cel cu primaria insa... ce-o sa faca si primaria? Sa dea niste amenzi pe care o sa la platim noi?
Imi tot spuneti de AG - cred ca glumiti, desigur. Nu vine nimeni la ele si cei doi care vin (unul sunt eu, desigur) chiar daca stabilesc ceva nu conteaza pentru ca oricum nu se face. De-aia am decis sa nu mai pierd nici eu timpul la sedinte.
Sunt insa furios la maximum pentru ca eu trebuie sa traiesc dupa cum dicteaza acesti oameni de o crasa nesimtire, vecinii mei. Nu poti face absolut nimic in bloc, un plan, un proiect ceva, totul se degradeaza din cauza lor.
Numai bine!