avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plătesc de un an o sumă consistentă ca pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plătesc de un an o sumă consistentă ca pensie de întreținere pentru copilul meu, iar acum veniturile îmi sunt în creștere. Cum mă pot proteja de eventuala cerere de majorare, ținând cont că deja copilul duce deja o viață de lux?

Am un copil de 3 ani din fosta casatorie. Divortul a fost finalizat acum aproximativ un an si am ajuns, din cauza "lipsei de experienta" a avocatului meu, sa platesc pensie de intretinere de 1800 RON. Ca un semn de buna credinta am indexat voluntar pensia platita in anul 2019 cu inflatia pe anul 2018 astfel ca acum platesc 1877 RON.

Intre timp m-am mutat intr-o tara din Vest si castig mai bine (imi vizitez copilul din 2 in 2 saptamani in Romania, cel putin o data pe an vin ei aici). Fosta sotie nu a intentat un nou proces pentru a creste cuantumul pensiei de intretinere cel mai probabil pentru ca am contribuit masiv la cheltuielile ei si ale copilului (vorbim de mai mult de 1500EUR lunar pe langa pensia de intretinere). Saptamana viitoare insa voi finaliza inregistrarea primei mele companii in aceasta noua tara si ma astept ca veniturile mele sa creasca substantial pana la sfarsitul acestui an. Ce pot face pentru a ma proteja de fosta sotie? Copilul duce o viata de lux acum asa ca, teoretic, nu ar avea de ce sa ceara mai multi bani. Totusi, as vrea sa nu ajung sa fiu nevoit, dupa inca 2 ani de procese, sa platesc 1/4 din veniturile mele ca si pensie de intretinere.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti subiectiv, va inteleg, omul insa nu considera asa ca " desarta traista", daca da bani, sa vina mama cu copilul in vizita la el, nu se gandeste ca da banii mamei, ca se plimba mama, ia omul lucrurile asa cum sunt.. ca ii aduce mama copilul sa il vada,
Am inteles ca plateste si anumite cheltuieli clar ale ei, dar daca nu ar fi vrut sa plateasca, nu ar fi platit, nu ii zicem noi ce sa faca omul cu banii.
Intrebarea omului a fost cum se poate apara daca va castiga mai mult, sa nu fie nevoit sa plateasca mai mult decat e dispus sa dea si cum contribuie mai mult decat e pensia care oricum e buna, nu crad ca va putea fi obligat sa dea mai mult, cum nu cred nici ca femeia va cere mai mult.



Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Gi-jane, mie mi-a dat senzația ca da mai mult nu neapărat pentru ca vrea cât ca trebuie altfel are probleme. Dacă m-am înșelat însă îmi asum iar utilizatorul poate alege răspunsul dumneavoastră.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mie mi-a dat senzația ca da mai mult nu neapărat pentru ca vrea cât ca trebuie altfel are probleme.

Se poate sa fie chiar asa.. sa fie o chestie tacita intre ei, nu neaparat un santaj pe fata, cu ce ar schimba datele problemei? De ce ar proceda altfel cat are fiecare liniste si ce isi doreste ? Femeia are bani si e linistita, nu e frustrata, ii recunoaste meritele barbatului , relatia e buna , omul are acces sub toate formele la copil si se poate dispensa de suma pe care o plateste pt mama si copil, iar cat are doi parinti relaxati si in relatie buna si copilul e fericit.


Și el și minorul au drepturi și cel puțin pe hârtie


Poate si de aia da, sa nu ramana toti 3 cu drepturile pe hartie.
De la divort a trecut doar un an, ramane de vazut cum va evalua povestea in viitor si cat va dura relatia amiabila dintre parinti.

nu am zis sa nu contribuie mai mult pentru copil ci sa nu mai dea fostei soții.


Daca nu o sa dea, nu cred sa se duca mama cu copilul la tata in strainatate pe banii ei si cu sandvisuri la pachet pt ea .
În primul rând, stimate TudorV2, pensia alimentară plătită de dvs. este mai mult decât decentă, pe lângă alte contribuţii de care vorbiţi. Prevederea obligaţiei de 25% din venit este o limită maximă, orice magistrat normal la cap nu ar mări această obligaţie, bineînţeles dacă...JUDECĂ.
Pensia alimentară este şi funcţie de nevoile copilului, cine îşi imaginează că nevoile copilului cresc de 10 ori brusc?! Legea nu pevede obligativitatea celor 25%, ci spune că "în limita maximă de 25%", care paote fi 5%, 25% sau o sumă fixă.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Se poate sa fie un șantaj Gi-jane. Și cata vreme userul ajunge sa plătească 150o euro pe luna și se teme ca fosta va dori mai mult as zice ca înclină spre varianta mea.
Cât despre partea ca userul sa nu rămână cu drepturile doar pe hârtie mi se pare o amenințare voalata din partea dumneavoastră.
Și nu înțeleg nici aluzia cum ca nu as putea fi imparțial. E de preferat sa spuneți direct dacă aveți ceva de spus.
Ultima modificare: Duminică, 31 Martie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Divort vulpita24 vulpita24 buna ziua !sora mea mai mare este casatorita si are un copil nu mai sta cu acest domn din cauza ca este foarte violent practic a fost obligata de mama acestuia ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară minor stabilită în procente. cum o pot obține din venitul actual al tatălui? Anna101 Anna101 Buna seara, Va rog a-mi da niste sfaturi in ceea ce priveste pensia alimentara a unui minor. In urma cu 2 ani si jumatate in urma unei hotarari judecatoresti, ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei alimentare ulea ulea Am 2 copii, unul de 3.10 luni iar celalalt de 8 luni. Nu sunt casatorita cu tatal copiilor. Acesta, tatal, plateste dintr-o casatorie anterioara, pensie ... (vezi toată discuția)