avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce trebuie să faci când ești anunțat după 7 ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce trebuie să faci când ești anunțat după 7 ani că ești moștenitorul unei persoane decedate?

In situatia in care dupa sapte ani esti anuntat ca mostenesti o persoana decedata ce trebuie sa faci?
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu m-am facut inteles.
Sotia este copropietar,Sotul a murit si nu s-a facut dezbatearea succesiunii.S-a ajuns la tribunal , nu cunosc care este motivul ,dar .ulterior a fost scos de pe rol .Oricum nici primaria si nici notarul nu mi-au facut citarea pentru intocmirea anexei 24 si dezbaterea succesiunii.
Anexa 24 se eliberează la cererea moștenitorilor sau din oficiu, de secretarul primăriei.
Nici primăria și nici notarul nu au obligația legală să vă citeze.
Soția a ajuns la instanța pentru că așa a dorit sau au existat neînțelegeri cu ceilalți moștenitori.
Inteleg ca lipsa acceptarii mostenirii in termen duce la decaderea din termen de 6 luni si declararea eredelui ca fiind strain de succesiune! .Dupa 7 ani este tardiv sa mai mostenesc ceva., decat in cazul actionarii in instanta?

Contrar ce spuneti dvs ,daca eram trecut ca succesibil , notarul era obligat sa ma cheme la dezbateri, accesand baza de date a populatiei stabilind o data cand toti succeptibilii se intalnesc..
Notarul a emis o nota de incheiere si a trimis la Judecatorie pentru judecare.
ANEXA 24 a fost incompletata ,sprijinindandu-se pe un fals in declaratii a sotiei decedatului care (nu a completat date despre eventualii succesibili,)biineanteles a acceptat mostenirea tacit folosind bunurile comune..Problema este ca sotia a ajuns in instanta nu pentru ca a existat neantelegeri cu singurul mostenitor ,neanuntat ci pentru ca a vrut s-a dovedeasca ca acesta nu doreste mostenirea.
Am dreptate?
Poate fi facuta plangere penala sotiei mostenitorului in baza articolului 326 Noul Cod Penal ?
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
ciurli_si_burli, utilizator
Notarii nu fac anchete, nu accesează nicio bază de date și nu au obligația legală să citeze moștenitorii. Ei doar anunță că trebuie să fie prezenți toti.
Nu s-au prezentat? Atunci emite o încheiere de ședință și îndrumă părțile la instanța.
Nu stiu de ce dati atata impotanta anexei 24, care este doar un formular, o cerere.
Important e ce au declarat cei 2 martori și ceilalți moștenitori. Însă având în vedere că nu s-a emis un certificat de moștenitor cu dvs exclus, practic in momentul de fata nu ati suferit niciun prejudiciu.
Dacă decesul s-a produs acum 7 ani, înseamnă că dezbaterea succesiunii este sub incidența noului Cod civil, care prevede ca termenul de opțiune succesorala este de 1 an.
Apoi, articolul 1112 referitor la prezumția de renunțare, cuprinde sintagma "este prezumat pana la proba contrara".
Proba contrară poate insemna orice act de acceptare tacită prin acte de folosință, administrare și conservare a bunurilor din masa succesorala.
De asemenea, acelasi articol se referă la cunoașterea datei decesului.
Mai exact, cei ce invoca aceasta prezumție trebuie să facă dovada că ați cunoscut decesul și totuși nu ati acceptat moștenirea.
Lucrurile nu functioneaza chiar asa....Nu se uita nimeni in calendar, după care sunt decăzuți moștenitorii.
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
raluk0207, utilizator
"Partea mea"=cota parte..

Si totusi asa este cum spun eu , deoarece au existat executari silite pentru gajuri pe numele ei si a fiului ei . Poate au fost contractate imprumuturi inainte de deces.
Doar traim in Romania si totul este posibil.

Astept opinii ale avocatilor de pe forum.

Alte discuții în legătură

Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Se poate accepta o succesiune printr-un înscris sub semnătură privată? utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua, Am si eu o intrebare: inscrisul sub semnatura privata prin care am acceptat mostenirea de pe urma defunctului meu tata trebuie comunicat ... (vezi toată discuția)