Nu ma"lupt" cu opinia unui administrator, ci , daca ati citit primul post la acest subiect, cu o practica girata de un compartiment "specializat" al primariei.
Am citit inainte urmatoarele:
[ link extern ] /
www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/forum/discu...
si mai sunt si alte discutii de acest gen, mai vechi, pe forum.
In opinia mea, considerarea comisionului bancar al celui "comod", ce achita prin OP in contul bancar al asociatiei este legata de legea veche, 230/2007.
Pe de alta parte, consider ca legea noua, 196/2018, e mult mai clara in acest sens:
1. In afara faptului ca instituie obligativitatea existentei contului unic ( nu spune ca e pe viata si ca nu poate fi mutat la o alta banca, pentru conditii mai avantajoase) da si un scop acestui cont:
Art.20
(2)
În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
2. Spune clar cine e titularul care , se bucura si la "bine" (atunci cind sunt cistiguri) si , prin deductie logica, si la "rau" (atunci cind sunt comisioane si alte taxe de plati):
Art. 70
(1)
Toate veniturile obținute din exploatarea proprietății comune,
inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari.
Din aceste doua articole, si din faptul ca nu un proprietar e responsabil de alegerea, operarea sau schimbarea unui contract, in opinia mea rezulta clar ca nu se poate pune in "circa" proprietarului "comod" comisionul bancar la incasare.
Dar pentru ca exista inca opinii contrare, insist in "nemernicia" mea ca toate opiniile, pro sau contra, sa fie insotite de o argumentatie cu trimitere la temeiul juridic.
De aia va rog si pe dvs. sa detaliati:
"Cum credeti ca va reglementa juridic cineva un comision de 2,5 lei separat de regulile contabile standard?!
Asociatia e echivalentul unei societati de administrare. Contabilitatea se tine dupa reguli contabile ".
Nu stiu regulile contabile, mai ales ce se spune legal.
Astept in aceeasi masura si opinii (mai ales) dinspre cei care au sustinut si mai sustin ca cei ce platesc electronic intretinerea, trebuie sa suporte si comisionul bancar la incasare.Tot cu temei legal.
Eu vreau sa fiu un tip "comod".