Dacă dvs stiti atat de bine, ce mai conteaza alte opinii?
Ideea e ca datoriile unei mosteniri privest întreaga masa succesorala, TOT.
Cred ca gresiti cand spuneti ca notarii , daca li se comunica ca nu se cunoaste adresa unui succeptibil nu o solicita iar apoi citarea moștenitorilor.Termenul de opţiune succesorală conform art. 1103 Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii. care a avut loc acum 6 ani ,Termenul de opţiune curge: de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;Dar eu nu am fost anuntat decat dupa 7 ani., deci am pierdut dreptul la mostenire?
Pai atunci pentru ce solicitata atatia bani notarul daca nu face citarea partilor ca si instanta? .
Trebuie facuta o distinctie.Exista un prejudiciu moral cauzat de lipsa de diligenta a sotiei care nu a anuntat decesul.Exista un presupus prejudiciu material cauzat de acceptarea tacita si folosirea bunurilor decedatului fara sa se faca partajul.Exista o indreptatita temere ca mostenitor legal conform art. 1.155. sa contribui la plata datoriilor și sarcinilor moștenirii proporțional cu cota succesorală ce -mi revine nascute .inainte de partajul succesoral, de deschiderea moștenirii ,creditori care pot solicita executarea silită asupra acestor bunuri.
Nu gresesc deloc.
Procedura succesorala notariala se bazează pe acordul și prezenta moștenitorilor.
Aflarea adresei acestora NU este obligația legală a notarului. Nici instanța nu citeaza dacă nu se cunoaște domiciliul persoanei. N-aveti decat sa va interesati dvs la evidența populației, să dați anunt la un ziar de circulatie etc.
Notarii solicita bani pentru munca lor, pentru faptul că va "plimba" dosarul niste ani in registre, pentru consultatiile acordate (păreti genul de client care vrea foarte multe explicații, eventual și un curs de drept) pentru cele n încheieri de amânare pentru un dosar care probabil niciodată nu va fi soluționat.
Interesul este al dvs. Dacă nu, stati asa.
Art 954 din Codul civil prevede ca
(1) Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.
Ce data a nașterii? Termenul de opțiune succesorala este de 1 an de la data decesului.
Nu ati punctat clar: am pierdut dreptul la mostenire?
Art. 1100 Noţiunile de opţiune succesorală şi de succesibil(1) Cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.
art. 1103 Dreptul de opţiune succesorală
Deci trebuie sa fi chemat , adica anuntat si pe urma sa-ti fi exercitat dreptul de opţiune succesorală., sa optezi pentru acceptarea sau refuzarea mostenirii., iar citatia notariala trebuie sa cuprinda in mod expres informarea ca daca nu te prezinti pierzi posibilitatea de a mosteni.
Procedura va deveni nula daca nu sunt mentionate aceste conditii.
(2) Termenul de opţiune curge:
ART 1103 a) SPUNE: de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
Prezumţia de renunţare
Art. 1112
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală, Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1103, este prezumat că renunţă la moştenire.
Legea este clara pentru toata lumea si nu este interpretabila cum se aplica in Romania.
Inteleg ca nu cunoasteti Codul Civil , dar va dati cu parerea pe acest site?
Prin "cel chemat la mostenire in temeiul legii" se intelege vocatia succesorala, adica calitatea unei persoane de a fi îndreptatita să vină la succesiunea unei persoane în temeiul legii sau a unui testament.
Nu inseamna ca va da cineva telefon sau va citeaza. Este si o chestiune de ordin moral, daca vreti. Atitudinea de a astepta invitatie speciala reflecta cat de apropiat ati fost de fapt de defunct.
Din momentul in care ati aflat de deces, sunteti liber sa va exercitati dreptul de optiune succesorala.
Cat priveste art.1103, dvs v-ati nascut dupa ce a murit persoana? Sunteti cumva un copil de 7 ani?
Art. 1112
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.
Pana la probla contrara inseamna ca se poate dovedi acceptarea succesiunii, dupa implinirea termenului de optiune succesorala, daca succesiubilul respectiv a efectuat acte de conservare, de administrare sau de folosinta a bunurilor din masa succesorala.
Este ceva ce se numeste acceptare tacita a succesiunii.
Nu mai dati copy paste la articole, daca nu le intelegeti sensul, ca nu stiti mai mult drept.
Pagina 3 din 5
Du-te la pagina
1
2
3
4
5