avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine suportă comisionul bancar la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin OP?

Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat aceasta problema in suspans, fiecare asociatie sau administratie publica avind reguli proprii.
Intrebarile mele ar fi :
1. A aparut ceva nou in ultimii ani care sa justifice repartizarea acestei cheltuieli, la nivel de asociatie ca o cheltuiala administrativa comuna, similara comisioanelor bancare la plata furnizorilor, sau comisionul de administrare cont ?
2. Daca o administratie locala considera ca interpretarea corecta a acestei situatii este ca acel comision este unul legat strict de interesul personal al celui care a efectuat plata, pentru ca si ea, administratia locala procedeaza la fel (isi suporta comisioanele) pentru diferitele apartamente din diferite asociatii, mai merita (sau mai bine zis am temei juridic) sa "scuip impotriva vintului " ?
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:45, 11 Decembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care e acel serviciu de care ar beneficia proprietarii ce platesc prin transfer bancar ?!? Le face asociatia o favoare ?
Ati spus bine ;"Nu neg faptul ca este posibil sa fi interpretat si eu gresit."
Cititi toata legea 196/2018, daca tot v-ati apucat s-o studiati:

1.
Articolul 20
(1)Fiecare asociatie de proprietari este obligata sa detina un singur cont bancar.
(2)In vederea platii cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevazut la alin. (1) se comunica tuturor proprietarilor prin afisare la avizier, odata cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.
(3)Prin datele de identificare ale contului bancar mentionate la alin. (2) se intelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala si codul IBAN.

Cind esti obligat prin lege nu se cheama ca faci un serviciu. Nu a rugat nimeni, individual, pe asociatie sa deschida un cont bancar.
E chiar contraventie nerespectarea art. 20 :
Articolul 102 (1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
...................
m)utilizarea si gestionarea veniturilor asociatiei de proprietari, altfel decat este prevazut la art. 20, 70 si 74;
....................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
....................
d)faptele prevazute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) si q), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;

2. Faceti niste confuzii grave legate de raspunderea contractuala. Care raspundere contractuala este definita si in codul civil:
CAPITOLUL IV
Răspunderea civilă
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1350
Răspunderea contractuală

(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.

Asociatia, ca persoana juridica, a incheiat un contract cu o banca, pentru niste servicii bancare. Toate cheltuielile ce deriva din acest contract sunt suportate de persoana juridica-asociatia, nu sunt ale unei terte persoane, fie ea fizica .
Comisionul de administrare si celelalte comisioane, pentru tot felul de operatiuni, fac parte din acest contract si in extrasul de cont apar ca sume ce deriva din operatiunea in cauza, nu din alt motiv.

3. Daca tot nu v-ati lamurit pina aici, exista o lege a serviciilor de plata, ce reglementeaza strict raspunderea pentru astfel de operatiuni electronice :
[ link extern ]

Articolul 142
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.

Articolul 144
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.

Beneficiarul in acest caz este persoana juridica asociatia.
Platitorul este persoana fizica, sau, de ce nu o persoana juridica, care, sa zicem, are un contract de inchiriere parti comune, cu asociatia si face plati in acel cont, sau chiar statul român, care poate dirija sume din impozitul celor ce completeaza declaratia 230.

4. Daca nici pina aici nu sunteti convins, exista in legea 196/2018 un articol care, prin exemplificare, spune cum se repartizeaza cheltuielile asociatiei pentru un serviciu bancar.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

5. Cheltuielile pe beneficiari sunt acele cheltuieli care sunt cerute individual de catre beneficiari, vedeti exemple :
Articolul 88
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea financiara; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul proprietatii individuale; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. este legal ce mi se pretinde? codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar asociație de proprietari eduardvl eduardvl Bună ziua, Se dă următoarea speță: În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)