avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine suportă comisionul bancar la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin OP?

Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat aceasta problema in suspans, fiecare asociatie sau administratie publica avind reguli proprii.
Intrebarile mele ar fi :
1. A aparut ceva nou in ultimii ani care sa justifice repartizarea acestei cheltuieli, la nivel de asociatie ca o cheltuiala administrativa comuna, similara comisioanelor bancare la plata furnizorilor, sau comisionul de administrare cont ?
2. Daca o administratie locala considera ca interpretarea corecta a acestei situatii este ca acel comision este unul legat strict de interesul personal al celui care a efectuat plata, pentru ca si ea, administratia locala procedeaza la fel (isi suporta comisioanele) pentru diferitele apartamente din diferite asociatii, mai merita (sau mai bine zis am temei juridic) sa "scuip impotriva vintului " ?
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:45, 11 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, nu spuneți nimic nou, sau diferit față de ce am afirmat anterior. Aveți însă alte argumente bazate pe temei juridic (texte de lege, spețe de acest gen) ?

Ma interesează însă, mai mult, argumentația juridica a celor ce considera comisionul bancar la încasare datorat de proprietarul "comod"?

Din păcate nu vrea nimeni, sau nu știe, sau spune doar păreri neargumentate.


Cum credeti ca va reglementa juridic cineva un comision de 2,5 lei separat de regulile contabile standard?! Asociatia e echivalentul unei societati de administrare. Contabilitatea se tine dupa reguli contabile, nu dupa ce zice un administrator. Unde pune orice comision bancar acolo il pune si pe al dumneavoastra, la gramada.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ma"lupt" cu opinia unui administrator, ci , daca ati citit primul post la acest subiect, cu o practica girata de un compartiment "specializat" al primariei.

Am citit inainte urmatoarele:
[ link extern ] /
www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/forum/discu...

si mai sunt si alte discutii de acest gen, mai vechi, pe forum.

In opinia mea, considerarea comisionului bancar al celui "comod", ce achita prin OP in contul bancar al asociatiei este legata de legea veche, 230/2007.

Pe de alta parte, consider ca legea noua, 196/2018, e mult mai clara in acest sens:
1. In afara faptului ca instituie obligativitatea existentei contului unic ( nu spune ca e pe viata si ca nu poate fi mutat la o alta banca, pentru conditii mai avantajoase) da si un scop acestui cont:
Art.20
(2) În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
2. Spune clar cine e titularul care , se bucura si la "bine" (atunci cind sunt cistiguri) si , prin deductie logica, si la "rau" (atunci cind sunt comisioane si alte taxe de plati):
Art. 70
(1) Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.

Din aceste doua articole, si din faptul ca nu un proprietar e responsabil de alegerea, operarea sau schimbarea unui contract, in opinia mea rezulta clar ca nu se poate pune in "circa" proprietarului "comod" comisionul bancar la incasare.

Dar pentru ca exista inca opinii contrare, insist in "nemernicia" mea ca toate opiniile, pro sau contra, sa fie insotite de o argumentatie cu trimitere la temeiul juridic.

De aia va rog si pe dvs. sa detaliati:

"Cum credeti ca va reglementa juridic cineva un comision de 2,5 lei separat de regulile contabile standard?! Asociatia e echivalentul unei societati de administrare. Contabilitatea se tine dupa reguli contabile ".

Nu stiu regulile contabile, mai ales ce se spune legal.

Astept in aceeasi masura si opinii (mai ales) dinspre cei care au sustinut si mai sustin ca cei ce platesc electronic intretinerea, trebuie sa suporte si comisionul bancar la incasare.Tot cu temei legal.

Eu vreau sa fiu un tip "comod".
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
latka, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un val cat casa pentru.....nimic. Observ deasemenea, ca nici bietul legiuitor nu a avut atata "imaginatie " incat sa prevada o asemenea situatie. E minunat sa ai mintea odihnita !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care e nimicul aici? Se discuta de prin 2013 despre nimicul asta pe acest forum. Discuții la care și moderatorii aveau păreri împărțite. Fără rezultat.
Daca ar fi nimic, nu s-ar interpreta diferit și nu ar mai apărea sintagma de oameni "comozi" pentru cei care doresc sa plătească prin instrumente de plata electronice.
Legiuitorul de acum a avut bunăvoința sa prevadă o anumită interpretare.


Alte discuții în legătură

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. este legal ce mi se pretinde? codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar asociație de proprietari eduardvl eduardvl Bună ziua, Se dă următoarea speță: În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)