Sunt internată într-o clinică privată de recuperare medicală și nu mai dispun de fonduri. Mi s-a propus să cedez imobilul pentru îngrijire până la vindecare, cum mă pot asigura că după aceea nu rămân pe drumuri?
Buna ziua! Sunt o persoana cu pareza pe partea stângă si nu ma pot descurca singura. Sunt internată la o clinică de recuperare privată și nu mai dispun de fonduri financiare. Clinica mi-a propus să cedez imobilul asigurandu-mi îngrijire până ma voi face bine. Notarul poate scrie in contractul de vanzare cumpărare ca după ce ma voi face mai bine clinica sa imi poate asigura spatiu de locuit cat voi trai? Cum ar trebui sa procedez ca sa nu raman pe drumuri? Mulțumesc
Dreptul de uzufruct (viager, asupra unui imobil etc.)
Definiție. Ce este dreptul de uzufruct?
"Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa" (Art. 703 noul Cod Civil). Uzufructul este viager când se încheie pe durata vieții beneficiarului sau titularului acestuia. Din punctul de vedere al duratei, dacă titularul este o persoană fizică, uzufructul poate fi cel mult viager. Dacă beneficiarul dreptului de uzufruct este o persoană juridică, acesta se poate închea pe o perioadă de maxim 30 de ani. Prin urmare, uzufructul poate fi viager numai când beneficiarul este o persoană fizică.
Alte definiții ale dreptului de uzufruct:
„Dreptul de uzufruct este acel drept real principal derivat, esenţialmente temporar, asupra bunului sau bunurilor ce aparţin în proprietatea altei persoane, care conferă titularului său, numit uzufructuar, atributele de posesie şi folosinţă, cu obligaţia de a le conserva substanţa şi de a le restitui proprietarului la încetarea uzufructului" (L. Pop, L.M. Harosa).
„Uzufructul este o dezmembrare a proprietăţii. Dintre cele trei atribute ale proprietăţii depline, uzufructul nu are decât primele două: usus şi fructus. Uzufructuarul nu poate niciodată dispune de lucru înstrăinându-l sau distrugându-l; el nu are deci abusus. Atributul abusus aparţine numai proprietarului" (C. Hamangiu, I. Rosetti-Bălănescu, Al. Băicoianu). Puteti incheia un contract de vinzare-cumparare cu drept de uzufruct viager. Dar personal cred ca ar fi mai bine un contract de administrare de bunuri pe care ati putea sa-l incheiati cu un birou de avocatura daca gasiti disponibil pentru asta un avocat.Trebuie sa consultati un avocat care sa vedeti daca nu se poate incheia un contract de inchiriere pe durata internarii , eventual daca aveti pensie in completare pentru plata spitalizarii.Poate gasiti o varianta mai ieftina cu ingrijire la domiciliu.Trebuie studiate si evaluate mai multe variante , care sa nu va expune la raminerea fara locuinta dupa un anumit interval de timp cind cei de la clina privata vor aprecia ca serviciile lor au acoperit valoarea imobilului.
romascanu
Moderator 12din 12 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu faceți această greșeală!
Veți rămâne pe drumuri.
Ce înseamnă „până mă voi face bine”?
Cine, mai exact, va decide când anume vă veți face bine?
Realizați oare că această decizie aparține exact acelora cărora le-ați „cedat”?
(pentru juriști - nu vă grăbiți să-mi analizați juridic întrebarea, că știu exact de ce „suferă” - priviți dincolo de rânduri!)
Păi, doamna, vă spun eu de acum că există riscul să vă „faceți bine” cam într-a treia zi după „cedare”!!! (cu plus/minus).
Ce înseamnă pentru dvs. „a ceda”? Căci pe limba noastră înseamnă a transmite proprietatea (prin vânzare, donație ... sau ce v-au propus).
Aveți o pensie?
Apartamentul acela poate produce un venit? (chirie)
V-ați gândit și la posibilitatea recuperării într-un spital de stat?
Sunteți sigură că de acum încolo nu veți mai suferi de nimic? (ce veți mai avea de „cedat”?)
Înțeleg că nu aveți rude, dar este aproape imposibil ca într-o viață de om să nu fi cunoscut vreo persoană pe care să o puteți socoti apropiată.
Mai bine încheiați un contract de întreținere cu o persoană/familie cunoscută.
PS
Am formulat acest răspuns pornid de la ... presupunerea că întrebările provin de la o persoană în nevoie. (după „calitatea” reacțiilor voi ști exact ...)
trandafir2
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
@MANOLE IRINA, in primul rand, nu se poate da un raspuns satisfacator doar pe baza informatiilor sumare pe care le-ati oferit pana acum. Nu rezulta ce varsta aveti, daca sunteti sau nu pensionara, daca aveti pensie si ce pensie, daca aveti alte venituri, care sunt sansele dvs de recuperare si ce se intelege prin recuperare, adica daca puteti deveni sau nu o persoana activa sau cu capacitate de munca, cat valoreaza imobilul, care este situatia juridica a acestuia, daca poate fi vandut sau nu, daca poate produce fructe sau nu, care este statutul acelei clinici, mai sunt acolo persoane in situatii similare, ele cum au procedat (?) sau dvs sunteti prima in aceasta situatie (?) (in general, acest sistem desi posibil dpdv juridic, nu este aplicat in Romania datorita neincrederii si lipsei unei traditii in acest sens), aveti rude sau cunostinte care sa va ajute cat de cat fizic, moral, efectiv, s.a.m.d.
Dupa cum vedeti sunt multe necunoscute, in prezenta carora un raspuns clar devine greu de oferit.