Nici acum nu ati raspuns la intrebare.
Trebuie sa va retrageti de pe forum .Dezinformati opinia publica.
Cred ca faceti parte din aceea categorie de persoane care rastalmacesc dreptul ( avocati,judecatori, procurori, notari, etc.) si nu vorbesc sa ma aflu in treaba, ca altii ci din experienta procesuala timp de cinci ani.
Va argumentez in mod legal si moral afirmatia mea.
ATENTIE: Prin deschiderea succesiunii se înţelege faptul ce dă naştere transmisiunii succesorale „succesiunea se deschide în urma decesului persoanei fizice sau declarării morţii ei de către instanţa de judecată”., ceea ce nu este acelasi lucru cu succesiunea se deschide la moartea persoanei.
Mostenitorul trebuie sa-si exercite dreptul de opţiune într-un termen de 12 luni, calculat de la data deschiderii moştenirii. Legea califică termenul de 12 luni ca fiind un termen de prescripţie a dreptului la acţiune si nu a dreptului material. Astfel, termenul de prescripţie a dreptului patrimonial de opţiune succesorală este susceptibil de întrerupere, suspendare şi repunere în termen, fiindu-i aplicabile regulile care guvernează materia prescripţiei extinctive.
Daca tatăl său a renegat copilul şi l-a duşmănit deoarece crestea un alt copil ,a refuzat orice legături cu acesta, a refuzat pensia alimentara , (acceptand--o fortuit) ,iar după deces i s-a ascuns, cu rea-credinţă, acest eveniment.
Imprejurarea ca succesibilul a luat cunostinta mai tarziu de faptul deschiderii mostenirii si din aceasta cauza a pierdut termenul de prescriptie poate constitui un motiv temeinic pentru care sa ceara repunerea sa in termen de catre instanta de judecata.
Sotia decedatului nu avea nici un interes ca fiul defunctului dintr-o căsătorie anterioară să ia parte la deces şi implicit masa succesorală rămasă de pe urma tatălui său să fie împărţită Moştenitorul rezervatar are de drept posesia moştenirii, astfel încât nu este necesară permisiunea justiţiei pentru a intra în posesia succesiunii..Copilul in calitate de descendent, nu este necesar să facă acte de acceptare a succesiunii, având posesia de drept a acesteia prin dispoziţia imperativă a legii.
Datoria morala este a sotiei care avea obligaţia legală şi morală să facă acest lucru, conform uzanţelor. sai sa instiinteze toti succeptibilii .
Nu este datoria morala a unui copil care nu a fost privit cu ochi buni de sotie.sa solicite sa fie iubit si respectat., cu dea sila. asa cum rastalmaciti ,sensul dreptului ,atat dvs cat si unii judecatori.
În raport de această stare de fapt, dreptul de opţiune al recurentului, prev. de art. 700 Cod civil, nu poate curge de la data decesului, ci de la data când recurentul a luat cunoştinţă în mod direct de decesul tatălui.
Cand s-au făcut dovezi din care rezultă data când copilul(care are mai mult de sapte ani asa cum ironizati dvs) a luat cunoştinţă, indirect, despre decesul tatălui şi că acesta nu a fost anunţat, (situaţie în care nu se poate calcula termenul de opţiune succesorală decât de la data când acesta a afirmat că a luat cunoştinţă de decesul tatălui.)
Repunerea in termen poate fi dispusa de instanta de judecata 26 , potrivit art. 19 din Decretul nr. 167/1958 in ipoteza in care se constata ca succesibilul s-a aflat intr-o situatie, care nu-i este imputabila si care a dus la pierderea termenului de prescriptie.
Succesibilul trebuie sa ceara insa repunerea in termen in decurs de o luna de la incetarea cauzei care a determinat depasirea termenului de prescriptie.. Sunt considerate motive temeinice, care sunt deosebite de forta majora, fiind considerate cazuri fortuite, care trebuie verificate de instantele judecatoresti , ascunderea cu rea-credinta a mortii lui de cuius.
După depunerea în scris de către moştenitorul legal (moştenitorii) a declaraţiei de acceptare a moştenirii, notarul deschide procedura succesorală. Doar în asemenea caz, operează condiţiile imperative ale termenului de prescripţie de 12 luni.Acestea sunt cazuri fortuite, dar care nu sunt totusi impiedicari absolute, de forta majora.
Succesiunea se consideră acceptată cînd moştenitorul depune la notarul de la locul deschiderii succesiunii o declaraţie de acceptare a succesiunii sau intră în posesiunea patrimoniului succesoral.Deşi acceptarea tacită a moştenirii a fost probată,defunctului nu a facut altceva, decât să încerce îndepărtarea cu orice chip de la moştenire ..
Notarul este o persoană ce nu are acces la informaţii cu privire la decesul persoanei, prin urmare, acesta trebuie informat de către succesorii legali în legătură cu moartea persoanei. După primirea unei asemenea informaţii, în temeiul art. 55 al legii nr. 1453din 08.11.2002 cu privire la notariat, şi după depunerea în scris de către moştenitorul legal (moştenitorii) a declaraţiei de acceptare a moştenirii, notarul deschide procedura succesorală. Doar în asemenea caz, operează condiţiile imperative ale termenului de prescripţie de 12 luni.
Instanta este obligata sa verifice situatia de fapt cand se solicita repunerea pe rol pentru depasirea termenului de un an ( legaturile dintre acesta si mostenitorii sai nu erau normale; decesul intr-un penitenciar ; neexercitarea de catre mama, prin parasirea copilului, a drepturilor si indatoririlor parintesti ; indrumarea gresita de catre notar, urmata de tergiversare din partea organului administratiei locale ; necunoasterea testamentului de catre legatar ; aflarea ulterioara a legaturii de rudenie cu defunctul etc. Starea de boala indelungata si grava a fost de asemenea considerata ca un motiv de repunere in termen de catre instantele judecatoresti , iar uneori, in practica judecatoreasca, ca un caz de forta majora )..
Asadar, potrivit prevederilor Decretului nr. 167/1958 cursul termenului de optiune succesorala se va suspenda de drept in urmatoarele cazuri:– cand succesibilul este impiedicat de un caz de forta majora sa-si exercite dreptul de optiune succesorala [art. 13 lit. a)], prin forta majora intelegandu-se un eveniment exterior invincibil si imprevizibil si care-l impiedica in mod absolut de a actiona .
Efectul admiterii cererii de repunere în termen de catre instanta de judecata este acordarea unui nou termen de opţiune de minim sase luni succesibilului.Instanta va acorda acest termen pentru facerea inventarului fidel si exact al patrimoniului succesoral dacă succesibilul opteaza in cursul judecăţii sa accepte mostenirea sub beneficiu e inventar.Dacă în cererea de repunere în termen sau în cursul soluţionării acesteia mostenitorul declară că acceptă pur şi simplu moştenirea, instanţa nu va mai acorda un termen pentru exercitarea dreptului de opţiune succesorală.
Cred ca ati inteles ce am exprimat.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 954 din Codul civil
Deschiderea moştenirii
(1) Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.
A murit persoana, moștenirea este deschisă.
De la data decesului (menționată în certificatul de deces) se calculează calendaristic 1 an, timp în care succesibilii își exercită dreptul de opțiune succesorala.
Nu e nimic de rastalmacit.
Lasati-ma cu telenovela dvs.
Repet, nu mai dati copy paste la niste articole, la întâmplare de pe net, pe care nu le înțelegeți și care nu au legătură cu speța dvs. Legea 1453 cu privire la notariat e in Republica Moldova. Ca dovada ca nu ati inteles nimic.
Ati acceptat moștenirea expres, prin declarație notariala in termen de 1 an de la deces? Nu.
Practic asta denota ca timp de 1 an nu v-a interesat ce face persoana, nu i-ati dat un telefon, nu l-ati intrebat de sănătate, ca poate asa ati fi aflat că a murit. Ma rog. .
Deși nu știați de deces, ati îndeplinit acte de acceptare tacită? Adica:
1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
?
Dacă da si le puteti dovedi, foarte bine. Sunteti moștenitor.
Dacă nu, nasol. Ceilalți moștenitori pot invoca prezumția de renunțare.
Treaba e foarte simpla
Nu sta nimeni sa va citească frustrările.
Pentru asta sunt psihologii.
raluk0207
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu inteleg de fapt care e problema.
In final ati fost anunțat, chiar și după 7 ani. Deci nu s-a dezbatut succesiunea fără dvs.
Mergeți împreună cu ceilalți și o dezbateti. Simplu.
Ps: nu sunteți în măsura să îmi dați indicatii cand si cum să mă retrag de pe un forum. Rezolvati-va întâi angoasele și problemele, apoi aveti grija altora.
Ps2: ar trebui sa aveti mai mult bun simt si decenta cand cereți gratis niste consultații care de regula se obtin contra cost, de la niste oameni care practic nu va sunt datori cu nimic.
ciurli_si_burli
Utilizator 1din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
In opinia dvs . faptele concrete sunt telenovele ?Imorala interpretare.Asa procedeaza si judecatorii din instante, interpretand probele doar in defavoarea unei parti. Daca ati fi in situatia mea dvs.nu ati fi frustata in primul rand de faptul ca nu este anuntat de decesul unui cunoscut care in viata nu a vrut si nu a fost sa-si asume calitatea pe care o avea.Cred ca oricine poate ajunge la psiholog daca un avocat , un notar te dezinformeaza si pierzi o mostenire si consider ca sunt complici.Dar banii nu au miros.
Cum sa accepti mostenirea si sa faci declaratie notariala daca nu cunosti decesul , daca nu esti anuntat de notar cand s-a deschis succesiunea .Asta dovedeste rea credinta din partea mostenitorilor, a notarului care au dorit sa excluda de la mostenire .Faptul ca nu ai vorbit cu decedatul o anumita perioada , este o interpretare eronata a instantelor ca nu te-a interesat persoana .
Trebuia sa spuneti ca un mostenitor avea obligaţia legală şi morală să facă acest lucru, sa anunte decesul altor mostenitori pentru a fi citati de notar la dezbateri conform uzanţelor.
În raport de această stare de fapt, dreptul de opţiune al unui mostenitor conform prevederilor art. 700 Cod civil, nu poate curge de la data decesului, ci de la data când un mostenitor a luat cunoştinţă în mod direct de deces.
Conform art. 653 al.1 Cod civil moştenitorul rezervatar are de drept posesia moştenirii, astfel încât nu este necesară permisiunea justiţiei pentru a intra în posesia succesiunii. Din interpretarea al.2 al aceluiaşi articol, în raport cu dispoziţiile care reglementează procedura succesorală, recurentul, în calitate de descendent, nu este necesar să facă acte de acceptare a succesiunii, având posesia de drept a acesteia prin dispoziţia imperativă a legii.
Chiar si modul dvs de a prezenta partial ,in mod subiectiv actele de acceptare tacita este de rea credinta enumerand doar unele aspecte defavorabile.
In final am observat ca ati mai dres busuiocul ,cum se zice. dar daca erati o persoana competenta trebuia sa sa lamuriti problema de la un cap la altul chiar daca o faceti altruist.
In practica judicara ,necunoaşterea morţii lui de cuius înlătură semnificaţia acceptării tacite a moştenirii Codul civil: art. 650, 689, 700 Decretul nr. 167/1958, republicat: art. 19 pentru orice act sau fapt săvârşit de către reclamant, în intervalul cuprins între data morţii şi cea a aflării despre eveniment, întrucât în mod evident acestora le lipseşte intenţia de a accepta succesiunea venită din partea celor ce le-au săvârşit.Una din condiţiile cerute de art. 689 din Codul civil, pentru calificarea unui act sau fapt ca valorând acceptare tacită a moştenirii, este voinţa, intenţia succesibilului de a accepta moştenirea.
Nu ati vrut sa raspundeti nici acum la intrebarea :daca nu esti anuntat de deces in termen de un an (potrivit art. 19 din Decretul nr. 167/1958 situatie in care succesibilul nu se face vinovat) si solicita in instanta, repunerea în termenul de prescripţie a acceptării succesiunii, se accepta sau nu cererea (mostenitorii nu se inteleg la notar)?
Sau este cum spuneti:pa, mostenire.
Cred ca ar trebui sa va cereti scuze forumistilor si mie pentru prezentarea partiala a unor raspunsuri din care nu se pot trage concluzii corecte.
sunteu10
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Poate ar trebui sa-i vad de treaba dar nu pot sa nu ma intreb : daca aveti dreptul la mostenire sunteti ruda apropiata si timp de 7 ani nu ati luat legatura cu acea ruda? Asta poate fi un motiv ca cineva sa creada ca nu va intereseaza? Poate de asta nu v-au anuntat nimic.
Succesiune
mac6
Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)